Kauza Mýtnik: Imrecze hovorí o vplyve Brhela na Kažimíra. Suchoba o "férovom Kalim"

František Imrecze hovoril v utorok pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici o vplyve Brhela na Kažimíra. Celé hodiny vypovedal exšéf finančnej správy v korupčnej kauze Mýtnik už v utorok. Jeho „spoveď“ sa skončila, vypovedať začal ďalší kľúčový svedok Michal Suchoba.

30.11.2022 11:30 , aktualizované: 15:47
Michal Suchoba Foto: ,
Kajúcnik Michal Suchoba na Špecializovanom súde v Banskej Bystrici
debata (18)

Imrecze opustil lavicu svedkov po štrnástej hodine. V súvislosti s predraženými tendrami, o ktorých pred senátom povedal, že ich cena bola normálna, sa pred novinármi vyjadriť odmietol. V čom bol teda problém, keďže okrem korupcie je kauza postavená aj na predražených tendroch, nekomentoval.

Na súde uviedol tiež to, že v istom období sa chcel stať ministrom financií, no nedošlo k tomu. Advokáti mali narážky, že jeho súčasný postoj možno plynie aj z toho. „Nemá to s tým nič spoločné,“ podotkol krútiac hlavou.

VIDEO: Imrecze odmieta, že by bol hlavou zločineckej skupiny.

Video

Do súdnej siene potom vošiel Suchoba. V spontánnej výpovedi uviedol, že rezort financií v posudzovaní spoločností, ktoré vlastnil, aj do roku 2012, teda pred nástupom Imreczeho do funkcie, realizoval asi dvanásť projektov v hodnote „iks“ miliónov eur.

VIDEO: Svedka Michala Suchobu poslal sudca za dvere.

Video

„Mali sme pripravené viaceré informačné systémy, ktoré mali vyriešiť problémy daňových príjmov,“ poznamenal. Keď sa stal Imrecze šéfom finančnej správy, začali v prvom kvartáli roku 2013 presadzovať štyri projekty. Bolo mu odporučené kontaktovať Brhela, ktorý mu v tom mal pomôcť. „Odprezentoval mi, že Kažo, teda Kažimír, má so mnou nejaký problém z minulosti. Navrhol mi vstúpiť do spoločnosti Allexis s tým, že tam vstúpi aj on. Zisk si potom rozdelíme,“ povedal.

Keď sa Suchobovi systém rozdeľovania nepáčil, Imrecze mu odporučil, že „choď za Kalim, on je férový“. Už predtým vraj exministra vnútra poznal – v deväťdesiatych rokoch s ním „behal na kolieskových korčuliach“.

V pojednávacej miestnosti zaznel smiech, na čo samosudca reagoval, aby ten, od koho to išlo, si takéto emócie odpustil. Chvíľu nato svedka upozornil, aby siahodlhé komentáre vynechal.

Vzápätí začal Suchoba hovoriť o obžalovaných – ako sa s nimi zoznámil. „S Radkom Kurucom sme sa stretli a rozprávali o tom, ako funguje finančná správa či ministerstvo. Aby sa presadila eKasa, doniesol som mu 60-tisíc eur v papundeklovej krabici. Bolo to dostatočne nenápadné. Udialo sa to v roku 2017,“ tvrdí.

Pôvodne mal pred banskobystrickým senátom Suchoba vypovedať od rána, no predseda senátu ho poslal na chodbu s tým, že má byť na telefóne.

zväčšiť Kajúcnik Michal Suchoba na Špecializovanom súde... Foto: Eva Štenclová, Pravda
Michal Suchoba Kajúcnik Michal Suchoba na Špecializovanom súde v Banskej Bystrici.

Imrecze na pojednávaní vravel aj o vplyve jedného z obžalovaných, podnikateľa Jozefa Brhela, na bývalého ministra financií Petra Kažimíra. Bez toho by sa vraj firma Allexis, patriaca Suchobovi, nedostala k zákazkám pre daniarov. Suchoba totiž umožnil Brhelovi vstup do tejto spoločnosti. Včera v spontánnej výpovedi Imrecze tvrdil, že Kažimírovi bol Suchoba nesympatický, preto zrejme došlo k takejto dohode.

Brhelov obhajca Michal Mandzák odmieta, že by mal jeho klient spomínaný vplyv. „Z výpovede svedka je zrejmé, že projekty dodané spoločnosťou Allexis neboli predražené a výnimka na obstaranie bola oprávnená,“ uviedol. Podľa neho to znamená, že padajú základné body obžaloby. „Čiže to, že môj klient mal spáchať porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku a mal sa dopustiť machinácie. Je to tak preto, že pri porušovaní povinnosti musí byť nejaká nadhodnota a pri machináciách porušenie zákona o verejnom obstarávaní. On sám ale hovoril, že takéto porušenie nevzhliadol,“ doplnil Mandzák.

František Imrecze Čítajte viac Kauza Mýtnik: Na súd prišiel vypovedať kľúčový svedok František Imrecze

Kauza Mýtnik sa týka predražených tendrov na Finančnej správe, pričom škoda spôsobená štátu je vyčíslená na viac ako 45 miliónov eur.

Obžalovaní sa mali dopustiť machinácii pri verejnom obstarávaní, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a korupčných skutkov. Peniaze mali končiť na zahraničných účtoch. Obžalobe v tejto kauze čelí šesť osôb– podnikateľ Jozef Brhel starší, jeho syn Jozef Brhel mladší, bývalý štátny tajomník financií Radko Kuruc, podnikateľ Martin Bahleda, exšéf IT oddelenia finančnej správy Milan Grega či architekt Miroslav Slahučka.

V prípade figurujú tiež bývalý šéf finančnej správy František Imrecze a podnikateľ Michal Suchoba, ktorí sa priznali a spolupracujú s políciou.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #František Imrecze #Michal Suchoba #Kauza Mýtnik