Mestá a župy dostali vysvedčenie transparentnosti. Toto sú víťazi a porazení

Posun k väčšej transparentnosti v treťom hodnotenom období v poradí zaznamenal najnovší rebríček Transparency International Slovensko (TIS), hodnotiaci 100 najväčších slovenských miest a mestských častí. „Priemerné hodnotenie sa posunulo na 63 percent, teda o šesť percentuálnych bodov, zlepšenie pritom nastalo v drvivej väčšine hodnotených indikátorov,“ uviedli zástupcovia TIS na štvrtkovej tlačovej konferencii. Na nej odovzdali ceny aj trom najlepším mestám Partizánske, Vranov nad Topľou a Stará Turá.

06.10.2022 18:09
6 - zlava Leopold Barszcz  Stara Tura   Jozef... Foto:
(zľava) Riaditeľ TIS Michal Piško odovzdal ocenenia primátorom Leopoldovi Barszczovi (Stará Turá), Jozefovi Božíkovi (Partizánske) a Jánovi Raganovi (Vranov nad Topľou).
debata

V hodnotení 109 indikátorov v 11 oblastiach získalo mesto Partizánske 88 percent, 86 percent získal Vranov nad Topľou, ktorý v predchádzajúcom hodnotení s takmer identickým ziskom zvíťazil. Stará Turá získala v hodnotení transparentnosti 84 percent. „Spolu s Humenným a Šamorínom patrila zároveň k najväčším skokanom v rebríčku,“ upozornil riaditeľ TIS Michal Piško.

Za všetko môže štatutár

Jozef Božík (nezávislý) sa stal primátorom Partizánskeho v roku 2010, keď bolo mesto v rebríčku TIS na 49. mieste. Po dvanástich rokoch sa však prepracovalo na jeho čelo. „Toto umiestnenie znamená pre mesto, ale aj pre mňa veľkú česť, záväzok a istým spôsobom aj zadosťučinenie. Odkedy som sa stal primátorom, snažil som sa spolu s mojimi kolegami budovať otvorenú, transparentnú, komunikatívnu a hodnotovo participatívnu samosprávu. Podľa TIS sme mali historicky najvyššie skóre hodnotenia zo všetkých hodnotení doteraz,“ hovorí.

Mesto má otvorenú samosprávu a všetko je možné na webovom sídle dohľadať. Na každé jedno verejné obstarávanie nad päťtisíc eur si robia prieskum trhu, na ktorom sa zúčastňujú všetky poslanecké kluby. Výsledky ihneď zverejňujú. Pri kontrole dávajú priestor nielen poslancom, ale aj občanom mestských častí. Rokovania mestskej rady a zastupiteľstva sú tiež prístupné každému. Primátor osobne komunikuje s médiami a aj cez sociálne siete. Preto mesto nepotrebuje hovorcu. „Mojím cieľom bolo, aby sme sa dlhodobo udržali v prvej desiatke.“

voľby nemecko Čítajte viac Spojené voľby prepisujú históriu. Noví lídri regiónov nastavia zrkadlo aj parlamentu

To, čo robia samosprávy, vždy podľa primátora závisí od štatutára. „Transparentnosť je o tom, aké informácie zamestnanci zverejňujú. Oni potom ‚naháňajú‘ aj poslancov, aj komisie, aby boli zápisnice, majetkové priznania a všetky potrebné informácie. Pokiaľ máte dobrý tím, štatutár chce byť čo najtransparentnejší a poslanci sú ochotní sa zapojiť, tak potom to funguje,“ dodal na záver.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #samosprávy #TIS #Transparency International Slovensko