Bývalý elitný policajt NAKA mal informovať mafiu o policajných akciách

Bývalý zástupca riaditeľa Jednotky operatívneho nasadenia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislav B. mal podľa vyšetrovateľa vyzradiť mafiánskej skupine piťovci akciu na vydieračov aj drogový zásah. Podľa spravodajského portálu Aktuality.sk mal expolicajt známy pod prezývkou Baki za pár stoviek eur informovať mafiu o práci svojich policajných kolegov.

08.08.2022 10:15
NAKA, Národná kriminálna agentúra, polícia Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Na jar 2015 mali policajti z Národnej kriminálnej agentúry pripravenú veľkú akciu na vydieračov. Priamo pri čine chceli zadržať mužov z mafiánskej skupiny piťovcov. Nakoniec sa akcia nepodarila, pretože akciu kolegov mal totiž mafii vyzradiť vtedajší zástupca šéfa elitných kukláčov NAKA Branislav B. Vyplýva to z obžalobného návrhu, ktorý si Aktuality.sk vyžiadali cez infozákon. Policajt prezývaný Baki mal podľa prokurátora najprv iniciovať kaviarenské stretnutie s mužom, o ktorom predpokladal, že má kontakty na spomínaných vydieračov spomedzi piťovcov. Tomu potom porozprával, že má z prostredia policajného zboru informácie o pripravovanej zaisťovacej akcii.

Dotyčnému mal podľa výsledkov vyšetrovania policajnej inšpekcie povedať, aby nechodili na stretnutie s poškodeným, pretože má byť monitorované a dokumentované policajtmi NAKA. Ďalej uviedol, že poškodený bude mať na sebe nahrávacie zariadenie, a po takomto zadokumentovaní skutku budú osoby podozrivé zo spáchania vyšetrovaného trestného činu zadržané. Za vyzradenie a prekazenie akcie svojich kolegov si mal vypýtať 1500 eur, ktoré na ďalšom stretnutí v kaviarni aj dostal.

O pár mesiacov NAKA chystala ďalší zásah na piťovcov. Tentoraz malo ísť o drogovú trestnú činnosť. Branislav B. opäť informoval svoj pôvodný kontakt a podľa prokurátora mu odovzdal informáciu, že policajtmi NAKA je na najbližší víkend pripravovaná zaisťovacia akcia, počas ktorej majú byť zadržaní členovia zločineckej skupiny dopúšťajúci sa prevažne drogovej trestnej činnosti. Akcia sa napokon presúvala, lebo na daný termín nebolo možné zabezpečiť dostatok policajtov.

Prípad je už na Špecializovanom trestnom súde, v septembri čaká niekdajšieho policajného funkcionára prvé pojednávanie. Bývalého policajta čaká aj ďalšie pojednávanie. Podľa medializovaných informácií vynášal taktiež informácie z polície zločineckej skupine takáčovci. Obvinili ho ešte v roku 2017 v rámci policajnej akcie Aladin. Obžalovali ho pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa, prijímanie úplatku, ako aj ohrozenie dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA