Švajčiari v referende odsúhlasili covid pasy, Česi a Rakúšania boli v uliciach

Vo Švajčiarsku sa konalo referendum o opatreniach vlády proti koronavírusu. V Rakúsku vyšli do ulíc tisíce ľudí, aby proti opatreniam protestovali, napriek tomu, že v krajine je prísny lockdown. Proti pandemickým opatreniam sa demonštrovalo aj v Prahe.

28.11.2021 08:25 , aktualizované: 22:10
koronavírus, Belgicko Foto: ,
Ľudia nosia ochrannú masku počas výpredajov v Rue Neuve v Bruseli (Belgicko), v sobotu 27. novembra 2021. Vláda vydala prísne pravidlá na zastavenie šírenia koronavírusu vrátane odporúčania, aby ste nakupovali čo najviac osamote, ako sa len dá.
debata (193)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:10 Ako „preteky s časom“ označila v nedeľu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová snahu celého sveta porozumieť novému koronavírusovému variantu omikron a v prípade potreby upraviť existujúce vakcíny tak, aby boli voči tomuto variantu účinné. Uviedla to počas svojej návštevy Litvy, píše agentúra AFP.

„Vieme, že sú to preteky s časom. Vedci a výrobcovia vakcín potrebujú dva až tri týždne, aby získali úplný obraz o vlastnostiach mutácií tohto variantu,“ povedala Von der Leyenová. Verejnosť zároveň vyzvala, aby prijala preventívne opatrenia za účelom poskytnúť vedcom dostatok času na to, aby nový variantu preskúmali a porozumeli mu. Ľudí okrem toho požiadala, aby sa dali zaočkovať, nosili rúška a respirátory a dodržiavali vzájomné rozstupy.

Podľa Von der Leyenovej zmluva uzavretá v lete Európskou komisiou so spoločnosťou Pfizer-BioNTech na dodanie 1,8 miliardy dávok vakcíny obsahuje klauzulu pre prípad objavenia „únikového variantu koronavírusu“, ktorý sa môže vyhnúť imunite získanej očkovaním. Klauzula v zmluve uvádza, že „ak sa koronavírusový variant zmení na únikový variant … konzorcium Pfizer-BioNTech je schopné prispôsobiť mu svoju vakcínu do 100 dní,“ dodala.

21:32 Ľudia v Británii vo veku do 40 rokov by pre riziko šírenia nákazy novým koronavírusovým variantom omikron mali očakávať, že nárok na posilňujúcu dávku protikoronaví­rusovej vakcíny budú mať skôr, ako sa pôvodne predpokladalo. Povedal to pre rozhlasovú stanicu BBC Radio 4 profesor Anthony Harnden z britského Výboru pre očkovanie a imunizáciu (JCVI), informoval v nedeľu denník The Guardian.

Na otázku, či by sa ľudia vo veku od 18 do 39 rokov mali pripraviť na to, že podávanie posilňovacej dávky vakcíny sa rozšíri aj na nich, Harnden odpovedal: „Myslím si, že ide o veľmi dobrý a silný argument na zvýšenie hladiny protilátok v celej populácii. Takže zrýchlenie očkovania posilňujúcou dávkou predĺžením vekového rozpätia a skrátením intervalu medzi druhou dávkou a posilňujúcou dávkou bude prijateľnou stratégiou“. Zároveň dodal, že „dospelí nad 18 rokov dostanú ponuku na preočkovanie posilňovacou dávkou skôr, ako sa pôvodne predpokladalo“.

20:10 Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR sa do nedele do 18.00 h nahlásilo zhruba 70 ľudí. Reagovali na výzvu súvisiacou s návštevou v zahraničí a novým variantom koronavírusu omikron. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

„Naďalej vyzývame ľudí, ktorí za posledných 14 dní navštívili Juhoafrickú republiku, Botswanu, Namíbiu, Lesotho, Eswatini, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong a Seychely, aby sa urýchlene nahlásili na e-mailovú adresu omikron@uvzsr.sk,“ priblížila. Uviesť treba meno, priezvisko, telefónne číslo a okres, v ktorom sa osoba aktuálne zdržuje. Nahlásených kontaktuje príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a určí ďalší postup. ÚVZ prosí ľudí, aby výzvu brali vážne a neodignorovali ju

19:24 Švajčiarski voliči v nedeľňajšom referende jasne podporili legislatívu, ktorá zaviedla Covid pasy umožňujúce ľuďom zúčastňovať sa na verejných podujatiach a zhromaždeniach, len ak sú zaočkovaní proti koronavírusu alebo sa zotavili z ochorenia COVID-19 alebo majú negatívny výsledok testu. Podľa konečných výsledkov 62 percent voličov podporilo túto legislatívu, ktorá je už v platnosti.

Referendum o zákone, na základe ktorého vláda zároveň poskytuje miliardy švajčiarskych frankov na pomoc zamestnancom a firmám postihnutým pandémiou, vo Švajčiarsku uskutočnili v čase, keď krajina, podobne ako mnohé iné európske štáty, čelí prudkému rastu počtu infekcií. Na hlasovaní sa zúčastnilo 65,7 percenta voličov, čo je nezvyčajne vysoká účasť v krajine, v ktorej sa referendum robí niekoľkokrát v roku.

18:16 Približne 3000 ľudí protestovalo v nedeľu popoludní v Prahe na Letnej proti vládnym pandemickým opatreniam. Demonštráciu zorganizovalo hnutie Chcípl PES, píše spravodajský portál iDNES.cz. Na mieste dohliadali na demonštrantov desiatky policajtov, ľudia však nedodržiavali bezpečné rozstupy a nemali ani nasadené rúška či respirátory.

Policajti do priebehu akcie výraznejšie nezasahovali. Účastníci protestu mali so sebou okrem vlajok aj množstvo transparentov, na ktorých boli slogany ako „Bráňte svoje deti“ či „Vakcína je biznis“. Podľa nich je najdôležitejšia ľudská sloboda, ktorú štát pod zámienkou boja s nákazou neprípustne obmedzuje – vyjadrovali sa preto proti očkovaniu alebo vládnym obmedzeniam.

Ľudia v Prahe protestovali aj pri príležitosti 17. novembra, keď sa na Staromestskom námestí zhromaždilo vyše 10.000 odporcov opatrení. Iniciatíva Chcípl PES vznikla na protest proti opatreniam obmedzujúcim prevádzku reštaurácií.

17:31 Občania Slovenskej republiky po štvrtkovom zavedení núdzového stavu a zákazu vychádzania chodia čoraz viac nakupovať do nákupných centier v Maďarsku ležiacich v blízkosti hraníc. Informovala o tom v nedeľu maďarská komerčná televízna stanica RTL, ktorá pripomenula, že na Slovensku sú otvorené iba obchody s potravinami a s najnutnejším tovarom. Vianočné nákupy si mnoho ľudí z obcí a miest pri maďarských hraniciach vybavuje v Maďarsku, kde sú všetky obchody otvorené.

Na hraniciach zatiaľ nie sú žiadne kontroly, zaznelo v televízii, ktorá konštatovala, že občania SR už tak nechodia nakupovať do Maďarska, napríklad do Győru vzdialeného od hraníc iba 13 kilometrov, len z dôvodu priaznivého kurzu eura voči forintu.

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov (ISKM) v reakcii na vládou schválený lockdown vo štvrtok upozornila, že neobmedzenie cestovania využijú Slováci na vianočné nákupy v zahraničí.

15:40 Holandsko potvrdilo 13 prípadov infekcie novým variantom koronavírusu omikron. Dva prípady nákazy v nedeľu zistila aj Austrália. Obe krajiny omikron odhalili u ľudí, ktorí pricestovali z juhu afrického kontinentu.

koronavírus, omikron, JAR Čítajte viac WHO vyzvala krajiny, aby nezakazovali cestovanie z Afriky

13:50 Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) v sobotu opätovne otvoril veľkokapacitné očkovacie centrum (VKOC) v priestoroch trenčianskeho výstaviska. Reagoval tak na zvýšený záujem o vakcináciu. Počas soboty zdravotníci podali 936 vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech, očkovanie bez registrácie využilo dovedna 271 ľudí.

„Čo sa týka registrácie cez Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), bolo na sobotu zaregistrovaných viac ako 700 ľudí. Centrum sme však otvorili aj pre ľudí, ktorí sa chcú zaočkovať prvou, druhou alebo treťou dávkou a nie sú zaregistrovaní cez NCZI,“ spomenul predseda TSK Jaroslav Baška.

Pre neregistrovaných záujemcov TSK podľa neho vyčlenil prvú hodinu fungovania centra, očkovanie hneď počas prvej hodiny využilo viac ako 100 ľudí, z toho viac ako 60 bez registrácie. „Ak bude veľký záujem o očkovanie, VKOC budeme využívať predbežne v piatky a soboty do konca tohto roka. Keď bude záujem, tak, samozrejme, aj budúci rok,“ avizoval predseda TSK.

12:09 Český minister zdravotníctva v demisii Adam Vojtěch mal pozitívny test na koronavírus. Do diskusnej relácie Českej televízie Otázky Václava Moravca sa preto v nedeľu pripojí on-line. Priebeh ochorenia COVID-19 je uňho mierny.

„Dnes na poludnie sa do @OtazkyVM pripojím na diaľku. Z piatku na sobotu mi nebolo dobre, preto som včera išiel preventívne na PCR test. Ten bohužiaľ ukázal, že som pozitívny. Nastupujem tak do 14-dennej izolácie. Vďaka očkovaniu mám mierny priebeh a budem tak pracovať z domu,“ napísal na Twitteri.

Vojtěch nie je prvým členom českej vlády, ktorý sa nakazil novým koronavírusom. Predtým sa infikovali minister obrany Lubomír Metnar, exminister zahraničných vecí Tomáš Petříček, ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová, vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček, minister poľnohospodárstva Miroslav Toman či ministerka práce a sociálnych vecí Jana Maláčová, pripomína portál Seznam Zprávy. V súčasnosti je pozitívny aj prezident Miloš Zeman, ktorý nemá príznaky ochorenia COVID-19.

11:45 Meniť ministra zdravotníctva počas vrcholu tretej vlny pandémie nie je správne. V dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike to povedal minister financií a líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. „Znefunkčnili by sme tým ministerstvo zdravotníctva. Pán minister Lengvarský si musí zožať, čo zasial," doplnil Matovič.

Minister v relácii zopakoval, že je tvrdým kritikom ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) a naďalej tvrdí, že lepším ministrom zdravotníctva bol Marek Krajčí (OĽaNO).

11:04 Aj v Bratislave bude pre aktuálny lockdown od pondelka jazdiť mestská hromadná doprava v prázdninovom režime. Spoje jednotlivých liniek budú vypravené na základe cestovného poriadku platného pre pracovný deň-školské prázdniny. Školské spoje 2, 4, 5 a 14 však budú naďalej vypravované. Uviedol to hovorca Dopravného podniku Bratislava (DPB) Martin Chlebovec.

DPB deklaruje, že zdravie a bezpečnosť cestujúcich sú prioritou, preto pokračuje v intenzívnom čistení a dezinfekcii vozidiel MHD. „Tie sú čistené každý deň po návrate z prevádzky, predovšetkým dotykové plochy, držadlá, tyče, dopytové tlačidlá, označovače cestovných lístkov, podlahy, rámy všetkých okien a prieduchy klimatizácií,“ priblížil Chlebovec. Každý dopravný prostriedok prechádza aj komplexným čistením, ktoré zahŕňa hĺbkové čistenie stropov i tepovanie sedadiel. Podnik tiež pristúpil opätovne k polymérovej dezinfekcii.

10:58 Mestská hromadná doprava bude v Košiciach od pondelka 29. novembra až do odvolania premávať v prázdninovom režime. Ako uviedol Dopravný podnik mesta Košice (DPMK), dôvodom je obmedzenie pohybu obyvateľstva a zvýšený počet vodičov MHD v karanténe.

Na linkách číslo 16, 20, 25 a 29 budú premávať školské spoje zo zachádzkami k základným školám. Školské linky Š1, Š2 budú premávať v štandardnom režime. Linky číslo 5 a 57 nebudú vypravené a linka číslo R4 bude premávať v režime školské prázdniny.

