Miroslav Marček odmietol vypovedať v kauze Kuciak a prípravy vrážd prokurátorov

Miroslav Marček odmietol pred senátom Špecializovaného trestného súdu vypovedať v kauzách objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov.

26.05.2022 10:38
sud, vrazda kuciak, Marcek, Foto: ,
Miroslav Marček
debata (1)

Zdôvodnil to tým, že je v prípade prípravy vrážd prokurátorov obvinený. V kauze vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je právoplatne odsúdený na 25 rokov väzenia.

Senát jeho žiadosti vyhovel. „Svedok, ktorý bol obvinený, má právo odmietnuť vypovedať. A to aj vtedy, ak sa už právoplatne skončilo trestné stíhanie,“ zdôvodnila predsedníčka senátu Ružena Sabová. Súd preto neskôr prečíta predchádzajúce výpovede svedka.

Miroslav Marček odmietnutie výpovede argumentoval aj príbuzenským vzťahom s Tomášom Szabóom i prípadnými rozpormi, ktoré by mohli nastať z dôvodu časového odstupu od jeho predchádzajúcich výpovedí.

Súd v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej opätovne rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. Špecializovaný trestný súd ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému sú­du.

Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne. Zároveň súd pojednáva aj kauzu prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho.

Trestné stíhanie obvinených Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa v kauze prípravy vrážd prokurátorov pokračuje. V januári 2021 bolo ich stíhanie prerušené, keďže sa podľa polície významnou mierou podieľali na objasnení trestných činov.

Na začiatku mája 2022 vyšetrovateľ NAKA vydal uznesenie o pokračovaní v trestnom stíhaní, „pretože bolo potrebné vykonať ďalšie úkony“. Vypovedať mal Tomáš Szabó, ktorý priznáva vinu.

Zoltán Andruskó Čítajte viac Kľúčový svedok Andruskó tvrdí: Všetky vraždy si objednal Kočner
1 debata chyba
Viac na túto tému: #megaproces s Kuciakovými vrahmi #Miroslav Marček