Lekárska komora: Riešenie platov lekárov nestačí, potrebné sú systémové zmeny

Na stabilizáciu personálu a odvrátenie zhoršujúcej sa situácie v zdravotníctve nebude stačiť riešenie platov lekárov. Nevyhnutné sú systémové zmeny v celom rezorte. Uviedla to Slovenská lekárska komora (SLK) v reakcii na rokovania k platom zdravotníkov. Upozornila, že zahrávanie sa s trpezlivosťou zdravotníkov a odsúvanie komplexných riešení bude mať čoskoro vážne dosahy na fungovanie krehkého systému zdravotnej starostlivosti.

10.08.2022 14:20
debata (3)

„Ako strešná stavovská organizácia všetkých lekárov v SR dlhodobo dôrazne upozorňujeme na nedostatočné ohodnotenie lekárov a dlhodobo podporujeme požiadavky na zvyšovanie miezd zdravotníkov. Na druhej strane sme presvedčení, že samotné riešenie platov jednej kategórie nemocničných lekárov na stabilizáciu personálu a odvrátenie postupne sa zhoršujúcej situácie v zdravotníctve stačiť nemôže a nebude,“ uviedla SLK v stanovisku.

Je podľa nej potrebné vyriešiť napríklad dlhodobo prítomnú nedostatočnú výšku platieb za poistencov štátu, stabilizáciu siete ambulancií, podporu ambulancií v čase energetickej krízy či obnovu nielen dvoch štátnych nemocníc. Apeluje aj na radikálne zmeny v systéme vzdelávania, predovšetkým medikov a sestier, či nastavenie reálnych cien za výkony zdravotnej starostlivosti tak, aby pokrývali všetky náklady potrebné na prevádzku a rozvoj zdravotníckych zariadení.

Komora pripomína, že svoju predstavu o fungovaní a zmenách v systéme zdravotníctva opisuje v materiáli Koncepcia zdravotníctva v SR, ktorý predstavila v júni. „Opakovane sme žiadali o stretnutie s predsedom vlády SR, zatiaľ bezúspešne,“ podotkla. Neakceptovanie názoru zdravotníkov na fungovanie systému zdravotníctva podľa SLK ohrozuje jeho základnú udržateľnosť.

Na Úrade vlády SR sa v utorok uskutočnilo už druhé rokovanie k zvyšovaniu platov zdravotníkov. Zúčastnili sa ho premiér Eduard Heger (OĽANO), zástupcovia ministerstiev financií a zdravotníctva, lekárske a sesterské odbory. Konkrétny návrh rastu platov lekárov a sestier ich zástupcovia nedostali, rokovania majú pokračovať v pondelok.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská lekárska komora #platy lekárov