PODCAST: Matovič pod heslom 'všetko pre rodiny' zavádza a dohaduje sa s fašistami

Parlament má schvaľovať protiinflačný balíček z dielne ministra financií Igora Matoviča, ktorý má pomôcť najmä rodinám s deťmi. Jeho cena? Miliarda 200 miliónov eur ročne.

24.05.2022 06:40
debata (6)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Proti nemu sa postavila koaličná SaS, ktorá prišla s vlastným balíčkom a ten podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) vyjde na 900 miliónov eur ročne. Otázne u oboch balíčkov je krytie, teda odkiaľ na to bude mať štát peniaze. Okrem toho, že väčšina koalície chce zobrať samosprávam vyše pol miliardy eur, parlament bude schvaľovať aj novú daň z ruskej ropy, od ktorej si sľubuje príjem stoviek miliónov eur, ktoré však vôbec nie sú isté.

Šéf rezortu financií zároveň kvôli tomu, aby svoj návrh pretlačil, napriek odporu koaličného partnera, neváha o podpore v parlamente rokovať s fašistami z Kotlebovej ĽSNS, pod heslom „za rodiny všetko“.

Domácnosti, ktoré to potrebujú dostanú málo a tie, ktoré pomoc nepotrebujú dostanú zbytočne veľa, hovorí analytik Radovan Ďurana z Inštitútu ekonomických a sociálnych analýz s tým, že by zodpovedná vláda mala v tomto čase tvoriť finančnú rezervu na skutočne horšie časy, ktoré nás čakajú. Nie vytvárať väčší deficit.

„Takáto verejná diskusia mala byť minimálne pred pol rokom. Ešte predtým ako o opatreniach rozhodla vláda a bude rozhodovať parlament,“ kritizuje spôsob schvaľovania a prinášania protinávrhov zo strany koalície analytik. „Vládne balíky by mali ísť do parlamentu s tým, že tam majú šancu prejsť aj bez iných ako koaličných strán. Celá situácia je veľmi nešťastná,“ dodáva Ďurana. Viac v podcaste denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #protiinflačný balíček