Najskôr sestry, potom lekári. Štát predstavil ponuku vyšších platov, prerátal ich osobne Matovič

Zdravotné sestry dostali vo štvrtok od štátu verejnú ponuku na vyššie platy. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) hlboko v noci zo stredy na štvrtok napísal na sociálnej sieti status. Sľúbil, že zverejní návrh na historicky najvyšší nárast platov zdravotných sestier v nemocniciach. "Prepočty som pred chvíľou dokončil," napísal na sociálnej sieti financmajster o druhej v noci. O 14 hodín neskôr na Úrade vlády predstavil, čo prerátal.

18.08.2022 18:05
nemocnica, sestričky, práca Foto:
Ilustračné foto
debata (89)

Vyhlásil, že na platy zdravotných sestier zatiaľ vyčlenil 200 miliónov eur navyše. Spresnil, že podľa aktuálneho nastavenia mzdového automatu by na budúci rok zdravotné sestry v nemocniciach dostali v priemere 112 eur navyše. „Na základe tejto zmeny dostanú v priemere o 366 eur na hlavu viac,“ vypočítal Matovič.

Vláda chce zdravotným sestrám a pôrodným asistentkám zvýšiť základný koeficient ich platu z 0,89 na ekvivalent priemernej mzdy v hospodárstve. Zohľadňovať chce aj dĺžku praxe. To znamená, že o každý odpracovaný rok sa zvýši mzda sestry v nemocnici o percento priemernej mzdy, no najviac o 20 percent.

lekár, doktor, peniaze, úplatok, Čítajte viac Komora sestier je sklamaná z Matovičovho návrhu: Takéto zvýšenie platov nestačí

Návrh však zatiaľ nie je definitívny a má byť predmetom verejnej diskusie. „Prosím zdravotné sestry, aby sa na to pozreli bez emócií,“ uviedol Matovič. Dúfa, že ak mu zdravotné sestry ponuku odsúhlasia, tak zákon aj napriek hroziacej menšinovej vláde prejde a platy sa od budúceho roka zvýšia. Zároveň sa im poďakoval, že sa nevyhrážali výpoveďami a neprotestovali. „Neulakomili sa na to, že by hrozili výpoveďami a to je veľmi cenné,“ vyhlásil Matovič.

Marian Repa aktual Čítajte viac Matovič: Štát som ja

Za sestry so štátom rokovala poslankyňa Monika Kavecká (OĽaNO), ktorá je zároveň aj predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek.

Zdravotné sestry tvoria podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) približne 50 percent odborného personálu v nemocniciach. Aj to je podľa neho dôvod prečo sa štát najskôr snaží vyriešiť ich platy.

„Rovnako pristupujeme aj k platom lekárov a takisto máme rozpracované platy záchranárov, sanitárov, praktických sestier a všetkých iných odborností“, podotkol Lengvarský. Priblížil, že celkovo v slovenskom zdravotníctve pracuje celkovo 28 odborných povolaní.

Lengvarský ostatným zdravotníkom prisľúbil, že otázka navýšenia ostatných zdravotníckych pracovníkov bude „vyriešená do pár týždňov“.

„Nemusia sa báť ani záchranári, ani praktické sestry, ani sanitári ani ďalší. Sestry tvoria gro personálu v nemocniciach, tak tie riešime ako prvé,“ podotkol Lengvarský. Zvýšenie by podľa neho mohlo priniesť návrat sestier z iných krajín či iných odvetví.

Nástupný minimálny plat sestry pri odbornej pracovnej činnosti sa tak podľa Matoviča zvýši o 20 percent. Sestry s 20-ročnou praxou by dostali o 46 percent viac ako dnes.

„Zvyšujeme nároky na vedenie nemocníc, aby zdravotným sestrám minimálne vyplatili a garantovali viac,“ vyhlásil Matovič.

Koeficienty platov sestier, teda minimálny plat, sa od jeho zavedenia podľa Matoviča menili len minimálne a preto sa inšpiroval Českom. Chce aby slovenské zdravotníctvo bolo konkurencie schopné. Slovenskej zdravotnej sestre sa podľa neho viac oplatí pracovať v Čechách. No aj napriek týmto avizovaným zmenám by mali zdravotné sestry na Slovensku vo finále stále nižšie platy ako české kolegyne.

Lengvarský vysvetlil, že cez koeficienty môže štát zvyšovať platy len v ústavných zdravotníckych zariadeniach. „Ambulantný sektor je väčšinou privátny a o platoch rozhodujú zdravotné poisťovne,“ spresnil. Lengvarský prisľúbil, že v budúco ročnom rozpočte na zdravotníctvo by sa mali nájsť peniaze aj pre ne.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #sestričky #platy sestier