Exšéf operatívcov NAKA na súd neprišiel, odročili ho. V Bosne požiadal o azyl

Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odročil v utorok hlavné pojednávanie s bývalým šéfom operatívcov Národnej kriminálnej agentúry Jánom Kaľavským na 7. a 8. marca 2023. Obžalovaný sa momentálne nachádza v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl. Súd bude konať voči nemu ako proti ušlému. Výsluch by mohol absolvovať prostredníctvom telemostu.

29.11.2022 10:07 , aktualizované: 11:25
Polícia / NAKA / Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Kaľavského obhajkyňa Eva Mišíková zdôraznila, že sa jeho klient nemohol osobne zúčastniť na utorkovom pojednávaní. „Aj keby akokoľvek chcel, nemôže sa zúčastniť," povedala s tým, že Kaľavský momentálne nemôže z krajiny vycestovať, keďže je v azylovom konaní. „V Bosne a Hercegovine mu boli odňaté všetky doklady,“ dodala. Samosudca priblížil, že na obžalovaného je stále vydaný medzinárodný zatykač.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ladislav Masár zdôraznil, že odovzdanie dokladov nie je prekážkou pre návrat obžalovaného na Slovensko. Navrhol súdu, aby konal v tomto prípade ako proti ušlému. Samosudca tomuto návrhu vyhovel. „Boli splnené podmienky k tomu, že sa vyhýba trestnému konaniu pobytom v cudzine,“ zdôvodnil samosudca.

Mišíková navrhla súdu uskutočniť výsluch obžalovaného prostredníctvom videokonferencie. Samosudca reagoval, že sa pokúsia výsluch cez telemost zabezpečiť. Aj preto odročil pojednávanie až na marec 2023.

„Som spokojná s rozhodnutím súdu. Odročenie termínu hlavného pojednávania na marec je logicky odôvodnené časom, ktorý je potrebný na to, aby sa videokonferencia s obžalovaným mohla uskutočniť,“ podotkla obhajkyňa. Priblížila, že jej klient vinu odmieta.

Kaľavský je stíhaný pre pokračujúci zločin prijímania úplatku a ďalšie skutky. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Kaľavského ešte v januári tohto roka obžalobu pre pokračovací zločin prijímania úplatku, zločin marenia spravodlivosti a prečin zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Predmetom obžaloby je podľa špeciálnej prokuratúry prezrádzanie citlivých informácií z prostredia Policajného zboru nepovolaným osobám, a to čiastočne za rôzne neoprávnené majetkové plnenia.

Špecializovaný trestný súd na Jána Kaľavského ešte v októbri 2021 vydal príkaz na zatknutie, ako aj Európsky a Medzinárodný zatýkací rozkaz. V apríli tohto roku ho zadržali v Bosne a Hercegovine. Miestny súd ho však nevzal do väzby. Namiesto toho mu uložil obmedzenia v podobe odobratia cestovných dokladov, zákazu opustiť krajinu a povinnosť pravidelne sa hlásiť úradom.

Polícia / Kukláč / NAKA / Komando / Čítajte viac Exšéfa operatívcov NAKA Kaľavského prepustili zo zadržania, nesmie však opustiť Bosnu
10 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Bosna a Hercegovina #NAKA #Ján Kaľavský