Transportéry za takmer dve miliardy dodajú Švédi. Už včera bolo neskoro, tvrdí generál Macko

Tender na pásové transportéry by mala napokon vyhrať švédska ponuka s vozidlom CV90 od spoločnosti BAE Systems. To vyšlo pre slovenské Ozbrojené sily ako najhodnejšie aj najvýhodnejšie.

27.05.2022 06:25
Vozidlo CV90 od spoločnosti BAE Systems Foto:
Vozidlo CV90 od spoločnosti BAE Systems Hägglunds výrobcovia predstavili zástupcom ministerstva pri návšteve Švédska.
debata (28)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Ozbrojené sily dobiehajú zameškané resty v modernizácii. Najnovšie ministerstvo obrany vyhodnotilo ešte vlani vyhlásený megatender na nákup bojových pásových transportérov v hodnote 1,7 miliardy eur. 152 takýchto vozidiel pravdepodobne dodá spoločnosť BAE Systems zo Švédska, ktorej ponuka vyšla rezortu ako najlepšia. Ešte pred zverejnením výsledkov analýzy ponúk ministerstvom obrany informoval nemecký portál European Security and Defence, že súťaž vyhrá nemecká spoločnosť Rheinmetall so svojím vozidlom LYNX KF41. Švédsky transportér CV90 má však oproti nemu výhodu, že je už preverený armádami viacerých krajín a využili ho aj v ostrých bojoch v Afrike, či Afganistane, vysvetľuje generál vo výslužbe a bývalý najvyššie postavený Slovák v NATO Pavel Macko. Viac v podcaste denníka Pravda.

To, že švédska ponuka je najlepšia, vyplýva z analytického materiálu, ktorý ministerstvo obrany zverejnilo na svojom webe. Za 152 kusov pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel (PBOV a POV) chce rezort obrany zaplatiť necelých 1,7 miliardy eur.

Ministerstvu obrany bolo v stanovenom termíne do 31. januára doručených celkovo päť ponúk od štyroch krajín. Nemecká spoločnosť Rheinmetall ponúkla prostredníctvom Maďarskej vlády vozidlo Lynx KF41. Spoločnosť General Dynamics (GDELS) rakúskej zbrojovky Steyr a španielskej firmy Santa Bárbara Sistemas do tendra prihlásila vozidlo Ascod. Švédi zas ponúkli dve verzie vozidla CV90 od spoločnosti BAE Systems.

Všetci traja výrobcovia už na jar svoje vozidlá aj predviedli ministerstvu obrany vo Vojenskom technickom a skúšobnom ústave na Záhorí. Absolvovali tam strelecké, ergonomické, jazdné skúšky, ako aj skúšky jazdných vlastností a technických parametrov.

156792 Čítajte viac O dodávky transportérov sa bijú Nemci so Švédmi

„Zhrnutím všetkých dostupných podkladov sa švédska ponuka s vozidlami CV9030 a CV9035 od výrobcu BAE Hägglunds AB javí ako ponuka, ktorá v najväčšej miere spĺňa požiadavky Ozbrojených síl na pásové bojové obrnené vozidlo. Vozidlo spĺňa všetky požadované technické parametre, vrátane tých, ktoré boli stanovené ako kľúčové/prioritné z hľadiska použitia pre potreby Ozbrojených síl,“ uvádza ministerstvo obrany v štúdii uskutočniteľnosti.

„Výhodou týchto vozidiel je aj fakt, že väčšina súčasných užívateľov a zároveň členov klubu CV90 neustále zlepšuje a vyvíja nové technologické riešenia subsystémov,“ uvádza ministerstvo. Tieto skutočnosti ponúkajú široký záber možností pri špecifikácií podsystémov a stanovovania najefektívnejších a ekonomicky najvýhodnejších riešení.

„Vozidlo svojimi technologickými parametrami vytvára rezervu výkonu pre zaťažovanie konštrukcie pre ostatné požadované varianty vozidiel a v dohľadnej dobe by nebolo nutné zásadne meniť výkonové parametre. Ponuka švédskej strany s 30 mm kanónom bola zároveň vyhodnotená na prvom mieste v bodovom hodnotení všetkých jednotlivých častí,“ vysvetľuje rezort obrany. Systém vyhodnotenia spočíval vo vyhodnotení štyroch hlavných oblastí, z ktorých boli vytvorené čiastkové vyhodnotenia. Čiastkové vyhodnotenia jednotlivých skupín určili poradie krajín s dosiahnutými bodmi, podľa modelu v každej zo štyroch oblastí – finančná, ktorá tvorila 35 percent, technická predstavovala 30 percent, logistická 10, a zapojenie Slovenského priemyslu tvorilo 25 percent hodnotenia.

Celkové predpokladané náklady na obstaranie PBOV a POV v prvej fáze s odhadovanými nákladmi na infraštruktúru v sume 35 miliónov eur sú v závislosti od vybranej ponuky v rozmedzí od 1 669 093 939 € s DPH do 1 854 089 739 € s DPH.

Spoločnosť BAE System v reakcii pripomenulo, že ich vozidlo je dobre overené. Transportérov CV90 už bolo vyrobených viac ako 1300. Okrem Švédska ich používa aj Nórsko, Fínsko, Švajčiarsko, Dánsko, Holandsko a Estónsko. Tri z týchto krajín so svojimi transportérmi roky pôsobili aj v Afganistane či africkej Libérii.

„Spoločnosť BAE Systems je hrdá na to, že naše vozidlo CV90MKIV bolo označené ako ponuka, ktorá najlepšie spĺňa požiadavky Ozbrojených síl SR na pásové obrnené vozidlá, a že bolo doporučené Ministerstvom obrany ako preferovaný kandidát v rámci obstarávania bojových vozidiel pechoty pre slovenskú armádu,“ reagovala pre Pravdu spoločnosť BAE Systems Hägglunds.

„V reakcii na akvizíciu 152 nových bojových vozidiel pechoty zo strany MO SR spoločnosť BAE Systems Hägglunds spolu so Švédskou správou obranného materiálu (FMV) v januári predložili vysoko konkurenčnú ponuku na pokrokové, v boji overené bojové vozidlo CV90MKIV vo viacerých variantoch. Výrobu a dodávku vozidiel CV90MKIV zabezpečíme v spolupráci s lokálnym slovenským priemyslom, včas a podľa rozpočtu. Tešíme sa na finalizáciu plánu, ktorý vojakom slovenskej armády poskytne najschopnejšie bojové vozidlo pechoty na dnešnom trhu,“ doplnila spoločnosť.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda SR #obrnené transportéry