Vlčan vymenoval Marhefku za šéfa lesov. Sporných 60-tisíc zatiaľ nedostal

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO) vo štvrtok v Banskej Bystrici vymenoval do funkcie nového generálneho riaditeľa štátneho podniku Lesy SR Jána Marhefku. Donedávna Marhefka pôsobil ako riaditeľ Štátnych lesov Tatranského národného parku.

26.05.2022 12:07 , aktualizované: 12:48
Marhefka Foto:
Nový riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Ján Marhefka.
debata (1)

„Konštatujem, že som ho vymenoval na základe odporúčania výberovej komisie, ktorá riadne absolvovala so všetkými kandidátmi celý proces v zmysle zákona o štátnom podniku a ja som v zmysle konkrétnych ustanovení toto zákona menoval pána Marhefku do funkcie generálneho riaditeľa," vyhlásil minister.

Nadácia Zastavme korupciu vyzvala ministra pôdohospodárstva, aby Marhefku do funkcie nevymenoval, keďže pred skončením vo funkcii riaditeľa ŠL TANAPU podpísal kolektívnu zmluvu, na základe ktorej má dostať odstupné vo výške 60 000 eur. Kolektívnu zmluvu na základe podnetu novovzniknutej Správy TANAP-u prešetrí i prokuratúra. Vlčan uviedol, že podpis kolektívnej zmluvy posúdilo aj právne oddelenie agrorezortu, ktoré nenašlo žiadne porušenie zákona.

Peniaze zatiaľ nedostal

„Na podpise kolektívnej zmluvy nevidím nič nezákonné a nečestné. Už počas výberového konania som dal verejnú deklaráciu, že ak uspejem a budem menovaný do funkcie generálneho riaditeľa Lesov SR, som ochotný túto sumu darovať na charitatívny, alebo iný verejnoprospešný účel,“ povedal Marhefka s tým, že predmetné odstupné doposiaľ nedostal.

Marhefka má skúsenosť s ochranou prírody a s prírode blízkym hospodárením v lese. Ambíciou agrorezortu, ktorú má naplniť generálny riaditeľ lesov, je, aby sa do konca volebného obdobia certifikovali aj zostávajúce lesy, ktoré ešte nie sú v systéme FSC (systém certifikácie lesov). „Prajem generálnemu riaditeľovi veľa úspechov a štátnemu podniku obdobie stability, ktoré si tento podnik zaslúži," podčiarkol Vlčan.

TANAP, Tichá dolina Čítajte viac Zlaté padáky v štátnych lesoch preverí Žilinka

„Pokúsim sa urobiť všetko preto, aby nielen v zmysle programového vyhlásenia vlády, ale aj v zmysle všetkých etických princípov a odborných pravidiel, ktoré upravujú spravovanie lesného majetku štátu, sme v rámci Lesov SR vykonávali potrebné činnosti," skonštatoval Marhefka a spomenul, že v rezorte pôsobí takmer 23 rokov, pričom doposiaľ nadobudnuté skúsenosti vo funkcii zúročí. Jeho cieľom je však prinavrátiť dôveryhodnosť verejnosti v štátny podnik.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lesy SR #Samuel Vlčan #Ján Marhefka