Pral som peniaze pre Bödöra, vyhrážali sa mi zabitím, tvrdí Andruskó

V minulosti som pral peniaze pre Norberta Bödöra, preto som vedel o fungovaní zločineckej skupiny v polícii a jej hierarchii. Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku to dnes povedal odsúdený Zoltán Andruskó.

26.05.2022 11:38 , aktualizované: 15:50
Zoltán Andruskó Foto: ,
Zoltána Andruskóa privádzajú na súd v stredu 25. mája 2022.
debata (73)

Ten vypovedá ako svedok v obnovenom procese v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a tiež prípravy vrážd Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho.

Konkrétne Andruskó dopovedal na otázku prokurátora, či mal vedomosť o tom, že za pomoc pri vypátraní vykonávateľov vraždy Kuciaka bola vypísaná odmena. Svedok povedal, že o tom vedel, keby však išiel na políciu, Marian Kočner a Alena Zsuzsová by o tom vedeli. „Celý čas ma informovali o priebehu vyšetrovania,“ uviedol. Podľa vlastných slov vedel, že celé vedenie polície pracuje pre mafiu.

Zoltán Andruskó Čítajte viac Kľúčový svedok Andruskó tvrdí: Všetky vraždy si objednal Kočner

„Z nášho pohľadu to nie je príliš podstatná okolnosť pre dokazovanie vo veci, ktorá sa tu prejednáva,“ reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Matúš Harkabus, pričom výpoveď Zoltána A. nechcel komentovať. „Budem ju hodnotiť v záverečnej reči,“ zdôraznil.

Vyhrážali sa mu zabitím

Andruskó ďalej uviedol, že sa mu Zsuzsová po objednávke vrážd vyhrážala v mene Mariana K. zabitím. „Začal som sa báť o život a stále sa bojím,“ odpovedal na otázku Kočnera, aký mal ku nemu vzťah. Kočner kládol svedkovi otázky takmer dve hodiny.

„Procesná situácia Kočnera je mimoriadne komplikovaná. Prichádza do úvahy aj mimoriadny trest, takže je pochopiteľné, že sa bráni. Musíme to rešpektovať, musíme byť trpezliví,“ zareagoval splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Roman Kvasnica.

„Z môjho pohľadu sú zatiaľ odpovede svedka veľmi chaotické a rozporuplné s pôvodným konaním,“ podotkla obhajkyňa Zsuzsovej Júlia Vestenická. Rozpory vo výpovediach nechcela konkretizovať.

Andruskó, súd Čítajte viac Andruskóova dohoda znižuje hodnovernosť jeho výpovede

Najvyšší súd SR (NS SR) v júni 2021 zrušil rozsudok ŠTS zo septembra 2020 v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Senát zároveň vrátil konanie na ŠTS, ktorý má opätovne prejednať obžalobu voči Kočnerovi a Zsuzsovej. Predseda senátu NS SR Peter Paluda v rámci odôvodnenia rozhodnutia uviedol, že prvostupňový súd pri oslobodení Kočnera a Zsuzsovej v časti týkajúcej sa vraždy Kuciaka konal predčasne. Niektoré navrhované dôkazy nevykonal a o iných ani nerozhodol.

Súd zároveň k obnovenému procesu pripojil obžalobu v prípade prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. V tejto veci čelia obžalobe okrem Kočnera a Zsuzsovej aj Tomáš Szabó, Dušan Kr. a bosniansky občan Darko D.

sud, vrazda kuciak, Marcek, Čítajte viac Miroslav Marček odmietol vypovedať v kauze Kuciak a prípravy vrážd prokurátorov
73 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Norbert Bödör #Zoltán Andruskó