Fico: Zrušenie práva veta je pre Smer neprekročiteľná červená čiara

Zrušenie jednomyseľnosti pri rozhodovaní premiérov a prezidentov na pôde EÚ, teda práva veta, je pre stranu Smer neprekročiteľná červená čiara. Vyhlásil to predseda Smeru Robert Fico.

15.08.2022 20:08
debata (128)

„Veľkí západní lídri si neuvedomujú, do akého nebezpečenstva vystavujú budúcnosť celej EÚ, ak diskusiu o možnom zrušení jednomyseľnosti okamžite nezastavia,“ uviedol Fico. Dôvera v inštitúcie EÚ je podľa neho dnes tak či tak už ohnutá ako luk pred prasknutím.

Fico tvrdí, že právo veta členských krajín EÚ má obrovský význam v praktickom živote. „Robí EÚ silnejšou, lebo núti hľadať všetky členské štáty dobré kompromisy, zohľadňujúce tak záujmy celku, ako aj štátov,“ vyhlásil a doplnil, že Smer-SD je za takúto silnú a vzájomne sa rešpektujúcu EÚ.

„Ak nás však niekto pripravuje na deň, keď nám oznámia, že členské štáty, ktoré nahlas hovoria o suverenite a národných záujmoch pri rešpektovaní spoločných cieľov EÚ, sa budú musieť mlčky pozerať na valec väčšiny v EÚ, tak tento deň bude začiatkom najkomplikovanejšej budúcnosti EÚ v celej jej histórii,“ uviedol Fico.

O práve veta hovoril napríklad nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz, ktorý v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine podporuje jednotnejšiu a geopolitickejšiu Európsku úniu. Ak Európska únia chce, aby ju svet súperiacich superveľmocí bral vážne, nemôže si podľa Scholza dovoliť, aby jednotlivé členské krajiny mohli využívať právo veta v oblasti zahraničnej politiky.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Robert Fico #Smer #právo veta