Štát zisťoval, kde chýbajú lekári. Analýza dokázala, že všade

Na Slovensku dlhodobo chýbajú stovky lekárov a desaťtisíce sestier. No dodnes štát ani nevedel, kde ich chýba najviac. Vlani začalo ministerstvo zdravotníctva analyzovať sieť všeobecných lekárov a pediatrov. Vedelo sa, že lekárov je málo, no v nadväznosti na reformu poskytovania zdravotnej starostlivosti chcel rezort zistiť, ktoré regióny sú najkritickejšie.

05.07.2022 07:00
debata (65)
Mapa klasifikácie okresov - pediatria. Ani... Foto: MZ SR
pediatria Mapa klasifikácie okresov - pediatria. Ani jeden okres nie je podľa analýzy zabezpečený.

Analýza skúmala všetky okresy a rozdelila ich podľa aktuálneho počtu lekárov a potrebnej kapacity na štyri skupiny – zabezpečené, rizikové, rizikovo nedostatkové a kriticky nedostatkové.

Len šesť zo 79 okresov má uspokojivo zabezpečenú všeobecnú ambulantnú starostlivosť pre dospelých. Ide o okresy Zvolen, Košice, Bardejov, Medzilaborce, Stropkov a Púchov.

Situácia v primárnej pediatrii je podľa analýzy ešte kritickejšia, pričom ani jeden okres nie je označený ako zabezpečený.

Priemerný vek všeobecných lekárov pre dospelých je 59 rokov, pediatrov 61. Systém držia nad vodou lekári, ktorí sú pár rokov pred dôchodkom a aj tých je málo. Dokopy Slovensku chýba približne päťsto lekárov a stav je kritický.

Ministerstvo už vie, kde má problém

„Podľa mapy klasifikácie okresov v pediatrii ani jeden okres nie je zelený, teda vyhodnotený ako zabezpečený. Vo všeobecnom lekárstve pre dospelých na spočítanie zelených okresov nepotrebujeme ani všetky prsty na rukách,“ upozorňuje Marian Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov.

„Nemáme žiaden signalizačný mechanizmus, ktorý by nám ukázal, kde presne a koľko lekárov chýba. Keď nový lekár doštuduje, nevie, kam má ísť, kde má šancu ambulanciu uživiť,“ vysvetľoval pred spustením analýzy pre denník Pravda šéf reformnej sekcie ministerstva zdravotníctva Oskar Dvořák. V prvej fáze sa sústredili na to, aby vytvorili seriózny mechanizmus siete všeobecných lekárov, ktorý bude vedieť povedať, v ktorom okrese je problém a ako veľmi je vypuklý.

„Buď sú tam zlé dojazdy, prestarnutí lekári alebo príliš veľa pacientov. Vo chvíli, keď budeme mať takúto mapku, tak budeme vedieť, ktoré regióny sú najkritickejšie a tam budeme smerovať podporu,“ dodal. Ide o finančné zdroje z Plánu obnovy a odolnosti, o ktoré sa budú môcť uchádzať noví všeobecní lekári aj existujúci poskytovatelia, ak zamestnajú nového lekára. Výzva by mala byť zverejnená na jeseň.

Druhou fázou bude schválenie novej koncepcie všeobecného lekárstva a primárnej pediatrie, spojenej s posilnením kompetencií a revíziou úhradového mechanizmu. Tretia fáza bude zameraná na zníženie administratívnej záťaže, audit byrokracie je naplánovaný na druhý polrok 2022, v budúcom roku sa očakávajú návrhy riešení.

No rezort má pred sebou dlhú cestu. Pri všeobecných lekároch je kriticky nedostatkových (čiernych) jedenásť okresov, rizikovo nedostatkových (červených) zasa ďalších 34.

Mapa klasifikácie okresov - všeobecné lekárstvo... Foto: MZ SR
Klasifikácia okresov v roku 2022 pre všeobecné lekárstvo Mapa klasifikácie okresov - všeobecné lekárstvo pre dospelých. Všeobecné ambulancie pre dospelých chýbajú najviac na Orave a Kysuciach.

Viac ako polovica okresov na Slovensku má teda problém so zabezpečením starostlivosti všeobecného lekára pre dospelých. Najhoršia situácia je v Žilinskom kraji, kde je najviac čiernych okresov, z 11 okresov sú 4 čierne a 4 červené.

Ako zatraktívniť hladové doliny?

Pri pediatroch je nedostatkových okresov 42, z toho kritických 14 a ďalších 28 je rizikovo nedostatkových.

Rezort preto chce začínajúcim lekárom vyjsť v ústrety. Ponúka im peniaze na ubytovanie, finančné dotácie, celú ambulanciu, alebo rovno byt či dom. No všeobecný lekár je platený z kapitácie, a preto musí nabrať poistencov, za ktorých dostáva paušálnu platbu. V odľahlých regiónoch je to pre začínajúceho medika neľahká úloha.

"To tvorí približne 80 percent jeho príjmu. My hovoríme, že o toto sa nebude musieť rok strachovať, pretože dostane 60-tisíc eur od štátu,“ vysvetľoval Dvořák.

Na to, aby ich začínajúci lekár získal v plnej výške, musí splniť určité podmienky. „Tie štartovacie peniaze slúžia na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, nebude sa musieť zbytočne zadlžovať a vďaka tomu niektoré regióny zatraktívnime,“ do­dal.

Odhadom by tak malo v rokoch 2022 až 2026 vzniknúť 170 nových pracovných príležitostí pre všeobecných lekárov. Vynára sa preto otázka, kde zobrať nových lekárov a ako zatraktívniť odľahlé regióny.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #pediatria #všeobecný lekár #plán obnovy