Sudca zrušil zatykače na Výboha. Príde v októbri na súd?

Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) odvolal príkaz na zatknutie podnikateľa Miroslava Výboha. Dôvodom je deklarovaný postoj obžalovaného, že sa chce osobne zúčastniť na hlavnom pojednávaní. Jeho termíny boli na banskobystrickom pracovisku ŠTS nariadené na 4., 5. a 6. októbra. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

24.06.2022 09:59 , aktualizované: 10:45
Miroslav Výboh Foto:
Podnikateľ Miroslav Výboh
debata (13)

Miroslav Výboh, ktorý je obžalovaný v kauze Mýtnik, by už mohol v októbri prísť na súdne pojednávanie do Pezinka. Sudca Špecializovaného trestného súdu totiž odvolal všetky zatýkacie rozkazy, ktoré boli na Výboha vydané.

Oligarchu Výboha prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry obžalova vlani koncom novembra z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku v rámci akcie Mýtnik III. Ešte vlani v auguste bol na neho vydaný medzinárodný a európsky zatykač.

Výbohova obhajoba argumentovala, že Výboh je už vyše desať rokov rezidentom iného štátu a v zahraničí sa zdržuje dlhodobo.

„Dňa 31. 5.2022 bol na Špecializovaný trestný súd doručený návrh prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR, v ktorom navrhuje, aby súd odvolal všetky zatýkacie rozkazy vydané na obžalovaného Ing. M.V. v trestnej veci vedenej pod sp. zn. 8T/15/2021, a to predovšetkým s poukazom na to, že uvedené príkazy doposiaľ neboli realizované, ako aj na deklarovaný postoj obžalovaného, že sa chce osobne zúčastniť hlavného pojednávania súdu," informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Preto sudca vyhovel návrhu prokurátora a 15. júna odvolal príkaz na zatknutie, európsky a medzinárodný zatýkací rozkaz, ktorý súd v Pezinku vydal 22. decembra. „Zanikli dôvody pre ktoré boli tieto príkazy vydané. Príkazy na zatknutie týmto stratili platnosť,“ spresnila Kudjáková. Dodala, že súd informoval aj policajtov a oddelenie dokladov zmeni stav Výbohovho pasu z „odcudzený“ na „vydaný“.

„Súd nariadil termín hlavného pojednávania na dni 4., 5., 6. október a je zrejmé, že osobnej účasti obžalovaného už nebránia žiadne okolnosti. Následne súd bezodkladne zruší opatrenie o tom, že sa konanie proti obžalovanému vykoná ako proti ušlému,“ podotkla Kudjáková.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Výboh #Kauza Mýtnik