Gréci dostanú tretiu dávku tri mesiace po druhej, 40-tisíc Rakúšanov vyšlo do ulíc

Grécko okrem povinného čokovania seniorov urýchľujú podávanie tretej posilňujúcej dávky vakcíny, po novom už po troch mesiacoch namiesto šiestich.

04.12.2021 08:00 , aktualizované: 21:31
koronavírus, Francúzsko Foto: ,
Ľudia, ktorí dostali dostali vakcínu COVID-19 od spoločnosti Pfizer počas vyhradeného pozorovacieho času vo Fontainebleau, južne od Paríža, v piatok 3. decembra 2021.
debata (350)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

**21:30 Portugalsko hlási skokový nárast prípadov nákazy koronavírusom. Došlo k nemu napriek tomu, že krajina má jednu z najvyšších mier zaočkovanosti na svete, informovala agentúra DPA.

Zdravotnícke úrady oznámili, že za posledných 24 hodín v krajine zaznamenali 5649 nových prípadov infekcie, čo je najvyšší počet za jeden deň od 6. februára. V rovnakom čase zomrelo ďalších 22 ľudí s ochorením COVID-19. Takýto počet obetí pandémie v Portugalsku evidovali naposledy 10. marca.

fiala Čítajte viac Babiš a Fiala spoločne vyzvali k očkovaniu. Politika podľa nich musí ísť bokom

Sedemdňová incidencia, počet prípadov nákazy na 100 000 obyvateľov za uplynulý týždeň, stúpla z približne 100 z polovice novembra na 193. Portugalsko, kde je plne zaočkovaných približne 89 percent z 10,3 milióna obyvateľov, je však pri takýchto hodnotách v oveľa lepšej situácii než mnohé iné krajiny Európy, konštatuje DPA.

Vláda v Lisabone zdôrazňuje potrebu opatrnosti, hoci krajina má „ďaleko od najvyššej pohotovosti“, ako novinárom ešte vo štvrtok povedala zástupkyňa úradu vlády. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti bolo približne 130 ľudí s covidom, v porovnaní s vyše 800 pacientmi z minulej zimy.

Od stredy platia v Portugalsku znova prísnejšie protipandemické opatrenia. Všetci návštevníci prichádzajúci leteckou dopravou musia bez ohľadu na zaočkovanie predložiť negatívny výsledok testu. Zaočkovaní ľudia a tí, ktorí covid prekonali, potrebujú rovnako ako nezaočkovaní negatívny test pri vstupe do barov, diskoték, nemocníc, domovov pre seniorov či na hromadné podujatia. Okrem toho v krajine opätovne platí všeobecná povinnosť nosiť rúška vo všetkých uzavretých verejných priestoroch.

21:10 Británia bude od utorkového rána po ľuďoch vstupujúcich do krajiny požadovať negatívny test na koronavírus. O novom opatrení, ktoré má spomaliť šírenie variantu omikron, dnes na twitteri informoval minister zdravotníctva Sajid Javid.

Všetci cestujúci budú test musieť absolvovať nanajvýš 48 hodín pred príchodom do Británie. Nová povinnosť, ktorá sa týka aj očkovaných ľudí, začne platiť od utorkových 05:00 SEČ.

Minister tiež uviedol, že zoznam krajín, z ktorých nie je až na výnimky do Británie možné vôbec cestovať, Británia od pondelkového rána rozširuje o Nigériu. Z tejto africkej krajiny budú môcť po novom priletieť len občania Británie a Írska, ktorých potom čaká karanténa.

Británia doteraz zaznamenala okolo 160 prípadov nákazy omikronom.

