Bude lockdown pokračovať? Sulík: Bola chyba, že sme to zavreli pre všetkých

Ak sa uvoľnia opatrenia pre očkovaných, SaS nebude podľa Richarda Sulíka vetovať pokračovanie lockdownu.

04.12.2021 10:35
Richard Sulík Foto:
Minister hospodárstva a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík (SaS)
debata (489)

Budúcu stredu uplynú dva týždne od vyhlásenia lockdownu. Konzílium odborníkov cez víkend má navrhnúť, či bude pokračovať.

Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) je potrebné sledovať trend novoinfikovaných a hospitalizácií. Nemocnice denne priemerne prijmú 375 nových pacientov a aktuálne je v nemocniciach okolo 3 400 pacientov s covidom.

Na jednotke intenzívnej starostlivosti a oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny je 628 z nich, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 297 ľudí. Od začiatku pandémie – teda vlaňajšieho marca – bolo celkovo na Slovensku hospitalizovaných viac ako 66-tisíc ľudí s koronavírusom a 14 771 ľudí ochoreniu podľahlo.

„Hlavné je, že lockdown nebudem prehodnocovať ja. Je dôležité aby to prehodnotili ľudia, ktorí tomu rozumejú,“ vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽaNO), pričom kompetentnými by mali byť minister zdravotníctva spolu s Konzíliom odborníkov.

„Ministrov sa týka schvaľovanie uznesenia, ktoré má platnosť do nasledujúceho rokovania vlády. Prehodnocovanie lockdownu sa nebude diať na úrovni ministrov,“ spresnil Heger.

Dodal, že rozhodnutie musí byť založené na tvrdých dátach. Tieto dáta mal tím ministerstva zdravotníctva prehodnotiť podľa Lengvarského v piatok alebo v sobotu a o podobe lockodownu sa rozhodne najneskôr v stredu.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) je presvedčený, že bola chyba na dva týždne prijať lockdown pre všetkých. „Bola chyba, že sme to zavreli,“ povedal. Od 9. decembra bude proti lockdownu pre všetkých.

"Zatvorené obchody pre všetkých považujem za chybu, podporujeme tým len zahraničné reťazce.” Sulík priblížil, že lockdown nebude vetovať v prípade, ak by sa uvoľnili opatrenia pre očkovaných.

Video: Matovič s Kollárom radia kupčiť s očkovacími poukazmi.

Video

© Autorské práva vyhradené

489 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #lockdown