Ako zarába slovenský lekár, či sestra oproti kolegom EÚ?

V piatok poobede sa na Úrade vlády konalo ďalšie rokovanie medzi Lekárskym odborovým združením a štátom. Zástupcov lekárov sklamalo.

19.08.2022 15:57 , aktualizované: 18:45
zdravotne sestry Foto: ,
Minister financií Igor Matovič a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský počas tlačovej konferencie k navýšeniu základných platov zdravotných sestier v Bratislave vo štvrtok 18. augusta 2022.
debata (201)

Šéf odborov Peter Visolajský po rokovaní uviedol, že iná možnosť ako hromadné výpovede lekárov neexistuje. Už skôr sa vyjadril, že ani návrh, ktorý vláda predstavila sestrám vo štvrtok, neprinesie riešenie situácie v zdravotníctve.

Igor Matovič Čítajte viac Rokovanie o platoch lekárov sa vyostrilo: Na Matovičovu ponuku reagujú 3500 výpoveďami
Šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) P. Visolajský: Samotné mzdy problém slovenských nemocníc nevyriešia, potrebujeme zastabilizovať personál na Slovensku

Vo štvrtok dostali verejnú ponuku na zvýšenie platov zdravotné sestry a pôrodné asistentky v nemocniciach. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) verejnosti ukázal prepočty, ako si predstavuje zvýšenie miezd sestier v ústavných zdravotníckych zariadeniach.

Sestry bez praxe by podľa neho začínali s platom na úrovni priemernej mzdy. Tvrdí, že návrh má byť predmetom verejnej diskusie. „Prosím zdravotné sestry, aby sa na to pozreli bez emócií,“ uviedol Matovič.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek je z ponuky štátu podľa slov riaditeľa kancelárie komory Lukáša Kobera sklamaná.

nemocnica, sestričky, práca Čítajte viac Najskôr sestry, potom lekári. Štát predstavil ponuku vyšších platov, prerátal ich osobne Matovič

„Treba upozorniť, že avizované navýšenie miezd sa bude týkať iba jednej tretiny sestier a pôrodných asistentiek, ktoré pracujú v ústavných zdravotníckych zariadeniach. Netýka sa teda ďalších 14-tisíc sestier v ambulanciách, agentúrach domácej ošetrovateľskej starostlivosti, v školských zariadeniach, či v zariadeniach sociálnych služieb,“ zdôraznil Kober.

Zdravotníctvo malo byť pre túto vládu prioritou. Preto sa už viac ako rok na úrovni vlády vedú diskusie o historickom zlepšení pracovných podmienok pre zdravotníkov na Slovensku.

Koľko zarábajú zdravotné sestry v EÚ?

Prvá Matovičova ponuka sa týka len zdravotných sestier a pôrodných asistentiek pracujúcich v nemocniciach.

Koeficient minimálnej mzdy sestrám bez praxe by sa mal podľa návrhu zvýšiť z 0,89 na jedennásobok priemernej mzdy, pri sestrách so špecializáciou zase z 1,06 na 1,1-násobku priemernej mzdy. Platy sa majú odvíjať aj od odpracovaných ro­kov.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) skonštatoval, že pomocou koeficientu môže štát navýšiť platy len v ústavných zariadeniach. Spresnil, že financovanie ambulantného sektora stojí na úrovni rokovaní medzi zdravotnými poisťovňami a samotnými poskytovateľmi.

Okamžite reagovali ambulantní poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí kritizujú, že nie sú súčasťou návrhu zvýšenia platov. Na zvýšenie miezd sestier nemajú zdroje, a bez nich budú musieť ambulancie zavrieť. Skonštatoval to prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth.

„Napriek tomu, že zvýšenie platov sestrám prajeme a považujeme ho za nevyhnutné, ostro protestujeme proti riešeniam, ktoré cielene vynechávajú ambulantný sektor,“ skonštatoval. Podotkol, že ambulantní poskytovatelia pokrývajú približne 60 percent zdravotnej starostlivosti, no sú systematicky vystavovaní prístupu, ktorý vedie k rozkladu celého sektora.

lekár, dieťa, pediater, rodičia Čítajte viac Štát zisťoval, kde chýbajú lekári. Analýza dokázala, že všade

Koľko zarábajú praktickí lekári v EÚ?

Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS) upozorňuje, že návrh na zvýšenie platov sestrám vyvoláva viac otázok ako odpovedí a prináša nemalé komplikácie. Odborári poukazujú na otázku zvýšenia koeficientu pri ostatných zdravotníckych povolaniach a finančné krytie v štátnom rozpočte na budúci rok.

„Samozrejme, chceme, aby mali sestry vyššie platy. Návrh, ktorý predstavili ministri financií a zdravotníctva na tlačovej konferencii, však prináša celý rad komplikácií. Navyše pánom ministrom by sme radi pripomenuli, že vyššie platy si zaslúžia aj ďalší zdravotnícki pracovníci, nielen zdravotné sestry,“ uviedol predseda zväzu Anton Szalay. Zdravotnícki odborári poukazujú, že zverejneniu návrhu chýba predchádzajúca odborná diskusia.

Koľko zarábajú lekári na úrazových oddeleniach v EÚ?

Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský zdôrazňuje, že pri rokovaniach o vyšších platov pre lekárov ide skutočne o veľa: zhruba tritisíc lekárov deklarovalo, že ak vláda nesplní ich požiadavky, sú ochotní podať výpoveď. Na zozname sú vyššie platy, ale tam sa to nekončí. Zdravotníci žiadajú aj spravodlivejšie financovanie nemocníc a zmeny vo vzdelávaní.

© Autorské práva vyhradené

201 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #zdravotná sestra #Igor Matovič #Vladimír Lengvarský