Verejnosť i politici sa v Bratislave lúčia so zosnulým kardinálom Tomkom

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si v Dóme sv. Martina v Bratislave uctila pamiatku zosnulého kardinála Jozefa Tomka. Po príchode na pietne miesto priniesla kyticu kvetov, ktoré položila na rakvu zosnulého kardinála a následne sa podpísala do kondolenčnej listiny.

12.08.2022 12:44
SR Bratislava Tomko kardinál pozostatky uctenie... Foto: ,
Snímka zo svätej omše za dušu zosnulého kardinála Jozefa Tomka, ktorú celebruje predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Mons. Stanislav Zvolenský (druhý zľava) v Bratislave 12. augusta 2022.
debata (1)

Zosnulý kardinál Jozef Tomko bol podľa Zuzany Čaputovej veľká duchovná osobnosť, ktorá veľa urobila pre univerzálnu cirkev, ale aj človek, ktorý sa vždy veľmi živo zaujímal o súčasnosť i budúcnosť Slovenska. Hlava štátu si zaspomínala aj na to, ako sa s ním stretla pred necelými dvomi rokmi vo Vatikáne v jeho byte, kde sa rozprávali najmä o Slovensku, ale potešil sa aj debate o jeho obľúbenom športe – futbale.

„Bol to skvelý diplomat a človek, ktorý požíval dôveru štyroch pápežov a Slovensku bude chýbať. Je to pre nás veľká strata,“ uviedla Zuzana Čaputová na krátkom brífingu. Prezidentka tiež vyjadrila úprimnú sústrasť nielen jeho blízkym, ale aj celému Slovensku, pretože je to pre všetkých veľká strata. „Ako som povedala, bola to veľká osobnosť, ale to, čo z neho bolo vždy cítiť, bola veľká ľudskosť a empatia,“ uviedla na záver k osobe zosnulého kardinála.

Kardinál Jozef Tomko Čítajte viac Zomrel kardinál Jozef Tomko, najvýznamnejší Slovák vo Vatikáne
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) sa...
Premiér SR Eduard Heger (v popredí vpravo)...
+16Snímka z verejného uctenia pozostatkov...

Heger: Kardinál Tomko je veľkým vzorom pre Slovensko

Pamiatku zosnulého kardinála si prišiel uctiť aj premiér SR Eduard Heger (OĽaNO). Povedal, že kardinál Tomko nikdy nezabudol, odkiaľ pochádza, keď pôsobil ako cirkevný predstaviteľ vo Vatikáne. Premiér vyhlásil, že kardinál sa pričinil k rozvoju cirkvi a dobrého mena Slovenska.

„Bol to muž pokorný, muž múdry, muž, ktorý nosil Slovensko v srdci. Bol to muž plný lásky. Prosím, dovoľte, aby jeho odkaz znel medzi nami, pustime ho do svojho vnútra, nechajme sa ním inšpirovať, pretože vieme, že veľkosť, ktorú dosiahol, prišla práve skrze pokoru, lásku a tvrdú prácu," povedal Heger. Dodal, že kardinál je veľkým vzorom pre Slovensko a pre budúce generácie.

Udavské Tomko Čítajte viac Kardinál Tomko bol hrdým Udavčanom až do smrti

Kollár: Cirkev stratila veľkú oporu a veľkého človeka

Bol to úžasný človek, ktorý vedel poradiť, pomôcť a myslím si, že cirkev v ňom stratila veľkú oporu a veľkého človeka, povedal Boris Kollár (Sme rodina) po uctení si pamiatky zosnulého kardinála. „Ja som mal to šťastie, že pred pár mesiacmi sme sa boli poďakovať Svätému otcovi za jeho návštevu a tam som sa stretol s otcom kardinálom Tomkom. Robil veľmi dobré meno Slovensku. Zabolí to, ale môžeme byť radi, že tak dlho vydržal a robil nám radosť a zastupoval aj Slovensko a reprezentoval ho dôstojne," dodal Kollár.

Predseda Národnej rady SR taktiež spomenul, že prvého septembra, v Deň ústavy plánujú odovzdávať štátne ceny a jednu z týchto štátnych cien dostane aj zosnulý kardinál Jozef Tomko. Prebrať ocenenie by mal arcibiskup Zvolenský. „Štát si ho aj takýmto významným ocenením uctí," dodal Kollár.

Kardinál Tomko Košice Čítajte viac Košice sú na pohreb kardinála Tomka pripravené
1 debata chyba
Viac na túto tému: #kardinál Jozef Tomko #Jozef Tomko