O post šéfa RTVS sa uchádza osem kandidátov

O post generálneho riaditeľa RTVS sa uchádzajú Jaroslav Rezník, Tibor Búza, Ivan Golian, Ľuboš Machaj, Daniel Živica, Peter Badač, Vladimír Seman a Peter Janků. Mená oznámili na pôde Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá počas piatkového otvárania obálok s ohlásenými kandidatúrami.

27.05.2022 19:40
rtvs Foto:
Budovy RTVS v Mlynskej doline.
debata (3)

Výbor dostal celkovo deväť prihlášok, jedna však nespĺňala stanovené kritériá a náležitosti uvedené vo výzve.

Okrem súčasného riaditeľa verejnoprávneho média Rezníka sa s RTVS spája aj bývalé pôsobenie Búzu a Machaja, ktorí boli v minulosti na postoch programových riaditeľov televíznej resp. rozhlasovej sekcie.

Golian pôsobil ako vrcholový manažér v oblasti telekomunikácií, v súčasnosti je členom zboru poradcov predsedu vlády SR pre oblasť digitalizácie. Živica pracuje na manažérskych pozíciách v oblasti komunikačnej a marketingovej stratégie.

Badač je filmový producent, Janků je známy ako pesničkár, scénograf a publicista, Seman je moderátor aj autor publicistických i dokumentárnych di­el.

Výboru prišla ešte jedna prihláška, avšak bez doplnenia podkladov, ktoré musia byť povinnou prílohou kandidatúry, rovnako bez kontaktných údajov, bola preto vyradená.

Predseda výboru Kristián Čekovský (OĽANO) pripomenul, že v koalícii je dohoda na verejnej voľbe generálneho riaditeľa RTVS. „Výber tak bude výrazne profesionálnejší a transparentnejší ako v minulosti,“ zdôraznil.

Podpredsedníčka parlamentného mediálneho výboru Jana Žitňanská (Za ľudí) vníma pozitívne počet i profily kandidátov. „Sú to profesionáli, ktorých poznáme, bude to teda o kvalite ich projektov a prezentácii a som si istá, že z týchto kandidátov vyberieme naozaj toho najlepšieho,“ uviedla pre TASR.

Výzvu na prihlasovanie kandidátov na post generálneho riaditeľa RTVS zverejnil Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá 27. apríla. Verejné vypočutie je na programe 13. júna, samotná voľba sa v pléne parlamentu má uskutočniť v poslednej júnovej dekáde.

Na verejnom vypočutí budú kandidátom klásť otázky aj členovia odbornej komisie zriadenej výborom, v ktorej majú mať zastúpenie experti z oblasti médií, ale aj zástupcovia akademickej a kultúrnej obce, tretieho sektora, menšín i znevýhodnených skupín.

Mandát súčasného riaditeľa vyprší koncom júla.

3 debata chyba