Kvôli policajnej razii v advokátskej kancelárii sa obracajú na Ústavný súd

Advokátska kancelária, kde v utorok zasahovala Národná kriminálna agentúra sa chystá kvôli prehliadke svojich priestorov obrátiť na Ústavný súd. Tvrdia, že bola protiústavná. Pre Pravdu to potvrdil jeden z partnerov Ondrej Urban, ktorý zastupuje aj bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského. Obvinenie svojho partnera ako aj celej advokátskej kancelárie považuje za nedôvodné a protizákonné. Priebehom prehliadky je znepokojená aj Slovenská advokátska komora.

18.08.2022 10:26
Zásah polície, advokátska kancelária Foto: ,
Policajti zasahovali v právnickej kancelárii, ktorá obhajuje Vladimíra Pčolinského.
debata (32)

„Informácie, ktoré máme z medializovanej prehliadky, sú mimoriadne znepokojivé,“ zdôraznil predseda Slovenskej advokátskej komory Viliam Karas, podľa ktorého je možný rozsah porušenia zákona je v tomto prípade alarmujúci.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) do priestorov advokátskej kancelárie USGB prišla v utorok v doobedňajších hodinách. Tú spoločne vedú advokáti Ondrej Urban, Juraj Steinecker, Ivan Gašperec, Marián Bošanský.

Príslušníci NAKA mali hľadať špecifikované dôkazy, ktoré majú svedčiť o prípade korupcie na Slovenskej inšpekcii životného prostredia. Tej sa mal dopustiť jeden z partnerov kancelárie Marián Bošanský a osoba, ktorú polícia označila iniciálami R. Š.

„Vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry 16. augusta obvinil dve fyzické a jednu právnickú osobu z korupcie. Konkrétne JUDr. M. B., R. Š. a advokátsku kanceláriu zo spáchania pokračovacieho prečinu podplácania. Obvinenie súvisí s konaniami na Inšpekcii životného prostredia Slovenskej republiky,“ uviedla polícia v utorok na sociálnej sieti.

Video
NAKA zasahovala v právnickej kancelárii

Nezákonné a neopodstatnené

Verejnosti najznámejší predstaviteľ tejto advokátskej kancelárie Ondrej Urban považuje vznesené obvinenie voči USGB AK za nezákonné, a za neopodstatnené a nedôvodné. Konkrétnosti obvinenia však špecifikovať nechcel.

„USGB AK už podala voči uvedenému uzneseniu sťažnosť, ktorú detailne právne skutkovo a vecne odôvodníme po osobnom nahliadnutí do trestného spisu, čo nám doposiaľ napriek písomnej žiadosti doručenej osobne vyšetrovateľovi NAKA nebolo stále umožnené a tak stále nepoznáme obsah trestného spisu,“ uviedol v stanovisku aj za partnerov.

„Na základe toho, čo nám je toho času známe u uznesenia o vznesení obvinenia, považujeme obvinenie Mariána Bošanského, advokáta a partnera USGB AK za nezákonné a neopodstatnené,“ zdôraznil Urban. Nepáčil sa mu ani spôsob, akým polícia prehľadala priestory ich advokátskej kancelárie. Navyše, ako upozornil, prehliadky pokračovala ešte aj v stredu. Spolu s kolegami preto pripravuje sťažnosť na Ústavný súd.

„USGB AK v krátkej dobe pripraví a podá ústavnú sťažnosť na Ústavný súd SR na nezákonnosť a ústavnú non-konformnosť prehliadky vykonanej v priestoroch USGB AK a na porušenie advokátskeho tajomstva a práva na súdnu a inú právnu ochranu zo strany NAKA v dňoch 16. a 17. augusta 2022,“ dodal advokát Urban.

Čo prebiehala prehliadka podľa zákona a neboli ohrozené či narušené advokátske tajomstvo, sme sa ešte v utorok pýtali dozorom povereného zástupcu Slovenskej advokátskej komory Petra Erdősa. Ten však vysvetlil, že je aj ako zástupca advokátskej komory povinný zachovávať mlčanlivosť aj o samotnej zákonnosti priebehu prehliadky.

Polícia v stredu žiadne nové informácie neposkytla. Neodpovedala ani na otázku ohľadom priebehu prehliadky. „Vzhľadom na to, že v tejto trestnej veci prebieha vyšetrovanie, bližšie informácie nie je možné poskytnúť, aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu vyšetrenia a objasnenia veci,“ reagovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

Komora je znepokojená

Priebeh dvojdňovej prehliadky nebytových priestorov advokátskej kancelárie zásadne namieta aj Slovenská advokátka komora (SAK), pretože pri nej mohlo dôjsť k mimoriadne závažnému ohrozeniu dôvernosti komunikácie klientov s advokátmi. Tvrdí to s odvolaním na informácie od zástupcu komory, ktorý bol na prehliadke prítomný ako nezúčastnená osoba.

„Došlo k nezákonnému odobratiu výpočtovej techniky advokátskej kancelárie. Údaje boli odobraté bez toho, aby bola adekvátne chránená komunikácia potenciálne veľkého počtu klientov s advokátmi. Rozsahom môže ísť o mimoriadne vážne porušenie zákona, aké nemôže mať v právnom štáte žiadne miesto,“ uviedla komora.

„Informácie, ktoré máme z medializovanej prehliadky, sú mimoriadne znepokojivé,“ zdôraznil predseda SAK Viliam Karas.

Vyšetrovatelia podľa advokátskej komory odoberali techniku aj s dátami takých klientov, ktorí nemali nič spoločné s trestným konaním, kvôli ktorému prehliadka bola povolená. Malo sa tak navyše diať napriek opakovaným varovaniam zástupcu komory. Ten policajtov upozorňoval, že ide o postup v príkrom rozpore s Trestným poriadkom i judikatúrou Ústavného súdu SR.

Brali všetko?

„Možný rozsah porušenia zákona je v tomto prípade z nášho pohľadu alarmujúci,“ povedal predseda SAK Viliam Karas.

Aj prítomný znalec potvrdil, že dáta, ktoré polícia hľadala, sa dali získať z počítačov priamo a bez ďalších nesúvisiacich dát.

„Zápisnica obsahuje jeho jasné stanovisko o technickej realizovateľnosti takéhoto bezpečného a správneho postupu. Ten bol napriek tomu vyšetrovateľom odmietnutý,“ uvádza komora.

Tá chce preto pomoc hľadať nie len u tuzemských inštitúcií, ale aj v zahraničí. „V tomto prípade však môže mať nezákonný postup vplyv na mnohých klientov, ktorí verili, že súčasťou práva na obhajobu je aj ochrana komunikácie medzi advokátom a klientom. Komora preto zváži všetky dostupné kroky na domácej i zahraničnej pôde, ktoré by mohli viesť k ochrane základných práv občanov na právnu pomoc,“ dodal predseda komory.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #NAKA #Slovenská advokátska komora #Vladimír Pčolinský