Lekárski odborári a vláda podpísali memorandum

Vláda a lekárski odborári podpísali v stredu na Úrade vlády SR memorandum, ktoré rieši požiadavky lekárov v hromadných výpovediach.

30.11.2022 18:18
debata (4)

Memorandum rieši okrem iného financovanie zdravotníckych zariadení, zvýšenie počtu zdravotníkov, ich vzdelávanie aj platovú otázku lekárov. Ministerstvo zdravotníctva pripomenulo, že memorandum bolo jedným z nevyhnutných predpokladov na zachovanie kontinuity poskytovania zdravotnej starostlivosti a obnovenie stability systému.

VIDEO: Podpis memoranda medzi vládou a lekármi.

Video

Vyše 2100 lekárov podalo hromadné výpovede pre nespokojnosť so situáciou v zdravotníctve, výpovedná lehota im vyprší v stredu. V reakcii na to viaceré nemocnice prestali objednávať pacientov na plánované operácie od 1. decembra. Hrozilo tiež vyhlásenie núdzového stavu. Lekárski odborári trvali na splnení ôsmich požiadaviek, problém pri dosiahnutí dohody bol najmä v otázke platov. Vláda a odborári sa napokon dohodli na sobotňajšom (26. 11.) rokovaní.

LOZ, TK, lekári, výpovede, vyjednávanie, Čítajte viac Parlament odvracia hromadné výpovede lekárov. Matovič pohŕda LOZ a nazýva ich teroristami

Akcia hromadných výpovedí otriasla slovenským zdravotníctvom aj koncom roku 2011. Odchod asi 1200 lekárov z nemocníc vtedy viedol k vyhláseniu núdzového stavu.

Zdravotnícky výbor nie je uznášaniaschopný. Čítajte viac Lekári ešte zďaleka nevyhrali. Bez rozpočtu výplaty nebudú, výbor to odignoroval
4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekári #vláda SR #hromadné výpovede