Matovič chce sestrám zvýšiť platy, malo by ísť o historicky najvyšší nárast

Zdravotným sestrám by sa mali výrazne zvýšiť platy a zaviesť príplatky. Avizuje to minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

18.08.2022 09:30 , aktualizované: 14:10
Igor Matovič Foto: ,
Minister financií Igor Matovič
debata (39)

„Zrejme ešte dnes zverejníme návrh na historicky najvyšší nárast platov zdravotných sestier v nemocniciach, ktorého prepočty som pred chvíľou dokončil,“ uviedol Matovič v statuse na sociálnej sieti, ktorý zverejnil vo štvrtok v skorých ranných hodinách.

Minister financií tiež uviedol, že vláda navrhne zvýšiť aj základný plat zdravotným sestrám a zavedenie príplatku za roky praxe. „Cením, že od sestier ani náznakom, ani len raz nezaznelo nejaké vyhrážanie výpoveďami, hoci všetci ľudia v zdravotníctve vedia, že sestry sú najviac nedostatkovým povolaním,“ doplnil.

Rokovania s lekármi by mali pokračovať v piatok, potvrdil pre šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Lekárski odborári majú osem požiadaviek, zvýšením platov sestrám by sa tak splnila druhá.

SR ÚV premiér LOZ Visolajský rokovanie TK BAX Čítajte viac Z vyšších platov sú len sľuby. Premiér zdravotníkom stále nič neponúkol

S potrebou zvýšenia miezd sestrám súhlasí aj exminister zdravotníctva a podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas Richard Raši. Upozorňuje, že vyššie platy potrebujú i iní zdravotníci.

Na margo toho, že sestry nespomínajú výpovede ako lekárski odborári, poznamenal, že rovno odišli. „Výpoveďami sa nevyhrážali, ony rovno zo zdravotníctva odchádzali, keď sa im to zrušením núdzového stavu po covide umožnilo. A odchádzali nie v desiatkach, ale stovkách, možno v tisícoch,“ skonštatoval.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek reagovala, že vzhľadom na to, že nepoznajú konkrétne sumy a podmienky navyšovania miezd za roky praxe, nie je zatiaľ dôvod na radosť. „Pevne veríme, že k navýšeniu miezd dôjde. Pokiaľ ale nie je nič na papieri, na nejaké jasanie dôvod zatiaľ nie je,“ uviedla prezidentka komory Iveta Lazorová na sociálnej sieti.

Opätovne skritizovala, že ich k rokovaniam o platoch zdravotníkov na Úrade vlády SR neprizvali. Poukázala pritom, že pripravili komplexný materiál s analýzou a návrhom na zvýšenie, ktorý odovzdali premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) a ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nominant OĽaNO). Sestry na rokovaniach zastupovala šéfka odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká, ktorá je zároveň poslankyňou parlamentu za OĽaNO.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #sestričky #Igor Matovič