Pri Sládkovičove sa zrazilo nákladné auto s autobusom. Traja ľudia sú ťažko zranení

Pri vážnej dopravnej nehode autobusu a nákladného auta, ktorá sa stala v stredu ráno na ceste medzi Galantou a Sládkovičovom, sa ťažko zranili traja ľudia. Zasahovať museli aj leteckí záchranári. Do nemocníc bolo prevezených celkovo 12 osôb, ktoré utrpeli rôzne typy poranení.

18.05.2022 08:33 , aktualizované: 12:54
nehoda Foto:
Autobus sa mimo cesty po nehode s kamiónom medzi Sládkovičovom a Galantou v stredu 18. mája 2022.
debata (1)

Na miesto nehody boli vyslaní pozemní aj leteckí záchranári, spolu šesť posádok záchrannej zdravotnej služby. Pri prevozoch pomohli aj hasiči, ktorí mali k dispozícii hasičskú ambulanciu.

„Ošetrených a prevezených do nemocníc bolo spolu 12 osôb, ktoré utrpeli rôzne typy poranení, najmä zlomeniny, otvorené rany a pomliaždeniny. Tri osoby boli zranené ťažko, zvyšní utrpeli stredne ťažké až ľahšie poranenia. Počas transportu do nemocníc boli všetci pri vedomí a v stabilizovanom stave,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) Alena Krčová.

VIDEO: Zrážka autobusu a nákladného auta pri Sládkovičove, zábery zverejnené Políciou SR.
Video

Na mieste zasahovala aj vrtuľníková záchranná služba. „Na miesto nehody bol privolaný záchranársky vrtuľník z Nitry. Posádka leteckých záchranárov si na mieste prevzala do starostlivosti vodiča autobusu, ktorý utrpel úraz dolných končatín s podozrením aj na poranenie panvy a povrchové odreniny,“ spresnila pre TASR hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air – Transport Europe Zuzana Hopjaková. Po poskytnutí neodkladného zdravotného ošetrenia bol podľa jej slov 45-ročný pacient preložený na palubu a v stabilizovanom stave, pri vedomí letecky prevezený do Fakultnej nemocnice v Nitre.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Mária Linkešová uviedla, že vzhľadom na rozsah zranení a ich počet si prípad na mieste prevzal galantský vyšetrovateľ. Polícia aj naďalej dokumentuje príčiny nešťastia.

„Nehodu vyšetrujeme ako všeobecné ohrozenie z nedbanlivosti. Príčina nehody je stále v štádiu preverovania a výsluchu osôb. Zranenia mali utrpieť len dospelé osoby. Vodič kamióna sa pri nehode nezranil. Rovnako ani študenti, ktorí boli v autobuse, sa nezranili a pokračovali v jazde náhradným autobusom,“ informovala Linkešová.

Autobus mimo cesty po nehode s kamiónom medzi...
Autobus mimo cesty po nehode s kamiónom medzi...
+5Policajti obhliadajú miesto nehody autobusu s...

Na mieste zasahovali aj hasičské jednotky z Galanty, Serede a Trnavy. „Trom pasažierom autobusu sa však nepodarilo evakuovať, pretože zostali vo vraku autobusu zakliesnení. Zasahujúci príslušníci preto osoby vyslobodili bez použitia hydraulického vyslobodzovacieho náradia,“ doplnila pre TASR hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave Lena Košťálová. Hasiči na mieste udalosti začali s triážou zranených, keď v spolupráci s lekármi záchrannej zdravotnej služby triedili cestujúcich podľa rozsahu a druhu zranenia.

Vyslaný bol aj evakuačný autobus pre cestujúcich, ktorým zdravotný stav umožnil transport. „Na vozidlách boli vykonané protipožiarne opatrenia. Hasiči taktiež vykonali opatrenia zabraňujúce možnému úniku prevádzkových kvapalín,“ skonštatovala Košťálová.

Úsek cesty medzi Galantou a Sládkovičovom je po dopravnej nehode už plne prejazdný. Informovalo o tom na poludnie Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave na sociálnej sieti.

Výberová chronológia tragických dopravných nehôd autobusov na Slovensku

  • 3. augusta 2003 – Dopravná nehoda autobusu pri Úhornej v okrese Gelnica si vyžiadala celkovo 13 mŕtvych a približne 25 zranených.
  • 7. novembra 2005 – Počas dopravnej nehody pri obci Ožďany v okrese Rimavská Sobota, kde došlo k zrážke kamióna s linkovým autobusom, zahynuli štyria ľudia a 11 osôb sa zranilo.
  • 2. septembra 2007 – Na ceste z Poľany do Hriňovej v časti Snohy sa do rokliny zrútil autobus. Pri nehode zahynuli štyri osoby, v nemocnici skonala piata obeť. Zranilo sa 34 ľudí.
  • 21. februára 2009 – Pri zrážke autobusu a motorového vlaku, ku ktorej došlo na železničnom priecestí medzi Polomkou a Heľpou v okrese Brezno, zahynulo 12 ľudí. Šesť ľudí utrpelo ťažké zranenia, 19 ľahké.
Polomka Čítajte viac Tragédia v Polomke ožíva v spomienkach
  • 6. júna 2014 – Pri havárii autobusu na diaľnici D1 v smere na Hlohovec zomreli štyri dievčatá zo športového gymnázia v Trnave. V autobuse bolo 29 študentov a dve učiteľky. Vodič zišiel mimo cesty a autobus sa prevrátil.
  • 5. septembra 2014 – Na následky nehody autobusu zomreli dve osoby a 32 ďalších utrpelo zranenia. Medzi zranenými boli aj tri deti. Autobus sa prevrátil na ceste zo Svätého Jura do Bratislavy.
  • 14. októbra 2017 – Čelná zrážka kamióna s mikrobusom medzi Hornými Vestenicami a Hornými Sučanmi si priamo na mieste nehody vyžiadala život vodiča mikrobusu a šiestich opatrovateliek. O deň neskôr zomrela v nemocnici aj siedma opatrovateľka.
zväčšiť Pri havárií mikrobusu so slovenskými... Foto: PZ SR
opatrovatelky nehoda tragédia Pri havárií mikrobusu so slovenskými opatrovateľkami prišlo v októbri 2017 o život osem ľudí. Príčinou mohol byť mikrospánok vodiča.
  • 23. apríla 2018 – Dopravná nehoda autobusu s nákladným vozidlom na ceste R1 v smere z Banskej Bystrice do Zvolena pri obci Badín, si vyžiadala dva ľudské životy. Jednou z obetí bol spisovateľ a filmár Peter Krištúfek.
  • 13. novembra 2019 – Pri tragickej nehode autobusu a nákladného auta neďaleko Malanty pri Nitre zahynulo 12 ľudí, z toho štyri maloleté deti. Ďalších 15 ľudí sa zranilo.
autobus, sanitka, cesta, nehoda Čítajte viac Po dva a pol roku vyšetrili nehodu pri Nitre s 12 obeťami
  • 6. januára 2020 – Život jednej osoby a zranenie ďalšej si vyžiadala nehoda osobného motorového vozidla s autobusom na ceste vedúcej z Krupiny do Hontianskych Nemiec.
  • 11. marca 2020 – Dvoch mŕtvych si vyžiadala nehoda dodávky a autobusu, ktorá sa stala na ceste v Ružomberku – Černovej. Ľahko zranených bolo 25 cestujúcich, jedna osoba utrpela ťažké zranenia.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #dopravná nehoda #nehoda autobusu