Obnova Ukrajiny má prospieť aj Slovensku. Pomáhať chcú politici aj firmy

Vojna na Ukrajine sa ešte neskončila, už teraz je však najvyšší čas začať debatu o tom, ako môže Slovensko východnému susedovi pomôcť. Stretnutie a diskusie problém nevyriešia, no je to kľúčový krok pre vznik nápadov, ako našej krajine pomôcť, otvoril stretnutie o pláne obnovy Ukrajiny a s tým súvisiacej spolupráci Jurij Muška, veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku, ktoré v stredu ráno organizovala spoločnosť Kreston.

10.08.2022 16:46
kreston, obnova ukrajiny, Foto: ,
Stretnutie k obnove Ukrajiny
debata (37)

Prítomní boli aj zástupcovia vlády, ktorí zdôraznili, že záujem pomáhať Ukrajine v obnove regiónov a čo najhladšom vstupe do Európskej únie poháňa aj obava z geopolitických ambícií Ruska. „Ukrajina bol len prvý nárazník, kam totalitná vláda Moskvy udrela ako prvá. Kremeľ hovorí aj Poľsku, o Pobaltí, ale aj o Košiciach,” upozornil na ďalšie možné hrozby smerujúce z východu Peter Kremský (OĽaNO), predseda parlamentného Výboru pre hospodárske záležitosti.

„V prvej vlne pomoci reagovalo Slovensko dobre, zapájali sa bežní ľudia, chodili na hranice, pomáhali. Som veľmi rád, že v tomto sme nesklamali. No situácia na Ukrajine sa neskončila a v pomoci musíme pokračovať aj ďalej,” dodal Kremský.

Video
kreston, obnova ukrajiny, Jurij Muška - veľvyslanec Ukrajiny n Čítajte viac Ukrajinský veľvyslanec: Slovensko je pre nás kontaktným bodom s Európou

„V polovici októbra sa v Košiciach uskutoční medzinárodná konferencia, na ktorej budú minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a zástupcovia Ukrajiny diskutovať o konkrétnych stratégiách obnovy Ukrajiny a oblastiach, v ktorých Slovensko môže pomôcť,” ohlásil Taras Holub, poradca vicepremiéra pre európsku a euroatlantickú integráciu z kabinetu ministrov Ukrajiny, ktorý týmto pozval na účasť aj šéfa hospodárskeho výboru.

Účastníci stredajšieho stretnutia sa zhodli, že po prvej pomoci by mala nasledovať spolupráca, aby Slovensko našlo priestor a konkrétne oblasti, v ktorých treba konať. Treťou fázou bude potom dlhodobé partnerstvo, ktoré bude obojstranne výhodne pokračovať aj po skončení vojny. Vladimír Vaňo, analytik a ministerský poradca v oblasti ekonomiky, takéto efekty ilustroval napríklad pozitívnym prínosom Ukrajincov pre slovenské hospodárstvo, ktorý bol v posledných mesiacoch mimoriadne citeľný hlavne na východnom Slovensku.

Stretnutie k obnove Ukrajiny

Stretnutie o pláne obnovy Ukrajiny organizovala spoločnosť Kreston. Prítomný bol ukrajinský veľvyslanec, ako aj zástupcovia vlády a priemyslu.

Fotogaléria
Stretnutie k obnove Ukrajiny
Peter Kremský (OĽaNO), predseda hospodárskeho...
+2Ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Jurij Muška

Ukrajinské deti čaká nástup do škôl

Ukrajinskí predstavitelia na stretnutí skonštatovali, že chápu, že Slovensko nie sú Spojené štáty, a preto akceptujú, že aj susedská pomoc a ukrajinský Marshallov plán budú nevyhnutne ovplyvnené samotnými kapacitami našej krajiny. Už teraz však apelovali na slovenských partnerov, aby si vytýčili čo najkonkrétnejšie oblasti, do ktorých pomoc nasmerujú, a bude tak adresnejšia aj účinnejšia.

„Momentálne najakútnejším problémom je blížiaci sa začiatok školského roka. O mesiac budú ukrajinské deti potrebovať nastúpiť do škôl, tie však musíme postaviť a opraviť,” zdôraznil Jurij Muška, veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku. V tejto súvislosti pripomenul, že boje sa odohrávajú najmä v srdci krajiny a život v pohraničných oblastiach na východ od nášho územia nezastal.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Marshallov plán #obnova Ukrajiny