Čaputová zapožičala bojovú zástavu vojenskému útvaru Martin

Prezidentka Zuzana Čaputová ako vrchná veliteľka Ozbrojených síl zapožičala v utorok bojovú zástavu vojenskému útvaru Martin. Ocenila tak prácu a výsledky vojakov.

24.05.2022 12:23
debata (4)

Hlava štátu vyzdvihla ich profesionalitu, odhodlanie, obetavosť a úsilie. „Bojovú zástavu vám odovzdávam za výborné výsledky vykonávaných výcvikov a za vzdelávanie poddôstojníkov. Za plnenie úloh na odlúčených pracoviskách, za všestrannú pripravenosť na vykonávanie bojového stmelenia mobilizovaných útvarov,“ vyhlásila. Zároveň poukázala na ich dôležitú úlohu v rámci ozbrojených síl.

Ocenila, že popri svojich úlohách poskytli pomoc aj pri odstraňovaní následkov povodní či snehových kalamít, poďakovala tiež za ich pôsobenie v boji proti pandémii ochorenia COVID-19 či za pomoc na východnej hranici s Ukrajinou. Vďaku vyjadrila aj ich rodinným príslušníkom. „Dnešné ocenenie je aj ocenením ich podpory a zázemia, ktoré vám pri vašej práci poskytujú,“ skonštatovala prezidentka.

Veliteľ Základne výcviku a mobilizačného doplňovania Martin Pavol Barančík sa v mene útvaru poďakoval prezidentke, ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi (OĽANO) aj náčelníkovi Generálneho štábu OS SR Danielovi Zmekovi. Zapožičanie zástavy základňa vníma ako najväčšie ocenenie svojej práce. „Napĺňa nás hrdosťou, ale zároveň predstavuje obrovský záväzok, že v našom úsilí brániť slobodu, nezávislosť a zvrchovanosť SR nesmieme poľaviť,“ vyhlásil Barančík. Podotkol, že zástavu preberajú v čase vojnového konfliktu na Ukrajine. „Táto agresia nám ešte viac pripomína odkazy druhej svetovej vojny, ktoré nám zanechali naši predkovia, že sloboda a nezávislosť nie sú nikdy zadarmo,“ doplnil.

Konštrukta Defence závod Čítajte viac Na výrobe obrnených vozidiel Patria sa budú podieľať slovenské firmy
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ozbrojené sily SR #Zuzana Čaputová