Na Slovensku pribudli dva prípady opičích kiahní

Na Slovensku tento týždeň pribudli dva prípady opičích kiahní. Celkový počet potvrdených prípadov sa tak zvýšil na desať. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

12.08.2022 13:03
debata (14)

V oboch prípadoch ide podľa neho o osoby vo vekovej skupine 20 až 59 rokov. „Zatiaľ sa medzi nimi nepreukázala vzájomná epidemiologická súvislosť, tá sa rovnako nepreukázala ani s predchádzajúcimi, už potvrdenými prípadmi,“ ozrejmil.

Prvá osoba mala podľa neho v cestovateľskej anamnéze pobyt v zahraničí. „K nákaze došlo vysoko pravdepodobne mimo územia Slovenska,“ skonštatoval Mikas. Informoval, že osoba je v domácej izolácii a hospitalizácia nebola potrebná.

V prípade druhej osoby je cestovateľská anamnéza negatívna, k nákaze preto podľa hlavného hygienika mohlo dôjsť na území Slovenska. „Osoba je hospitalizovaná,“ priblížil. Protiepidemické opatrenia sa podľa neho v oboch prípadoch zabezpečili.

Skonštatoval, že rozsiahle epidémie sa nepredpokladajú, no počíta sa s tým, že výskyt opičích kiahní bude na našom území narastať. „Zachovávajte si preto obozretnosť a nepodceňujte výskyt príznakov,“ zdôraznil.

Opičie kiahne sú vírusovým, zoonotickým ochorením. Inkubačný čas ochorenia je zvyčajne šesť až 13 dní, kolísať môže aj od piatich do 21 dní. Príznaky sa na začiatku podobajú chrípke. Infikované osoby pociťujú horúčku, únavu, bolesti svalov či zimnicu, neskôr sa pridá vyrážka typická pre opičie kiahne. K prenosu na ľudí dochádza kontaktom s infikovaným zvieraťom, človekom alebo predmetmi kontaminovanými biologickým materiálom obsahujúcim vírus opičích kiahní.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #opičie kiahne