Voľba poštou zo zahraničia sa má zjednodušiť a umožniť aj pri voľbe prezidenta

Proces voľby poštou zo zahraničia sa má zjednodušiť. Žiadosti by sa mohli podávať cez aplikáciu. Voľba zo zahraničia sa má zároveň umožniť aj pri prezidentských voľbách.

29.06.2022 10:00
Voľby 2020 Foto:
Prenosná volebná urna v Domove pre seniorov na Sliači v rámci volieb do Národnej rady SR 2020
debata (9)

Úpravou zákona sa majú tiež vytvoriť podmienky, aby sa druhé kolo voľby prezidenta mohlo konať v rovnaký deň ako voľby do Európskeho parlamentu. Zmeny pripravuje Ministerstvo vnútra v novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Vyplýva to z predbežnej informácie.

„Voľba poštou sa sústredí na jedno miesto a obce budú odbremenené od prijímania žiadostí a odosielania zásielok do zahraničia,“ avizuje rezort. Ako zdôvodnil, zasielanie volebných materiálov z obcí, v ktorých majú slovenskí občania trvalý pobyt, spôsobovalo v ostatných voľbách pre obce komplikácie.

„Množili sa sťažnosti voličov na nekompletné zásielky, voliči využívali na podávanie žiadostí rôzne aplikácie vyhotovené občianskymi združeniami, ktoré nespĺňali požadované kritériá,“ vysvetlil.

Vzniknúť má tiež informačný systém na voľbu poštou. Žiadosť sa má podávať cez aplikáciu, ktorú bude spravovať ministerstvo vnútra. „Voličovi sa tak dáva možnosť zadaním dvoch osobných údajov identifikovať sa v aplikácii, podať žiadosť a poskytuje sa mu služba – informovanosť o stave vybavovania žiadosti, ako aj o konečnom doručení návratnej obálky s hlasovacím lístkom,“ priblížilo ministerstvo.

Voliť zo zahraničia by malo byť možné aj pri prezidentských voľbách. Ako poukázalo ministerstvo, v súčasnosti musia slovenskí občania žijúci v zahraničí s cieľom zúčastniť sa voľby hlavy štátu pricestovať na Slovensko.

Vytvoriť sa má aj možnosť vyhlásiť voľby prezidenta tak, aby sa druhé kolo voľby prezidenta konalo v rovnaký deň s voľbami do Európskeho parlamentu. „V súvislosti s týmto návrhom je potrebné zmeniť v Ústave SR lehoty viažuce sa na voľbu prezidenta SR,“ dodal rezort.

Do prípravy legislatívy sa môže zapojiť aj verejnosť zasielaním podnetov a návrhov. Pripomienkové konanie by sa mohlo začať v júli.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #volebný zákon