Krúpa zvolal mimoriadny výbor ku kontrolám na hraniciach s Českom

Kontrolami na hraniciach s Českou republikou sa bude zaoberať Výbor Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť na mimoriadnom zasadnutí vo štvrtok. Šéf výboru Juraj Krúpa (SaS) chce, aby minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) vysvetlil dôvody obnovenia kontrol a informoval o situácii s aktuálnou migračnou vlnou smerujúcou zo Sýrie do Nemecka. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

27.09.2022 11:24
debata (7)

„Ministra vnútra sa budeme pýtať, čo viedlo k zavedeniu kontrol na našich hraniciach s Českom. Evidentne situáciu s migračnou vlnou podcenil alebo nedostatočne rokoval s jeho českým, ale aj maďarským kolegom. Migranti totiž na Slovensko prichádzajú z Maďarska, takže by sme mali úplne logicky zaviesť kontroly na hraniciach aj my, keďže situácia absolútne nie je zvládnutá,“ tvrdí Krúpa.

Obnovenie kontrol v aktuálnej situácii podľa Krúpu možno považovať za zlyhanie ministra. Dôvodom môže byť podľa neho aj totálne poddimenzovaný personálny stav na Úrade hraničnej a cudzineckej polície, z čoho rovnako viní Mikulca.

Polícia ČR začne od štvrtka vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch. Tie zahŕňajú 17 cestných priechodov, sedem železničných a tri riečne. Dočasné kontroly sa zatiaľ zavedú na desať dní.

Ministra vnútra o dočasnom zavedení hraničných kontrol informoval český rezortný kolega Vít Rakušan. „Ide o vážnu tému, ktorú je potrebné prerokovať na úrovni Európskej únie, Slovensko bude presadzovať, aby sa takéto rokovania uskutočnili,“ reagoval rezort.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #štátna hranica #kontroly na hraniciach