20:43 Koronavírus môže v druhej polovici tehotenstva napadnúť placentu tehotnej ženy a spôsobiť smrť jej nenarodeného dieťaťa, vyplýva z nezávislých štúdií holandských a izraelských vedcov.

tehotenstvo, bruško, žena, úsmev, matka, tehotná Čítajte viac Štúdie: Koronavírus môže napadnúť placentu a zabiť nenarodené dieťa

19:39 Lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou sú v siedmich nemocniciach v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) obsadené na 98 percent. V piatok na nich ležalo 49 pacientov s ochorením COVID-19. Na sociálnej sieti o tom informoval odbor zdravotníctva Úradu ŽSK.

Reprofilizované lôžka v nemocniciach zaplnili pacienti na 82 percent, obsadených bolo 442 z 540 lôžok. „V štyroch nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK hospitalizovali 156 pacientov s ochorením COVID-19. Najviac v čadčianskej nemocnici, kde bolo 58 zo 76 pacientov nezaočkovaných. Nemocnica v Trstenej evidovala 29 pacientov s ochorením COVID-19, dolnokubínska nemocnica 25 pacientov a nemocnica v Liptovskom Mikuláši evidovala 26 pacientov,“ uviedol odbor zdravotníctva Úradu ŽSK.

Vo zvyšných troch nemocniciach hospitalizovali celkovo 286 pacientov s ochorením COVID-19. Najviac v Univerzitnej nemocnici Martin (UNM), kde bolo 114 zo 134 pacientov nezaočkovaných. Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline sa starali o 110 pacientov a v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) v Ružomberku o 42 pacientov.

Zaočkovaných prvou dávkou vakcíny bolo v ŽSK 306 138 ľudí, druhou dávkou 282 918 ľudí a treťou dávkou 48 402 ľudí, dodal odbor zdravotníctva Úradu ŽSK.

18:42 Viac než 40 000 ľudí vyšlo popoludní do ulíc rakúskej metropoly Viedeň na protest proti opatreniam spojeným s pandémiou koronavírusu, uviedli miestne policajné zdroje.

Vo Viedni sa konali protestné zhromaždenia na viacerých miestach súčasne, ako aj dve protidemonštrácie, na ktorých sa zúčastnilo zhruba 1 500 ľudí.

Nasadených bolo približne 1 200 policajtov a došlo aj k zatýkaniu pre podozrenia z odporu voči štátnej moci. Demonštranti okrem iného hádzali aj pyrotechnické predmety a polícia nasadila slzotvorný sprej, píše APA.

V dôsledku protestných zhromaždení došlo v rakúskej metropole aj k dopravným obmedzeniam. Okolo poludnia sa množstvo ľudí zhromaždilo na rôznych miestach, aby sa vzápätí vybrali smerom na námestie Heldenplatz, kde sa konalo najväčšie protestné zhromaždenie. Protest sa skončil krátko pred 19. hodinou.

Uskutočnili sa aj dve protidemonštrácie – na námestí Stepansplatz a na námestí Schwarzenbergplatz pri zhromaždení strany Ľudia-Sloboda-Základné práva (MFG), známej kritickým postojom voči očkovaniu. Podľa polície došlo aj k odpaľovaniu pyrotechniky, pričom policajti udeľovali pokuty za nedodržanie povinnosti nosenia rúška. Na zhromaždeniach platila povinnosť nosenia respirátorov, drvivá väčšina účastníkov sa však toho nedržala, informuje stanica ORF. Polícia opísala situáciu ako „mimoriadne dynamickú a miestami neprehľadnú“.

Najhlasnejšia kritika odporcov opatrení odznela proti plánovanému povinnému očkovaniu. Na transparentoch bolo vidieť nápisy ako „Očkovanie je genocída“ alebo „Neočkovaní = prirodzene zdraví“.

Často bolo v dave vidieť transparenty typu „Nie nútenému očkovaniu“, veľká časť demonštrantov mala rakúske či štajerské vlajky, ale aj vlajky cudzích krajín. Ojedinele sa objavovali tiež symboly zástancov konšpiračných teórií z hnutia QAnon.

Veľa ľudí podľa všetkého pricestovalo z iných spolkových krajín, pretože v dave bolo počuť rôzne dialekty, píše APA.

18:11 Dánska premiérka Mette Frederiksenová sa ospravedlnila za nahrávku, na ktorej bolo vidieť, že napriek platným nariadeniam nakupuje bez rúška. Stalo sa tak štyri dni po tom, čo jej vláda opätovne zaviedla povinnosť prekrytia tváre na niektorých miestach i vo verejnej doprave, informuje agentúra AFP.

Video zverejnili v sobotu na webovej stránke novín Ekstra Bladet. Dánsku premiérku nakrútil náhodný okoloidúci v obchode s odevmi v metropole Kodaň.

„Išlo jednoducho o nedopatrenie po tom, čo začali platiť nové opatrenia,“ uviedla Frederiksenová na sociálnych sieťach. „Viem, že sa to môže stať komukoľvek. Ideálne nie mne. Preto to očividne ľutujem a chcem vám opäť poďakovať za všetko, čo spoločne robíme, aby sme zvládli epidémiu,“ dodala.

Incident ešte zvýšil tlak na premiérku, ktorá na budúci týždeň predstúpi pred parlamentnú komisiu vyšetrujúcu jej rozhodnutie zlikvidovať viac než 15 miliónov noriek pre obavy z mutácie koronavírusu, pripomína AFP. Ukázalo sa, že nariadenie nemalo právny základ, pričom viedlo k rezignácii ministra.

Komisia teraz vyšetruje, či Frederiksonová vedela, že neexistuje zákon, ktorý by jej umožňoval opatrenie nariadiť. Dánsky parlament napokon schválil mimoriadny zákon zakazujúci chov noriek, čo viedlo k zruinovaniu lukratívneho priemyslu. Dánsko bolo najväčším svetovým vývozcom norkových koží a druhým najväčším producentom po Číne.

17:23 Plán odchádzajúcej českej vlády na povinné očkovanie ľudí vo veku nad 60 rokov proti covidu sa nemusí uskutočniť. Nesúhlasí s tým totiž budúci kabinet ani Česká vakcinologická spoločnosť.

Korona / Zdravotníci / Vrtuľník / Čítajte viac Povinné očkovanie seniorov v Česku narazilo na novú vládu

16:55 Tisíce ľudí demonštrujú v centre rakúskej metropoly Viedeň proti opatreniam v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Informovala o tom rakúska spravodajská stanica ORF.

Podľa policajných zdrojov vyšlo v popoludňajších hodinách do ulíc Viedne dovedna zhruba 10 000 ľudí. Polícia označila situáciu za „dynamickú“, pričom došlo aj k prelomeniu jednej bariéry a nasadeniu slzotvorného spreja.

Okolo poludnia sa množstvo ľudí zhromaždilo na rôznych miestach rakúskej metropoly, aby sa vzápätí vybrali smerom na námestie Heldenplatz, kde sa konalo najväčšie protestné zhromaždenie, píše AFP.

Uskutočnili sa aj dve protidemonštrácie – na námestí Stepansplatz a na námestí Schwarzenbergplatz pri zhromaždení strany Ľudia-Sloboda-Základné práva (MFG), známej kritickým postojom voči očkovaniu. Na každej z nich sa zúčastnilo zhruba 600 ľudí.

Podľa polície došlo aj k odpaľovaniu pyrotechniky, pričom policajti udeľovali pokuty za nedodržanie povinnosti nosenia rúška. Na zhromaždeniach platila povinnosť nosenia respirátorov, drvivá väčšina účastníkov sa však toho nedržala, informuje ORF.

Vzhľadom na početné protestné pochody sa vo Viedni očakávali aj rozsiahle dopravné obmedzenia, pričom v nasadení bolo približne 1200 policajtov.

Polícia okrem iného uzavrela mosty Schwedenbrücke a Marienbrücke, kde sa proti sebe postavili pravicové a ľavicové zoskupenia, spresňuje ORF. Nakrátko došlo tiež k prerazeniu kordónu a nasadený bol slzotvorný sprej.

Medzi účastníkmi zhromaždení bolo aj mnoho rodín s deťmi, objavovali sa transparenty so sloganmi „Pre lásku, pre deti a všetkých ľudí“, ale aj transparenty ako „Nie sme nevoľníci ani poddaní“, „Myslíme samostatne“.

Viedenskú políciu podporili aj policajné jednotky z iných spolkových krajín. „Radšej o pár policajtov viac než príliš málo,“ uviedla policajná hovorkyňa Barbara Grassová.

**16:27 Vo Francúzsku začali platiť cez víkend nové pravidlá proti šíreniu koronavírusu. Pritom už v pondelok sa bude konať zasadnutie vlády, na ktorom bude diskutovať o prísnejšom celoštátnom riešení zhoršujúcej sa situácie, keď narastajú prípady nákazy.

Od tejto soboty vyžadujú lyžiarske strediská pri vstupe dôkaz o očkovaní, o vyliečení z ochorenia COVID-19 alebo negatívny test. Tieto údaje musia byť zachytené na celoštátne platnom „zdravotnom pase“.

Na základe nových opatrení ľudia v kabíne lanovej dráhy alebo čakajúci v rade musia mať na tvári rúško.

Takéto obmedzenia musia zaviesť oblasti so sedemdňovou incidenciou nad 200 – incidencia je počet nových prípadov nákazy na 100 000 obyvateľov za týždeň.

V súčasnosti je sedemdňová incidencia pre celé Francúzsko výrazne nad 300.

V departemente Moselle, ktorý hraničí s Nemeckom, je nosenie rúšok od soboty povinné vždy aj vonku. Pravidlo sa týka obcí s vyše 5000 obyvateľmi a platí od 06.00 h do polnoci.

Vo všeobecnosti sú rúška povinné aj na festivaloch, trhoviskách, vianočných trhoch a v radoch.

Ruch a davy ľudí na obľúbenom vianočnom trhu v neďalekom meste Štrasburg vyvolali diskusiu, či súčasné pravidlá proti covidu zachádzajú dostatočne ďaleko. Koronavírus sa totiž v regióne Alsasko, kde je metropolou Štrasburg, rýchlo šíri a nemocnice už zaviedli núdzový režim na zvládnutie situácie.

Na vianočný trh v Štrasburgu sa vzťahujú prísnejšie pravidlá, pripomenula agentúra DPA.

Vláda bude v pondelok na zasadnutí v Paríži diskutovať o ďalších krokoch. Očakávajú sa obmedzenia pre veľké podujatia ako futbalové zápasy a zrejme aj obmedzenia v kapacite takých zariadení ako kiná a reštaurácie.

14:25 Pomník s menami zdravotníkov, ktorí zomreli na nákazu koronavírusom počas pandémie, odhalili v indonézskom meste Bandung, metropole provincie Západná Jáva. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Pamätník oficiálne odhalil indonézsky viceprezident Ma'ruf Amin a nachádza sa na námestí Gasibu, ktoré je zároveň verejným parkom.

Monument začali stavať ešte pred pandémiou, ale miestna vláda sa ho rozhodla zmeniť na pamätník na počesť „hrdinov pandémie“ ochorenia COVID-19.

Na covid zomrelo vyše 2 000 indonézskych zdravotníkov, uviedla skupina LaporCovid-19, ktorá sleduje údaje o pandémii v krajine.

Indonézia, štvrtá najľudnatejšia krajina na svete s 270 miliónmi obyvateľov, zaznamenala celkovo približne 4,2 milióna prípadov nákazy koronavírusom a takmer 144 000 úmrtí.

14:03 Ak budú čísla veľmi zlé, lockdown bude ďalej pokračovať a mal by byť prísnejší. Predpokladá to poslanec parlamentu Miloš Svrček (Sme rodina).

svrček Čítajte viac Sme rodina v zhode s Hlasom: Povinné očkovanie nepodporíme

13:06 Ruský prezident Vladimir Putin sa telefonicky rozprával so svojím kolegom, prezidentom Juhoafrickej republiky (JAR) Cyrilom Ramaphosom, o novom koronavírusovom variante omikron. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Obaja prezidenti sa dohodli, že oni a ich krajiny spoja sily v boji proti pandémii, uviedol v sobotu v oznámení Kremeľ. Budú spolupracovať predovšetkým po tom, čo bol zistený nový variant, ktorý juhoafrické úrady oznámili Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO).

Podľa oficiálnych informácií v Rusku ešte nebol potvrdený prípad nákazy omikronom, pripomína DPA. Putin dal však pokyny na testovanie vzoriek a preverenie vakcín proti koronavírusu.

Vláda v Moskve musí okrem toho vypracovať opatrenia na zabránenie šírenia tohto variantu v najväčšej krajine sveta, pokiaľ ide o rozlohu.

Rusko už celé mesiace trápi vysoká úmrtnosť na nákazu koronavírusom. Úrady v sobotu hlásili, že za jeden deň zomrelo 1215 ľudí infikovaných koronavírusom. Skutočný počet je pravdepodobne vyš­ší.

Podľa ruského štatistického úradu Rosstat podľahlo nákaze len v októbri 74.893 ľudí, čo bol zatiaľ najvyšší mesačný údaj od začiatku pandémie.

Štatistika vlády ku koronavírusu však na druhej strane uvádzala výrazne nižší počet úmrtí na túto nákazu za október.

12:35 Nemecko za uplynulý deň zaznamenalo ďalších 64 510 prípadov nákazy koronavírusom a 378 úmrtí s covidom-19. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na Inštitút Roberta Kocha (RKI). O týždeň skôr to bolo 67 125 novo potvrdených prípadov nákazy a 303 úmrtí.

Sedemdňová incidencia, teda počet nových prípadov infekcie na 100 000 obyvateľov, vzrástla na 442,7. O deň skôr tento ukazovateľ predstavoval 442.1, pred týždňom 444,3 a pred mesiacom 183,7.

V Nemecku, ktoré má okolo 83 miliónov obyvateľov, sa koronavírusová nákaza od začiatku epidémie preukázala u 6,12 milióna ľudí, z ktorých najmenej 102 946 nákaze podľahlo. Skutočný počet nakazených ale pravdepodobne bude výrazne vyšší, pretože veľa prípadov nie je rozpoznaných, upozorňuje DPA.

Odchádzajúca kancelárka Angela Merkelová podľa agentúry AP zverejnila pravdepodobne svoju poslednú výzvu nemeckým občanom, aby sa nechali očkovať. Ako uviedla vo video odkaze, každý z tých, kto chorobe podľahne, za sebou zanechá „rodiny či priateľov, ktorí sú úplne v šoku a bezmocní“. „Pritom by sa tomu dalo predísť. S účinnými a bezpečnými vakcínami máme kľúč v našich vlastných rukách,“ dodala.

Merkelová obyvateľov opäť vyzvala, aby vírus brali vážne. Ako doplnila, nový variant omikron „vyzerá ešte nákazlivejší ako tie predchádzajúce“. „Očkujte sa, bez ohľadu na to, či ide o prvú dávku alebo dávku posilňujúcu. Každé očkovanie pomôže,“ vyhlásil Merkelová.

Konzervatívna kancelárka viedla Nemecko 16 rokov, budúci týždeň ju nahradí sociálny demokrat Olaf Scholz. Spolkový snem ho zvolí kancelárom v stredu 8. decembra.

11:30 V Austrálii sa ďalej šíri nový variant koronavírusu omikron, počet potvrdených prípadov v najľudnatejšom meste Sydney vzrástol na 13. Štát Queensland vyšetruje podozrenie na tento variant, uviedla agentúra Reuters.

Federálne úrady sa držia plánu na znovuotvorenie ekonomiky v nádeji, že nový variant bude miernejší ako tie predchádzajúce. Vlády niektorých austrálskych štátov však pristúpili k sprísneniu kontrol na svojich hraniciach. Krajina tiež odložila plán, ktorý počítal s čiastočným znovuotvorením hraníc 1. decembra.

Austrália potvrdila prvé dva prípady omikronu minulý víkend. Testy ich odhalili u ľudí, ktorí prileteli do Sydney z juhu Afriky. V piatok krajina zaznamenala prvý prípad lokálneho prenosu tohto variantu na jednej zo škôl v Sydney. Úrady uviedli, že sa dá očakávať nárast počtu nakazených omikronom.

Laboratóriá v štáte Queensland majú podozrenie na prvý prípad nového variantu na svojom území u osoby, ktorá pricestovala z Juhoafrickej republiky. Čakajú na výsledky genetického sekvenovania vzorky. „Zdravotnícka jednotka vylúčila, že by išlo o deltu, ale zatiaľ nie sme schopní potvrdiť, či je to omikron,“ uviedla miestna ministerka zdravotníctva Yvette D'Athová.

V Melbourne opäť protestovalo niekoľko tisíc ľudí proti povinnému očkovaniu. Z demonštrácií sa stali akcie, ktoré sa konajú každý týždeň a priťahujú aj priaznivcov krajnej pravice a konšpiračných teórií. Menší protiprotest vyzýval na zastavenie krajne pravicového hnutia v meste a na podporu očkovania.

Podľa prieskumov verejnej mienky je v Austrálii malý počet odporcov očkovania. Neočkovaní pacienti ale tvoria prevažnú väčšinu hospitalizovaných. V štáte Victorie nemalo žiadne alebo len čiastočné očkovanie až 90 percent zo 44 ľudí, ktorí s covidom-19 ležia na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Takmer 26-miliónová Austrália celkom zaznamenala menej ako 215 000 prípadov nákazy a 2 042 úmrtí.

10:01 Prostredníctvom 26 037 vykonaných PCR testov odhalili v piatok na Slovensku 9359 prípadov nákazy koronavírusom. Pribudlo 75 obetí.

skola, koronavírus Čítajte viac Pribudlo 9 359 nakazených a 75 obetí. Hospitalizovaných ubudlo

9:38 Muža, ktorý sa chcel dať v severotalianskom meste Biella zaočkovať proti covidu do falošnej ruky, obvinili z podvodu. Išlo o antivaxera, ktorý chcel týmto spôsobom získať tzv. covidpas, informoval v piatok denník The Guardian.

K bizarnej udalosti došlo vo vakcinačnom centre v Bielle, ktorá sa nachádza neďaleko Turína. Muž vo veku nad 50 rokov vykonal formality potrebné pre očkovanie a s vyhrnutým rukávom čakal na zdravotníčku, ktorá mu mala aplikovať vakcínu. Tá si spočiatku nič zvláštne nevšimla, keďže silikón na jeho ruke vyzeral podobne ako skutočná koža. Neskôr ale na základe mierne odlišného sfarbenia a chýbajúcich žíl rozpoznala, že nejde o pravú končatinu.

Ako dodáva The Guardian, nie je jasné, či mal muž nasadenú protézu, alebo či si zakryl ruku len vrstvou silikónu, aby mu ihla neprenikla až do kože. Za silikónovú napodobeninu končatiny mohol zaplatiť aj stovky eur. Po odhalení sa muž pokúšal zdravotníčku presviedčať, aby o jeho neúspešnom pokuse o podvod nikomu nepovedala.

Taliansko len pred týždňom oznámilo sprísnenie reštrikcií pre nezaočkovaných občanov, ktorí od 6. decembra nebudú môcť navštevovať reštaurácie, kiná či športové podujatia.

Od ohlásenia týchto opatrení zaznamenali v krajine výrazný nárast záujmu o očkovanie prvou dávkou vakcíny proti covidu, píše The Guardian. Tieto nové opatrenia totiž tiež sprísňujú požiadavky na získanie covidpasu — certifikátu, ktorý umožňuje zaočkovaným ľudom prístup k voľnočasovým aktivitám a službám. Ten po novom nebudú môcť získať nezaočkovaní ľudia ani s negatívnym testom na koronavírus.

9:04 Brazílsky najvyšší súd nariadil vyšetrovanie voči prezidentovi Jairovi Bolsonarovi za jeho októbrové vyjadrenie na sociálnych sieťach, v ktorom šíril nepravdivé informácie o spojitosti vakcín proti COVID-19 a nákaze AIDS. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

Bolsonaro 21. októbra vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach uviedol, že u osôb plne zaočkovaných proti koronavírusu je vyššie riziko nákazy vírusom HIV, píše na svojej webovej stránke stanica CNN. Vedci a odborníci v oblasti zdravotníctva však toto vyjadrenie kritizovali.

Spoločný program OSN pre boj proti HIV/AIDS (UNAIDS) oznámil, že vakcíny proti covidu schválené regulačnými úradmi sú bezpečné pre väčšinu ľudí – vrátane osôb nakazených vírusom HIV. Ochorenie AIDS je spôsobované týmto vírusom.

Brazílsky senátny výbor ešte v októbri hlasovaním odsúhlasil usvedčujúcu správu, ktorá odporúča podať obvinenie na prezidenta Jaira Bolsonara – okrem iného zo zločinov proti ľudskosti – v súvislosti s kontroverzným vládnym riešením koronavírusovej pandémie v krajine.

Bolsonaro odmieta dať sa proti koronavírusu zaočkovať, pripomína Reuters. Facebook a YouTube v reakcii na Bolsonarove vyjadrenia dočasne zablokovali prezidentove používateľské účty.

8:00 Grécko začne preočkovávať proti COVIDU-19 svojich obyvateľov už tri mesiace po podaní druhej dávky vakcíny. Doteraz platila šesťmesačná lehota, ktorú má aj mnoho ďalších krajín Európskej únie. Úrady ku kroku pristúpili, pretože sa obávajú nového variantu omikron a zimného obdobia, keď sa koronavírusová nákaza viac šíri, uviedla agentúra AFP.

„Po vyhodnotení miestnych aj medzinárodných údajov sme upravili smernice,“ uviedol predstaviteľ gréckeho ministerstva zdravotníctva Marios Themistokleus. Podľa nových pravidiel sa budú môcť naočkovať po troch mesiacoch, namiesto existujúcich 180 dní, aj ľudia, ktorí chorobu COVID-19 prekonali.

Grécke úrady sa snažia zvýšiť zaočkovanosť obyvateľstva a urýchliť podávanie tretej dávky vakcíny. Na tento účel skrátili platnosť covidových certifikátov získaných na základe očkovania alebo zaviedli povinné očkovanie seniorov vo veku 60 a viac rokov. Tým, ktorí sa naočkovať nenechajú, hrozí postih 100 eur mesačne. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis viackrát uviedol, že súčasná vlna je „epidémia neočkovaných“.

Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že po utorkovom ohlásení povinného očkovania sa objednalo na prvú dávku 45-tisíc ľudí vo veku 60 a viac rokov. Podľa predchádzajúcich informácií v tejto vekovej skupine, ktorú ministerstvo považuje za rizikovú, nemalo očkovanie zhruba pol milióna ľudí. Dokončené očkovanie malo v Grécku približne 62 percent obyvateľov.

350 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus