V Bratislave sa protestovalo proti obrannej dohode s USA

Pred prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave sa v stredu protestovalo proti obrannej dohode Slovenska s USA, vláde, povinnému očkovaniu či zdražovaniu cien potravín a energií. Protest zvolal opozičný Smer. Strana informovala, že sa na proteste zúčastnili tisíce ľudí.

26.01.2022 17:57 , aktualizované: 21:00
Obranná dohoda / Protest / Foto: ,
Protest proti obrannej dohode medzi Slovenskom a USA pred prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave, 26. január 2022
debata (1309)

Na pódiu vystúpil napríklad aj predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko, Matúš Šutaj Eštok z Hlasu a Artur Bekmatov z hnutia Socialisti.sk. „Želám si, aby sa opäť zostavila vláda, ktorá bude vedieť povedať hrdo Američanom nie,“ povedal Danko.

Ľudia na zhromaždení držia transparenty s nápismi „Nie vojne!“, „Slovania spojme sa!“, „Čaputová chce vojnu s Ruskom„ alebo „Yankee go home“.

Predstavitelia viacerých opozičných strán hovorili o predčasných parlamentných voľbách. Považujú ich za jediné možné východisko.

Video: Protest pred Prezidentským palácom.

Video

„Slovensko musí byť pripravené na povstanie občanov proti vláde,“ povedal predseda Smeru Robert Fico. Avizoval blížiaci sa začiatok petičnej akcie za referendum o predčasných voľbách. Jeho súčasťou by mala byť aj otázka o amerických základniach a zdražovaní.

Fico tvrdí, že Ruská federácia nijakým spôsobom neohrozuje Slovensko. „Čo nám ponúka súčasná vláda? Ponúka nám nádhernú víziu. Buď zomrieme na omikron, alebo nás zastrelí nejaký ruský vojak,“ skonštatoval na úvod príhovoru Fico.

Podľa opozičného politika je to snaha vlády o zamaskovanie neschopnosti a neprofesionality. „Potrebujú zakryť, že nie sú schopní bojovať s covidom, že slúžia zahraničným farmafirmám, že slúžia cudzím záujmom a potrebujú zakryť všetky zločiny, ktoré v tejto krajine páchajú,“ pokračoval.

Protest proti obrannej dohode medzi Slovenskom...
Protest proti obrannej dohode medzi Slovenskom...
+4Zľava Juraj Blanár, Robert Fico a Ľuboš Blaha...

Poslanec Ľuboš Blaha (Smer) vyzýval ľudí, aby ľudia skandovali „nikdy proti Rusku“ a povedal, že Slovák nikdy nepozdvihne zbraň proti Rusku. Podpredseda strany Smer Erik Kaliňák uviedol, že námestie pred prezidentským palácom je plné.

Kaliňák zdôraznil, že Slovensko potrebuje strany, ktoré majú štandardné štruktúry. Podľa podpredsedu parlamentu Juraja Blanára sú jedinou možnosťou predčasné voľby.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácia #obranná dohoda