Prvé Slnko, za ním jadro. Slováci sú pre odklon od fosílnych palív ochotní aj priplácať

Ak by si obyvatelia mohli vybrať zdroj, ktorý je podľa nich najdôležitejší pri úspešnom prechode na energetiku s minimálnym množstvom emisií skleníkových plynov, zvíťazili by slnečné elektrárne. Jadrové elektrárne by skončili na druhom a veterné na treťom mieste. Zároveň jadrovú energiu vníma za veľmi bezpečnú alebo skôr bezpečnú až 60,6 % populácie, v roku 2015 to bolo 45,2 %.

17.08.2022 12:34
Mexiko solárne panely šetrenie energia Foto: ,
Inovácie vo fotovoltike na výstave Intersolar v Mníchove.
debata (42)

Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktorý vykonala agentúra ACRC na prelome júna a júla pre Slovenskú spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA) v spolupráci so Slovenskými elektrárňami.

Cieľom prieskumu bolo podľa SFPA zistiť vnímanie klimatickej zmeny, závislosti na dovoze plynu z Ruska, technológií z pohľadu prístupu k zmene energetiky v budúcnosti, alternatívnych zdrojov elektriny a akceptovateľnosť jadrovej energie v spoločnosti.

Slnko, jadro, vietor… a voda

Na otázku, ktorý zdroj energie by si vybrali pre zníženie emisií, oslovení ľudia vybrali najmä solárne elektrárne (38 %). Na druhom mieste boli jadrové elektrárne (17 %), veterné (16 %) a vodné elektrárne (16 %). Až na chvoste skončili geotermálna energia (7 %) a spaľovanie biomasy (6 %).

Video

Energetický expert Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Karel Hirman upozornil, že geotermálna energia má na Slovensku doposiaľ veľký nevyužitý potenciál, a to najmä v oblasti vykurovania.

Podľa analytičky Evy Sadovskej z WOOD & Company sa totiž Slovensko nachádza z veľkej časti na horninovom podloží, ktoré získavaniu „energie zo zeme“ doslova praje, z potenciálu tohto zdroja energie však momentálne využívame v súčasnosti iba približne dve percentá.

eú európska únia Čítajte viac Európsky plán s plynom narazil. Štáty nechcú byť solidárne

„Na Slovensku bol stanovený energetický potenciál geotermálnych vôd na 5538 megawatt tepelnej energie,“ uviedla Sadovská. Teplo z geotermálnej energie sa v súčasnosti využíva na vykurovanie v Seredi, Galante, Veľkom Mederi a v Šali. Do fázy realizácie sa aktuálne dostali projekty v Kežmarku a Čižaticiach, v prípravnej etape je tiež obnovený projekt Ďurkov, kde je akcionárom štát. Realizovať sa majú aj investičné zámery v okolí Žiaru nad Hronom a Prešova, kde sa – na Slovensku pilotne – počíta aj s výrobou elektrickej energie z geotermálnych zdrojov.

V otázke o zemnom plyne by traja z piatich obyvateľov Slovenska boli rozhodne (24 %) alebo skôr za (37 %) zníženie závislosti od jedného dodávateľa.

Prieskum o klimatickej zmene a energetike

Prieskum verejnej mienky, ktorý vykonala agentúra ACRC na prelome júna a júla pre Slovenskú spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA) v spolupráci so Slovenskými elektrárňami.

Fotogaléria
Názory na jednotlivé typy zdrojov energií.
Názory na závislosť od dodávok zemného plynu.
+1Názory na znižovanie emisií.

Rastie aj popularita jadra

Odlišne vnímajú situáciu ľudia žijúci v 20-kilometrovom okolí jadrových elektrární. Takmer polovica, teda 43 % z nich, podľa prieskumu vidí na prvom mieste v boji s klimatickou zmenou jadrovú energiu. Slnečná energia je s odstupom na druhom mieste s 24 % a veterná na treťom s 18 %.

Z prieskumu tiež vyplýva, že až polovica respondentov by chcela znížiť výrobu elektriny z uhlia, no až 32 % respondentov by výrobu z uhlia zachovalo a 18 % dokonca zvýšilo.

V porovnaní s rokom 2015 možno pozorovať výrazný nárast v podpore jadrovej energie. Rozvoj jadrovej energetiky podporuje 7 z 10 obyvateľov Slovenska, čo je za poslednú dekádu nárast o takmer 12 %.

Zároveň, za dostavbu Mochoviec sa vyjadrilo 62 % respondentov. Podpora pre jadro narástla najmä v okolí jadrových elektrární, kde od roku 2015 o 40 % stúpol počet respondentov, ktorí si myslia, že je potrebné pokračovať v prevádzke a dostavať nové jadrové elektrárne. „Výsledky prieskumu, ktoré sme porovnali s predchádzajúcim prieskumom ukazujú, že podpora jadrovej energetiky, súhlas s jej prevádzkovaním aj vnímaním jej bezpečnosti, výrazne narástla v rámci spoločnosti a ešte významnejšie u obyvateľstva, ktoré žije v okolí elektrární“, dodáva Michal Imre, riaditeľ pre výskum spoločnosti ACRC, ktorá prieskum realizovala.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Jaslovské Bohunice #Mochovce #energetika #jadrové elektrárne