Ukrajinský veľvyslanec: Slovensko je pre nás kontaktným bodom s Európou

„Momentálne najakútnejším problémom je blížiaci sa začiatok školského roka. O mesiac budú ukrajinské deti potrebovať nastúpiť do škôl, tie však musíme postaviť a opraviť,” zdôraznil Jurij Muška, veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku. V tejto súvislosti pripomenul, že boje sa odohrávajú najmä v srdci krajiny a život v pohraničných oblastiach na východ od nášho územia nezastal.

10.08.2022 13:13
kreston, obnova ukrajiny, Jurij Muška -... Foto: ,
Ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Jurij Muška
debata (60)

Slovensko nie sú Spojené štáty. Akceptujeme, že aj susedská pomoc a ukrajinský Marshallov plán budú nevyhnutne ovplyvnené ekonomickými kapacitami Slovenska, zhodli sa ukrajinskí predstavitelia na stretnutí so zástupcami z politiky a podnikov v Bratislave.

Už teraz preto apelovali na slovenských partnerov, aby si vytýčili čo najkonkrétnejšie oblasti, do ktorých pomoc nasmerujú a bude tak adresná, ako aj účinná.

Video

Ako by teda mohlo Ukrajine pomôcť Slovensko? „Vidím v tomto ohľade dve témy. Ako prvú, pomoc Ukrajine ako susedného štátu, od jedného suseda druhému. Po druhé, Slovensko je tranzitným bodom pre všetko, čo ide z Európy na Ukrajinu. Pozeráme sa preto na logistiku, teda vytvorenie dobrej infraštruktúry na hraniciach, aby mohli štáty cez Poľsko aj Slovensko dopraviť všetko potrebné na Ukrajinu,” vysvetlil Ukrajinský veľvyslanec s tým, že samozrejme počítajú aj s využitím opačného smeru, z Ukrajiny do Európy.

Čo sa týka konkrétnych oblastí, je to podľa veľvyslanca hlavne doprava, či energetika. „V tých by ste nám mohli poskytnúť veľkú pomoc,” dodal Muška.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #vojna na Ukrajine #Jurij Muška #Marshallov plán