Získať príspevok za ubytovanie Ukrajincov bude možné aj v lete

Získať príspevok za ubytovanie utečencov z Ukrajiny má byť možné aj počas letného obdobia. Uviedol to minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) s tým, že pripravujú nové nariadenie vlády, ktorým sa má predĺžiť obdobie čerpania príspevku.

26.05.2022 14:03
mikulec Foto: ,
Minister vnútra Roman Mikulec počas rokovania vlády.
debata (6)

Nariadenie má upravovať nielen príspevok za ubytovanie, ale aj stravovanie.

„Nové nariadenie vlády, reflektujúce nový zákon Ukrajina 3, bude hovoriť o príspevku nielen za ubytovanie, ale aj za stravovanie,“ povedal minister počas rokovania vlády s tým, že nové nariadenie sa má prvýkrát uplatňovať za jún.

Minister nekonkretizoval, na aké dlhé obdobie bude možné žiadať o príspevok. Tvrdí, že sa musia dohodnúť naprieč rezortmi. Predpokladá, že to bude platiť na celé letné obdobie.

Základnou podmienkou na získanie príspevku za ubytovanie je uzavretie zmluvy o poskytnutí ubytovania medzi majiteľom nehnuteľnosti a odídencom. Prenajímateľ po uzatvorení zmluvy s odídencom zmluvu predloží obci. Výška príspevku je sedem eur za jednu noc ubytovania odídenca, teda osoby s udeleným štatútom dočasného útočiska, za osoby mladšie ako 15 rokov je polovičný.

hranica vyšné nemecké utečenci ukrajina ukrajinci Čítajte viac Vytláčajú z bytov Ukrajinci Slovákov kvôli štátnym príspevkom? Realitky hovoria, že prenajímatelia nie sú špekulanti
6 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #vojna na Ukrajine