Aké jednotky NATO by mohli prísť? Macko: Možno pozemné sily

Generál vo výslužbe a bývalý najvyššie postavený Slovák v štruktúrach NATO Pavel Macko považuje diskusie o možnom nasadení aliančných vojsk na Slovensku za legitímne.

28.01.2022 13:49
generál Pavel Macko Foto: ,
Generál Pavel Macko
debata (420)
VIDEO: Generál Macko o možnosti nasadenia aliančných vojsk na území Slovenskej republiky
Video

„Akýkoľvek konflikt v susednej krajine by mohol destabilizovať situáciu a mohlo by to mať priamy dosah aj na našu bezpečnosť. Je preto logické, že v takejto výnimočnej situácii NATO uvažuje o predbežnom rozmiestnení síl a prostriedkov do príslušných krajín. Je to štandardný plánovací proces. Politické vedenie aliancie, Severoatlantická rada, dalo zrejme súhlas vojenským autoritám na prípravu predbežného plánu. Veliteľské zložky aliancie potom konzultujú s vojenskými zložkami členských krajín, a hlavne so zložkami prijímajúcich krajín,“ priblížil Macko.

Takáto prítomnosť aliančných jednotiek na území ohrozenej krajiny má viacero motívov. „Cieľom takéhoto opatrenia by bolo demonštrovať jednak solidaritu a spoločný postup NATO a zároveň upokojiť krajiny, ktoré by sa mohli cítiť ohrozené nestabilitou alebo konfliktom v bezprostrednom susedstve. Zároveň je to aj signál iniciátorom konfliktu, že ak by chceli pokračovať alebo eskalovať situáciu, NATO je pripravené. Všetko sa robí preto, aby to nebolo eskalačné a pritom sme si celkom legitímne riešili naše bezpečnostné záujmy,“ vysvetlil generál vo výslužbe.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Záviselo by to od vyhodnotenia situácie, ale na Slovensko by podľa Macka prišli pravdepodobne nejaké pozemné jednotky a možno aj nejaké prieskumné letecké jednotky.

„Akonáhle prebehne spoločné vypracovanie takéhoto plánu a proces politického schvaľovania, následne by sa pristúpilo k upresňovaniu pokynov pre vojská. Nasadenie pohotovostných síl trvá niekoľko dní. Po vydaní príkazu nasleduje presun, integrácia personálu a techník a potom sú už vojaci pripravení na plnenie úloh. V prípade eskalácie situácie by Severoatlantická rada mohla rozhodnúť o vykonaní plánu, dala by rozkazy jednotkám a začal by sa celý ten proces presunu. Celej operácii vyššieho stupňa by pravdepodobne velil francúzsky zbor rýchleho nasadenia, ktorý bol na tento rok určený pre pozemné sily,“ dodal Macko.

© Autorské práva vyhradené

420 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #kríza na Ukrajine #Pavel Macko