Nemocnice roka sú v Banskej Bystrici a Košiciach

Najlepšími nemocnicami tohto roka sa rovnako ako vlani stali Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici a Nemocnica Agel Košice-Šaca.

16.12.2021 16:50
rooseveltova nemocnica, banská bystrica,... Foto: ,
Urgentný príjem Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.
debata (3)

Pandémia sa podľa prieskumu v slovenských nemocniciach v roku 2020 negatívne podpísala na plošnom zhoršení úrovne všetkých sledovaných indikátorov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

„Kvôli pandémii sa znížil počet realizovaných operačných výkonov. Medziročne klesol celoplošne o takmer štvrtinu. Na druhej strane sa zvýšila spokojnosť pacientov, hospodárenie, ako aj transparentnosť nemocníc,“ spresnil zdravotnícky analytik inštitútu Dušan Zachar.

Najvyššie ocenenie v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc získala Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica. Pre nemocnicu ide o štvrtý triumf za sebou.

Štátne univerzitné a fakultné nemocnice

Ani Roosveltova nemocnica, tak ako ostatné, sa nevyhla medziročnému zhoršeniu indikátorov kvality v dôsledku pandémie, ktorá odsunula veľkú časť zdravotnej starostlivosti na vedľajšiu koľaj a zmenila aj po organizačnej stránke fungovanie mnohých oddelení. Banskobystrickej nemocnici sa podľa prieskumu medzi rokmi 2019 a 2020 výraznejšie zvýšila miera rehospitalizácií a úmrtnosti po náhlej cievnej mozgovej príhode.

„Z hľadiska medicínsko-ekonomickej náročnosti diagnóz má Rooseveltova nemocnica v priemere najkomplikova­nejších pacientov na Slovensku,“ podotkol Zachar. Prieskum ukázal, že hoci nemocnici medziročne pribudli sťažnosti pacientov, môže sa v rámci štátnych univerzitných a fakultných nemocníc hrdiť nadpriemernou spokojnosťou pacientov.

Druhé a tretie miesto v hodnotení vybraných ukazovateľov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, operačných skúseností lekárov, náročnosti diagnóz, spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti obhájili Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok – FN a Univerzitná nemocnica Martin. Zaujímavosťou je, že ružomberská nemocnica neskončila počas doterajších siedmich ročníkov hodnotenia horšie ako tretia a martinská bola len dvakrát mimo prvej trojky.

protest záchranári polícia parlament Čítajte viac Záchranár Majerský: Len sme chceli ukázať, že sme tu

Ružomberská nemocnica si ako jediná štátna zlepšila ukazovateľ úmrtnosti hospitalizovaných pacientov starších ako 65 rokov po zlomenine stehennej kosti, pri ktorom bola v predošlom hodnotení Nemocnice roka najhoršou. No pohoršila si pri indikátore úmrtnosti na jednotke intenzívnej starostlivosti. „Slabou stránkou ružomberskej vojenskej nemocnice zostáva pri porovnaní s ostatnými štátnymi univerzitnými a fakultnými nemocnicami nižšia transparentnosť,“ upozorňuje Zachar.

V Univerzitnej nemocnici Martin bývajú hospitalizovaní pacienti s náročnými diagnózami, ktorí podľa prieskumu vyjadrujú v dotazníkoch vysokú spokojnosť s liečbou v nej. V nemocnici zomiera najmenej seniorov, ak utrpia zlomeninu stehennej kosti. No nemocnica sa nemôže pochváliť dobrými hospodárskymi číslami ani pozitívnym trendom v tejto oblasti.

UNB skončila štvrtá

Najväčšia slovenská nemocnica – Univerzitná nemocnica Bratislava je v rebríčku aj po roku na štvrtom mieste. Bez vplyvu oddlžovania zo strany štátu hospodári nemocnica stále so stratami a dlh po lehote splatnosti je viac ako 200 miliónov eur. „Pozitívom však je, že sa nemocnica snaží medziročne aspoň znižovať stratu a vlastnými silami aj staré dlhy. To jej pomohlo, aby už nebola štátnou nemocnicou s najhorším finančným zdravím,“ uviedol Zachar a dodal, že oceniť treba zlepšenie v transparentnosti.

„Sklamaním je umiestnenie našej druhej najväčšej nemocnice – Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice,“ spomína prieskum. Podľa neho sa žiadna zo štátnych nemocníc medziročne nezhoršila v toľkých ukazovateľoch ako košická univerzitná nemocnica.

Zostala nemocnicou s najhoršími indikátormi kvality – najvyššou úmrtnosťou po operačných výkonoch a najvyššou úmrtnosťou na jednotke intenzívnej starostlivosti. Nemocnica zaznamenala aj rekordne dlhé čakanie záchraniek na urgente. Pacient čaká v sanitke v priemere skoro 29 minút, čo je medziročné zhoršenie takmer o päť minút. Nemocnica ďalej disponuje najvyššou „pokutovanosťou“ od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou za zle poskytnutú zdravotnú starostlivosť. „Pasteurova nemocnica v Košiciach sa zhoršila aj v spokojnosti pacientov, pričom ich sťažnosti výrazne narástli. Stala sa tiež najhoršie hospodáriacou štátnou nemocnicou,“ pripomína Zachar.

Všeobecné nemocnice

Nemocnicou roka 2021 v kategórii všeobecných nemocníc sa stala Nemocnica AGEL Košice-Šaca, čím si udržala svoju čelnú pozíciu z ostatných dvoch rokov. Striebornú priečku obsadila Ľubovnianska nemocnica, ktorá nebola počas siedmich ročníkov nikdy horšia ako druhá, pričom štyrikrát si odniesla najvyššie ocenenie.

Nováčikom medzi tromi najúspešnejšími všeobecnými nemocnicami je Nemocnica AGEL Komárno. Na treťom mieste vystriedala spišskonovoveskú nemocnicu zo siete nemocníc Svet zdravia, ktorá tento rok klesla v rebríčku o štyri priečky.

Peter Visolasjký Čítajte aj Visolajský žiada prezidentku o stretnutie. Verí, že reformu nemocníc nepodpíše

Nemocnica skupiny AGEL v Košiciach-Šaci najviac exceluje pri parametroch operačné skúsenosti zdravotníckeho personálu a spokojnosť pacientov.

Ľubovnianska nemocnica je v hospodárení a transparentnosti dlhodobým lídrom. Z ukazovateľov kvality treba vyzdvihnúť najkratšie čakanie záchraniek na urgentnom príjme v rámci všeobecných nemocníc a medziročné zníženie nutnosti opakovania hospitalizácií.

Na opačnej strane rebríčka je Nemocnica Revúca a Nemocnica sv. Lukáša v Galante. Nemocnica v Revúcej sa medziročne najviac zlepšila v indikátoroch kvality a hospodárení, klesla však v spokojnosti pacientov a v transparentnosti. Galantskú nemocnicu ťažia najmä sumárne najhoršie čísla za ukazovatele kvality a spokojnosť pacientov počas sledovaného štvorročného obdobia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnice #INEKO #Roosveltova nemocnica #nemocnica roka