Kríza je zažehnaná: Vláda a lekárski odborári sa dohodli, vyriešili aj platy

Premiér Eduard Heger sa po sobotňajšom sedemhodinovom rokovaní na Úrade vlády SR s predstaviteľmi Lekárskeho odborového združenia (LOZ) definitívne dohodol na plnení ôsmich požiadaviek lekárov. Kríza je tak podľa neho zažehnaná.

26.11.2022 14:25 , aktualizované: 23:05
SR LOZ MZ vláda rokovanie lekári výpovede... Foto: ,
Na snímke zľava predseda vlády SR Eduard Heger a predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.
debata (616)

VIDEO: Peter Visolajský volá lekárov zo zahraničia domov.

Video

„Kríza je zažehnaná, nečaká nás kolaps nemocníc, dohodli sme sa. Našli sme zhodu aj na ôsmom bode memoranda, je to najväčší kompromis, aký sme mohli dosiahnuť,“ vyhlásil premiér s tým, že vláda ustúpila pri požiadavke Lekárskeho odborového združenia (LOZ), ktorá si vyžiada 40 miliónov eur. V platnosti zostáva aj stabilizačný príspevok pre ostatných zdravotníckych pracovníkov.

Od 1. januára budúceho roka plat neatestovaného lekára podľa predsedu vlády stúpne na 1,5-násobok priemernej mzdy na Slovensku a za každý rok praxe získa 0,015-násobok priemernej mzdy. Plat atestovaného lekára dosiahne 2,5-násobok priemerných zárobkov na Slovensku a za každý rok praxe 0,025-násobok priemernej mzdy, najviac za 30 rokov. Od 1. januára 2025 sa pri atestovaných lekároch zvýši koeficient za roky praxe z 0,025 na 0,03. „Dnešok je o dohode," dodal premiér Heger.

Ministerstvo zdravotníctva predloží v pondelok dohodnuté zmeny s odborovým združením na parlamentný výbor pre zdravotníctvo, informoval šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Dodal, že naďalej zostáva v platnosti stabilizačný príspevok pre všetkých ostatných zdravotníckych pracovníkov. Vyplatený by im mal byť podľa jeho slov do konca decembra. Týka sa zdravotníkov, ktorí podpíšu dohodu a zároveň budú mať 1. decembra tohto roku platný pracovný pomer v nemocnici. Je vo výške 5 000 eur.

„Pred ministerstvom zdravotníctva stojí úloha, aby sme v pondelok a utorok v rámci rokovania predložili dohodnuté návrhy, aby sa mohli schváliť,” povedal. Rezort zdravotníctva podľa neho bude takisto pracovať spoločne s LOZ na návrhoch nových pracovných zmlúv pre lekárov, ktorí stiahnu výpovede. „Veríme že 30. novembra sa neudeje nič, aby pacient k 1. decembru mohol dostávať štandardnú úroveň zdravotnej starostlivosti," povedal minister.

Dohodu s vládou ocenil aj predseda LOZ Peter Visolajský. Poslancov parlamentu prosí, aby legislatívne zmeny podporili, vyzval ich tiež, aby zodpovedne pristúpili k hlasovaniu o schvaľovaní rozpočtu. „V najbližších dňoch sa môžu rozbehnúť zmeny pre lepšie zdravotníctvo na Slovensku," uviedol. Na margo rušenia plánovaných zákrokov od 1. decembra v niektorých nemocniciach ubezpečil, že lekári spravia všetko pre to, aby pacienti dostali termíny tak, ako boli sľúbené.

Najväčším problémom slovenského zdravotníctva je podľa neho nedostatok zdravotníckeho personálu. Medikov aj lekárov v zahraničí vyzval na návrat na Slovensko. „Verím, že dnes sme začali tento najväčší problém slovenského zdravotníctva riešiť," povedal. „Radi vás privítame ako nových kolegov, spravili sme všetko preto, aby sme pre vás vytvorili lepšie podmienky,“ dodal.

