V prípade autonehody Borisa Kollára padlo obvinenie

Vyšetrovanie autonehody predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) a modelky Miroslavy Fabušovej z októbra 2020 sa po viac ako roku blíži ku koncu. Polícia pre denník Pravda potvrdila, že vyšetrovateľ už vzniesol prvé obvinenie. Ako polícia vyhodnotila dodržiavanie protipandemických opatrení v čase najtvrdšieho zákazu vychádzania?

25.01.2022 16:41
debata (103)

K autonehode došlo podľa medializovaných informácií na svetelnej križovatke v Podunajských Biskupiciach. Do služobnej limuzíny s Borisom Kollárom malo vraziť auto, ktoré križovatku prechádzalo na červenú. Práve vodič tohto druhého vozidla by mal byť obvinený z ublíženia na zdraví.

„Vo veci dopravnej nehody zo dňa 24. októbra 2020 bolo vznesené obvinenie jednej osobe za nedbanlivostný prečin ublíženie na zdraví. V súčasnosti konanie nie je ukončené a vyšetrovateľ Policajného zboru vykonáva úkony po vznesení obvinenia. Z tohto dôvodu nebudeme poskytovať bližšie informácie k trestnému konaniu. O vine bude rozhodnuté príslušnými orgánmi v konečnom rozhodnutí,“ potvrdil pre Pravdu hovorca Krajského riaditeľstva Bratislava Michal Szeiff.

„Išli sme na zelenú. Vbehli nám do cesty. Neboli sme z tej nehody vinní,“ tvrdil Kollár. Predseda parlamentu si pri nehode zlomil druhý krčný stavec, kľúčnu kosť a v utorok 27. októbra musel absolvovať operáciu. Celý mesiac bol Kollár práceneschopný a vedením Národnej rady bol dočasne poverený podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO). Pre zranenie musel Kollár až do začiatku marca 2021 nosiť na krku fixovací golier. „Vytrhli ma hrobárovi z lopaty,“ povedal po nehode Kollár, keď ďakoval zdravotníkom.

Veľmi zle však mala dopadnúť jeho spolujazdkyňa, ktorá nemala pri nehode zapnutý bezpečnostný pás. Bývalá finalistka súťaže Miss Universe 2001 mala mať okrem zlomenej kľúčnej kosti a štvrtého krčného stavca navyše zlomených aj sedem rebier. Aj ona musela po operácii nosiť fixovací golier.

Prípad však vzbudil pozornosť aj preto, že bol v tom čase vyhlásený núdzový stav a zákaz vychádzania. Kollár síce tvrdil, že žiadne protipandemické nariadenie neporušil, ale vysvetlenie si žiadali aj vtedajší premiér Igor Matovič (OĽaNO) či prezidentka Zuzana Čaputová. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) ubezpečil, že predmetom vyšetrovania bude aj skutočnosť, či osoba, ktorá bola vo vozidle s Kollárom, porušila zákaz vychádzania.

Modelka a vizážistka Mirka Fabušová po nehode tvrdila, že predseda parlamentu ju v sobotu večer viezol do lekárne. „Liečim sa na tetániu a lieky a vitamínové doplnky, ktoré užívam, v Dunajskej Lužnej, kde momentálne žijem, nemajú. Keďže sa vracal od syna z Mostu pri Bratislave cez Dunajskú Lužnú, tak ma po ceste zobral,“ vysvetľovala po nehode Fabušová.

„Prečo som bol vôbec v aute, keď bol zákaz vychádzania? Platia nejaké výnimky a jedna z nich je starostlivosť o zverenú blízku osobu. Mal som doma syna Artura, ktorý býva v Moste pri Bratislave. Bol som u jeho mamy po školskú tašku a jej som zas doniesol jedlo. Cez Dunajskú Lužnú som sa vracal domov. Volal som s kamarátkou a povedal, že idem práve okolo nej. Opýtala sa ma, či ju neodveziem do mesta do lekárne. Tak som ju zobral a cestou sme mali haváriu,“ potvrdil neskôr aj Kollár.

Fabušová sa pripomenula aj vo februári 2021, kedy v obci Rovinka skončila v rukách polície. Svoj mercedes viedla pod vplyvom alkoholu. Podľa policajných zistení nafúkala 1,33 promile. Aj keď modelka vinu odmietala a tvrdila, že išlo len o zostatkový alkohol, Okresný sú Bratislava III ju 23. februára odsúdil na 6-mesačný podmienečný trest.

Zdá sa, že Kollár s Fabušovou o svojich dôvodoch nerešpektovania zákazu vychádzania políciu presvedčili. „Porušenie zákazu vychádzania v deň dopravnej nehody neboli u jednotlivých strán zistené,“ doplnil Szeiff.

K dopravnej nehode šéfa parlamentu došlo v sobotu 24. októbra 2020 na križovatke Ulice svornosti a Mramorovej ulice v bratislavských Podunajských Biskupiciach. Okrem Kollára sa ľahšie zranili jeho osobný ochranca, ako aj vodič Úradu pre ochranu ústavných činiteľov. Pri nehode pomáhali záchranári štyrom osobám.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár