Akcia Plavec: Namiesto sena a sliepok komando našlo najväčšiu ilegálnu výrobňu cigariet v histórii

Podnikateľ tvrdil, že v hale chová hydinu. Komando colníkov však našlo za bránami nenápadnej budovy vo východoslovenskej obci Úbrež v okrese Sobrance historicky najväčšiu odhalenú nelegálnu výrobňu cigariet. „Za jeden deň by dokázala výrobňa vyprodukovať až 1,4 milióna kusov nelegálnych cigariet,“ skonštatoval na brífingu prezident finančnej správy Jiří Žežulka.

28.11.2022 09:49 , aktualizované: 11:15
debata (7)
Video
Akcia Plavec. Kukláči zasahujú proti nelegálnym výrobcom cigariet.

Kriminálnemu úradu finančnej správy (KÚFS) sa v rámci akcie pod krycím názvom Plavec podarilo zadržať dve desiatky ľudí. Išlo najmä o pracovníkov zo zahraničia, ktorí obsluhovali výrobnú linku, polícia však vyšetruje aj organizátora nelegálneho biznisu. „Nelegálna výrobňa cigariet bola v plnej prevádzke, počas zásahu ju obsluhovalo 17 ľudí cudzej štátnej príslušnosti. Celkovo bolo zadržaných 20 osôb, ktoré vzal sudca do väzby z obavy, že budú pokračovať v trestnej činnosti a taktiež, že ujdú alebo by sa mohli skrývať, aby sa vyhli trestnému stíhaniu,“ vysvetlil podrobnosti zásahu riaditeľ KÚFS Peter Grinč.

Nelegálne cigarety pravdepodobne mali smerovať na európsky trh. „Podarilo sa nám zadržať aj jedného z organizátorov, v rámci ďalšieho pátrania/vyše­trovania pokračujeme v spolupráci aj so zahraničnými zložkami,“ dodal Grinč. Podľa dostupných informácií za biznisom môžu stáť cudzinci, ale kriminálka nevylučuje ani verziu, že by činnosť riadili ľudia priamo zo Zemplína.

Najväčšie ilegálne výrobne cigariet

Colníci v minulosti zaistili viacero prípadov prozitákonnej činnosti “podnikavých” Slovákov, ale aj cudzincov.

Fotogaléria
November 2022, Úbrež. Únik na spotrebnej dani z...
November 2022, Úbrež. Únik na spotrebnej dani z...
+14November 2022, Úbrež. Únik na spotrebnej dani z...

Únik na spotrebnej dani z tabaku a tabakových výrobkov bol vyčíslený až na 6,2 milióna eur. KÚFS zaistil cigarety svetoznámych značiek v celkovom počte až 23,9 milióna kusov, tabak o hmotnosti 32,45 tony, kompletné výrobné linky na spracovanie tabaku a výrobu cigariet, mobilné telefóny, motorové vozidlá, SIM karty a rušičky GPS signálov. Zaistené bolo aj veľké množstvo komponentov na výrobu cigariet a motorové vozidlá.

Páchatelia sú obvinení zo zločinu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru v súbehu s prečinom nepovolenej výroby liehu, tabaku a tabakových výrobkov, za čo im hrozí trest odňatia slobody až na 8 rokov.

Sudca vzal osoby do väzby z obavy, že budú pokračovať v trestnej činnosti a taktiež, že ujdú alebo by sa mohli skrývať, aby sa vyhli trestnému stíhaniu. Obvineným hrozí osem rokov za mrežami.

Historicky najväčšie zásahy daniarov proti nelegálnym výrobcom cigariet

Colníci v minulosti zaistili viacero prípadov prozitákonnej činnosti “podnikavých” Slovákov, ale aj cudzincov. Azda najkurióznejším prípadom bol zásah v roku 2013, kedy finančná správa odhalila závod, kde nelegálne cigarety vyrábalo formou brigády aj ženský futbalový tím z Nových Zámkov.

„Na spracovaní tabakových listov sa podieľali formou brigády rôzne osoby, ako napr. futbalistky z novozámockého ženského futbalového družstva, ktoré údajne nemali vedomosť o predmetnej nelegálnej činnosti,” informovala vtedy Finančná správa.

Február 2021, Lučenec

V rámci akcie Čierny Panter Kriminálny úrad finančnej správy pri zásahu zaistil 24,6 milióna kusov cigariet, vyše 44 ton tabaku vrátane strojov na výrobu cigariet. Finančná správa tak zabránila možnému úniku na DPH a SPD vo výške takmer 6 miliónov eur.

Iba tento jeden záchyt v Lučenci predstavoval vyše 1/3 zadržaných cigariet za posledné tri roky. „Na trestnej činnosti sa podieľalo najmenej 18 osôb, z toho 16 príslušníkov ukrajinskej národnosti a dvaja Slováci, zadržaní boli všetci priamo pri čine. Všetky zadržané osoby vzal sudca do väzby z obavy, že budú pokračovať v trestnej činnosti a taktiež, že ujdú alebo by sa mohli skrývať, aby sa vyhli trestnému stíhaniu,“ vysvetlil podrobnosti zásahu riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Miroslav Homola.