Vyše 2 100 lekárov siahlo začiatkom októbra po výpovediach pre nespokojnosť so situáciou v zdravotníctve. Neskôr tiež viacerí podali výpovede z decembrových služieb.

Lekárski odborári trvali na splnení ôsmich požiadaviek, problém pri dosiahnutí dohody bol najmä v otázke platov. Pokiaľ by k dohode nedošlo, hrozilo, že lekárom 30. novembra vyprší výpovedná lehota. V reakcii na to viaceré nemocnice prestali objednávať pacientov na plánované operácie od 1. decembra. Hrozilo tiež vyhlásenie núdzového stavu.

Matovič dohodu nechal na premiérovi

Šéf OĽaNO a minister financií Igor Matovič v statuse na sociálnej sieti uviedol, že už viac nebude rokovať s LOZ. Dohodu necháva na premiérovi Hegerovi.

„Budem chápať, keď im v niečom ustúpi, aj keď ich požiadavky už dávno presiahli hranicu boja za spravodlivú mzdu,“ zdôraznil šéf rezortu financií. Podotkol, že s odborármi rokoval približne 40 hodín.

Matovič v statuse tiež opísal udalosti spred 22 rokov, keď vraj lekár pred operáciou jeho otca požiadal o úplatok. „Dnes som ministrom financií a pred pár týždňami som mal rokovanie so spomenutým "lekárom“. Zastupoval lekársky stav, ja štát. Žalúdok sa mi obracal, ale nemohol som na sebe dať znať, že vidím pred sebou ľudský odpad," napísal šéf OĽaNO.

Spomenul aj príbeh vlastnej 4-ročnej dcéry, ktorej mal lekár nesprávne určiť diagnózu.

Lekári trvali na zvyšovaní platov

Šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský pred rokovaním uviedol, že stále majú osem požiadaviek. „Dnes sme na rokovanie prišli situáciu upokojiť a vyriešiť. Do nemocníc sa chceme vrátiť s lepšími podmienkami pre pacientov," povedal Visolajský. Naďalej trvali na požiadavke zvyšovania platov vrátane odmeňovania za odpracované roky. „Keď pán premiér a ministri hovoria, že sedem bodov je vyriešených, čakáme, že to bude v najbližších dňoch schválené v parlamente. To bude pre nás potvrdením, že to myslia vážne,“ zdôraznil šéf LOZ Visolajský.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

V rámci stabilizácie lekárov v nemocniciach si LOZ podľa Visolajského chcelo vypočuť vládnu ponuku, pretože LOZ už s kompromisom prišlo.

„Ohľadom platov máme stále rovnakú požiadavku, od dohody nás delí len 40 miliónov eur. Keď Matovič dokáže nájsť 415 miliónov eur zo dňa na deň na jeho návrh či nápad, tak si myslím, že 40 miliónov eur je naozaj malý krok k dohode," dodal Visolajský ešte pred rokovaním.

Za mediátora sa pôvodne ponúkla Slovenská lekárska komora. Lekárske odborové združenie ponuku odmietlo, rokovlo sa tak bez mediátora.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Viaceré nemocnice na Slovensku pre hromadné výpovede lekárov od decembra zrušili, prípadne odložili plánované operácie. Pacientov na ne okrem iných neobjednávala ani Univerzitná nemocnica Bratislava, Nemocnica Poprad či Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) poslal riaditeľom nemocníc list, v ktorom im odporúča zvážiť všetky kroky na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti od 1. decembra. Na zabezpečenie lôžok ich žiadal o preplánovanie pacientov objednaných na plánovanú zdravotnú starostlivosť.

VIDEO: Lekári desaťtisícové šeky odmietajú
Video
VIDEO: Lekárky UNB o tom, prečo podali výpoveď
Video
616 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Visolajský #Igor Matovič #platy lekárov