Situácia v súvislosti s nelegálnou migráciou je podľa rezortu vnútra pod kontrolou

Aktuálna situácia v súvislosti s nelegálnou migráciou je podľa Ministerstva vnútra (MV) SR pod kontrolou. Ako priblížil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), v prihraničných oblastiach sa v spolupráci so samosprávami budujú záchytné kapacity. Okresné úrady v prípade potreby zvolali zasadnutie miestnych krízových štábov. Zvýšila sa tiež hliadková činnosť v prihraničných oblastiach. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová.

30.09.2022 16:47
debata (7)
česko Polícia Kontrola Hranica kamión Čítajte viac Na hraniciach Česka so Slovenskom zadržali od štvrtka už vyše 300 utečencov

Len v Trnavskom kraji podľa ministerstva aktuálne vykonáva činnosť 52 hliadok, teda viac ako 100 príslušníkov krajského riaditeľstva Policajného zboru. Na mieste sú aj policajti Úradu hraničnej a cudzineckej polície (ÚHCP), respektíve Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii.

„Migranti sú situovaní na základných útvaroch Policajného zboru, následne sú riešení príslušným útvarom cudzineckej polície. Ak je dôvod na zaistenie z dôvodu vyhostenia, v tom prípade sú umiestnení v záchytných táboroch v Sečovciach a Medveďove, ktoré sú aktuálne naplnené na tri štvrtiny,“ priblížil riaditeľ ÚHCP Prezídia Policajného zboru Robert Gucký. Rezort sa pripravuje aj na možné postavenie núdzového stanového mestečka, ak si to situácia vyžiada.

Zástupcovia ministerstva vnútra sú tiež v pravidelnom kontakte so svojimi zahraničnými partnermi vrátane kolegov z Česka.

„Slovensko posilňuje policajné hliadky dlhodobo, v súčasnosti zintenzívňujeme počet príslušníkov Policajného zboru na území Maďarska. Cieľom je ochrana hranice Schengenu a zníženie počtu nelegálnych migrantov,“ uviedol policajný prezident Štefan Hamran.

Ministerstvo vnútra dodalo, že postupuje v zmysle platnej legislatívy s prihliadnutím na celoeurópsky rozmer a platný schengenský kódex. Za svoju prioritu označilo hájiť záujmy Slovenskej republiky v súlade s platnou slovenskou a európskou legislatívou.

Rakúsko a Česko pre zvýšený nárast nelegálnej migrácie v uplynulých dňoch dočasne obnovilo kontroly na hraniciach so Slovenskom. Mikulec vyhlásil, že hraničné kontroly vnútri Schengenu nevyriešia migráciu, môžu akurát prispieť k zmene tranzitnej trasy. Potrebu vidí v riešení na úrovni celej Európskej únie a ochrane vonkajších hraníc schengenského priestoru.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #hraničné kontroly #migranti #migračná kríza