August 2018, Ružomberok

Colníci Colného úradu Žilina zaistili viac ako 21 miliónov kusov cigariet a takmer 15 ton tabakovej suroviny, vrátane kompletnej technologickej linky na spracovanie tabaku a výrobu cigariet. Predbežná škoda len na spotrebných daniach bola vyčíslená na 3 183 250 eur.

Jún 2018, Revúca

Pri zásahu zaistili 10,5 milióna kusov cigariet a takmer 6 ton tabakovej suroviny, vrátane strojov na výrobu cigariet. Predbežný finančný únik na DPH a SPD bol vyčíslený na 5 miliónov eur. „Zaujímavé na tomto prípade je, že ide o nelegálne cigarety renomovanej značky, ktorá je veľmi často predávaná na slovenskom trhu. Cigarety neboli určené na slovenský trh, ale mali byť určené na iné trhy Európy,“ priblížil vtedajší prezident finančnej správy František Imrecze. Slovensko-bulharský gang ich mal pašovať v náklade drevnej štiepky. Pri akcii zadržali dvoch Slovákov – členov organizovanej skupiny. Vyšetrovateľ navrhoval trest odňatia slobody na 7–12 rokov.

November 2017, Dunajská Streda a Bratislava

Colníci KÚFS počas troch domových prehliadok (jedna v Dunajskej Strede a dve v Bratislave) zadržali a obvinili šesť osôb podozrivých z porušovania colných predpisov v oblasti spotrebnej dane z tabaku. Tieto osoby boli zapojené do nelegálnej výroby, distribúcie a predaja cigariet na území Slovenskej republiky a okolitých štátov. Na území Slovenska vyrobili nelegálne spotrebiteľské balenia cigariet, hotové potom ďalej distribuovali po celej EÚ. Pri domových prehliadkach zaistili príslušníci KÚFS aj rôzne listinné dôkazy, peňažnú hotovosť, počítače a mobilné telefóny.

Zzaisťovacia akcia nadväzovala na kontroly zo septembra 2016 a februára 2017, počas ktorých bolo zaistených viac ako 3 milióny kusov nelegálne vyrobených cigariet značky Marlboro, cca 700 kg tabaku, rôzne komponenty na výrobu cigariet, pásky, lepidlá, filtre, cigaretový papier a kompletne vybavené technologické zariadenie na výrobu spotrebiteľských balení cigariet.

Zadržané osoby svojou nelegálnou činnosťou spôsobili štátu škodu vo výške približne 1 milión eur.

Október 2016, Michalovce

Podnikavý Michalovčan spôsobil škodu na spotrebných daniach viac ako 137-tisíc eur.

Colníci našli stovky tisíc cigariet ukryté v hangári pod papierovými obalmi. Išlo o nelegálnu distribúciu cigariet z Ukrajiny, bez platných slovenských kolkov. Colníci z KUFS celkovo zaistili 1 446 720 cigariet v dĺžke tabakového povrazca do 80 mm vrátane, zadržali dve osoby.

September 2016, Bratislava

Rakúski, maďarskí a slovenskí colníci prekazili nelegálnu výrobu a distribúciu cigariet v celej Európe. Celková škoda na spotrebných daniach je v rámci týchto troch štátov takmer 3 milióny eur. Akcia bola súčasťou medzinárodného „záťahu“. Kriminálny úrad v spolupráci s partnerskými zložkami v Rakúsku a Maďarsku kontroloval viacero skladov. Na území Slovenska colníci zasahovali na štyroch miestach západného Slovenska. Colníci z KUFS s pomocou Colného úradu Bratislava, Trnava a Nitra zaistili 5 190 200 nele­gálnych cigariet, 3 045,5 kg tabaku, komponenty na výrobu cigariet a súčasti technologických zariadení potrebných na výrobu spotrebiteľských balení cigariet. Na území Maďarska a Rakúska sa počas tejto akcie zaistilo 16 osôb, dve kompletne vybavené technologické zariadenia na výrobu spotrebiteľských balení cigariet, 5 400 000 nele­gálnych cigariet, 21 ton nelegálneho tabaku.

Október 2013, Nové Zámky

Futbalistky vyrábali nelegálne cigarety. Colníci odhalili nelegálnu prevádzku, v ktorej spracovávali tabak a vyrábali cigarety. Výrobňa bola v Nových Zámkoch a patrila Miroslavovi D. Vo výrobni spracovávali surové tabakové listy, tie sušili a rezali. Následný produkt, tabak, smeroval v spotrebiteľskom balení do predaja. Na spracovaní tabakových listov sa podieľali formou brigády rôzne osoby, ako napr. futbalistky z novozámockého ženského futbalového družstva, ktoré údajne nemali vedomosť o predmetnej nelegálnej činnosti. V súvislosti s prípadom colníci vykonali aj prehliadky bytových a nebytových priestorov.

Celkovo colníci pri prehliadkach zaistili 256,1 kg sušeného listového tabaku, 105,9 kg narezaného tabaku voľne baleného v škatuliach, 264,8 kg narezaného tabaku v spotrebiteľských baleniach, 149 784 kusov neoznačených cigariet, 12 960 ks cigariek.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #cigarety