„Na linkách nočnej dopravy dôjde k obmedzeniu prevádzky v noci z nedele 28. na pondelok 29. novembra. Nočné jazdy o 01:15 zo Staničného námestia cez pracovné dni, rovnako aj o 01:15 a 02:15 počas voľných dní budú zrušené,“ uviedla Vladimíra Petrušova Z DPMK.

10:15 V sobotu malo na Slovensku pozitívny výsledok PCR testu 7 575 osôb, laboratóriá pritom vykonali 21 477 vyšetrení. Počet hospitalizovaných sa znížil o päť, v nemocniciach tak leží 3 213 pacientov. Za uplynulý deň pribudlo 46 obetí ochorenia COVID-19.

očkovanie Čítajte viac Pribudlo viac ako 7-tisíc infikovaných, vírusu podľahlo ďalších 46 ľudí

9:45 V Českej republike pribudlo v sobotu 12 514 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Je to o 1896 menej ako pred týždňom, informujú v nedeľu české médiá s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva. Zároveň upozorňujú, že cez víkend — osobitne v nedeľu — sa robí výrazne menej testov ako cez pracovné dni.

Druhýkrát od konca septembra sa znížila týždňová incidencia: k sobote na 100.000 obyvateľov pripadalo za uplynulých sedem dní 1191 nakazených, v piatok ich bolo 1207. Incidencia sa však v dvojtýždňovom porovnaní mierne zvýšila na hodnotu 2169.

Počet pacientov hospitalizovaných v nemocniciach s ochorením COVID-19 sa znížil o 292 na 5968, z toho je 948 vo vážnom stave (pred týždňom ich bolo o 183 menej). Na komplikácie spojené s ochorením COVID-19 zomrelo podľa predbežných údajov ďalších 44 ľudí.

9:15 V Austrálii potvrdili prvé dva prípady nákazy novým koronavírusovým variantom omikron. Zistili ho u dvoch pasažierov, ktorí v sobotu prileteli do Sydney z regiónu južnej Afriky.

8:30 Voliči vo Švajčiarsku budú v nedeľu v referende rozhodovať o tom, či podporia súčasný vládny plán boja s pandémiou COVID-19. Jeho súčasťou je okrem iného finančná pomoc ľuďom zasiahnutým protikoronaví­rusovými opatreniami a covidové pasy, ktoré Švajčiari musia predkladať pri vstupe do reštaurácií, kultúrnych či športových zariadení. Hlasovanie sa koná v čase, keď svet znepokojuje nový variant koronavírusu nazývaný omikron.

8:25 Približne 40 000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc viacerých rakúskych miest, aby vyjadrili nespokojnosť s pandemickými opatreniami a plánmi na zavedenie povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra DPA. Najväčšie zhromaždenie sa konalo v meste Graz v spolkovej krajine Štajersko. Dve rôzne demonštrácie sa tam spojili do jednej, píše na svojej webovej stránke denník Kurier.

Polícia popoludní uviedla, že sa na nich mohlo byť celkom až 30 000 ľudí. Zhromaždenia a následný pochod ulicami mesta mali podľa polície pokojný priebeh.

V meste Klagenfurt v Korutánsku na juhu Rakúska sa podľa odhadov polície zhromaždilo päť až šesť tisíc ľudí, ktorí protestovali najmä proti povinnému očkovaniu. Povinné respirátory typu FFP2 mala približne jedna tretina z účastníkov.

V meste Sankt Pölten v Dolnom Rakúsku sa konalo zhromaždenie a pochod s účasťou približne 3500 ľudí. Polícia podľa svojich vyjadrení zatkla 11 osôb. Demonštrácia sa konala aj v meste Innsbruck v spolkovej krajine Tirolsko, píše DPA.

Rakúska vláda 19. novembra oznámila, že od 1. februára 2022 začne v krajine platiť povinnosť byť zaočkovaný proti COVID-19 pre všetkých obyvateľov.

Na celom území krajiny je od pondelka 22. novembra v platnosti lockdown. Uzavreté sú všetky obchodné prevádzky okrem poskytovateľov základných služieb. Takisto platia aj platí povinnosť nosiť respirátor typu FFP2 a znovu platí aj pravidlo odstupu dvoch metrov.

Minulý víkend (20.-21. novembra) sa proti zavedeniu lockdownu vo Viedni konali hromadné demonštrácie, pripomína DPA.

193 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus