Nové pravidlá už od utorka: Karanténa potrvá len päť dní

Karanténa sa už od utorka skracuje na päť dní. Uznáva sa aj výsledok antigénového testu, dokonca aj urobeného doma. Vyhláškou sa skrátila platnosť covid passu na 9 mesiacov. Kedy musia aj deti nosiť respirátor?

24.01.2022 15:30 , aktualizované: 17:02
Obchod / Kníhkupectvo / Martinus / Covidpass / Foto: ,
debata (131)

Úrad verejného zdravotníctva vydal novú vyhlášku, ktorá je platná od utorka 25. januára. Ako informoval rezort zdravotníctva, pripravených je viacero zmien.

Za pozitívneho sa bude považovať každý, kto bude mať pozitívny PCR test, LAMP test, antigénový test a PoCT test (ten sa robieva v nemocniciach pred hospitalizáciou či zákrokom). Novinkou je, že v niektorých prípadoch môže stačiť dokonca aj domáci antigénový test. Posúdiť ho však ešte musí všeobecný lekár.

Po doručení pozitívneho výsledku testu sa začína izolácia. Tá sa skracuje na päť dní. Napriek tomu Konzílium odborníkov odporúča, aby zamestnávatelia dávali prednosť home office. Ďalej aby všetci po ukončení izolácie alebo karantény nosili respirátor FFP2, ten je pritom povinný aj vonku pri vzdialenosti menšej ako dva metre od cudzích ľudí.

Po ukončení izolácie a karantény by tieto osoby nemali navštevovať hromadné podujatia, nemali by chodiť na športoviská alebo do reštaurácií.

Skrátenie karantény je pragmatickým riešením, resp. odpoveďou na obavy, že nový variant koronavírusu omikron by mohol ohroziť fungovanie ekonomiky. Rezort upozorňuje, že niektoré štúdie poukázali, že viac ako polovica ľudí bola infekčná aj päť dní po prvom pozitívnom teste. Štvrtina bola infekčná na šiesty deň a 13 percent na siedmy deň.

Domáca izolácia bude teda trvať päť dní. Ak sa u pacienta nevyskytnú príznaky znemožňujúce pracovnú činnosť, môže na šiesty deň nastúpiť do práce. No ďalších päť dní musí na verejnosti nosiť respirátor FFP2 bez výdychového ventilu.

Platí to aj pre deti od šesť rokov. V škole a školských zariadeniach môžu nosiť žiaci aj rúško.

V prípade príznakov v posledných 24 hodinách, ktoré znemožňujú pracovnú činnosť, rozhodne o ukončení izolácie lekár.

Aké sú podľa najnovších poznatkov príznaky ochorenia COVID-19?

  • zvýšená telesná teplota nad 37 stupňov,
  • kašeľ,
  • nočné potenie,
  • únava,
  • bolesti hrdla, bolesti hlavy,
  • dýchavičnosť,
  • strata chuti alebo strata čuchu,
  • črevné a zažívacie problémy,
  • pocit upchatého nosa.

V prípade, ak sa u niekoho objavia tieto príznaky aj po 5 dňoch izolácie, musí v nej zostať, resp. poradiť sa s lekárom. Výnimku nemajú ani plne očkovaní s treťou dávkou alebo ľudia, ktorí prekonali COVID-19.

Ďalšie zmeny sa týkajú karantény. Ľudia, ktorí majú aj posilňujúcu (tretiu) dávku, sú plne zaočkovaní do 9 mesiacov od očkovania, prekonali covid, nemusia ísť povinne do karantény, ak boli v úzkom kontakte s infikovanou osobou. Musia však sedem dní nosiť respirátor FFP2 bez výdychového ventilu a to aj v prípade, že sú vzdialení od iných viac ako dva metre. Deti v školách môžu nosiť rúško, ale inak respirátor.

Ak by sa však vyskytol čo i len jeden z klinických príznakov ochorenia Covid-19, zostávajú v karanténe.

Neočkovaní, plne zaočkovaní bez tretej, posilňujúcej dávky, ak od očkovania uplynulo už viac ako deväť mesiacov, zostávajú v karanténe päť dní. Ak sa u nich nevyskytli počas posledných 24 hodín žiadne príznaky ochorenia, karanténa sa končí.

Ďalších päť dní musia nosiť respirátor FFP2 bez výdychového ventilu. Deti v školách a školských zariadeniach môžu mať rúško, no napríklad na ulici to musí byť respirátor.

Upustilo sa od povinného PCR testu na piaty deň pri každom úzkom kontakte. O tom, či je alebo nie je potrebný PCR test, rozhoduje ošetrujúci lekár.

Ak ide o úzky kontakt s osobou v spolocnej domacnosti alebo o styk s imunodeficitnou osobou na pracovisku, môže o karanténe rozhodnúť všeobecný lekár.

Za úzky kontakt sa považuje stretnutie, pri ktorom nemali osoby prekryté horné dýchacie cesty, a boli pritom v priamom fyzickom kontakte, vzdialenosť bola menšia ako dva metre a stretnutie trvalo dlhšie ako päť minút. Alebo ak sa stretli v uzatvorenom priestore a stretnutie trvalo dlhšie ako päť minút no aj ak cestovali spoločne dopravným prostriedkom dlhšie ako päť minút.

Doba úzkeho kontaktu sa počíta dva dni pred odberom pozitívnej vzorky od objavenia príznakov u pozitívnej osoby.

Hoci oficiálne sa platnosť Covid passu alebo Green passu mala skrátiť z roka na deväť mesiacov až od 1. februára, vyhláška Úradu verejného zdravotníctva platnosť skrátila už od pondelka. Horná hranica platnosti očkovania chrániaceho pred koronavírusom sa teda od 25. januára skracuje na 9 mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

131 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19