Mikulec prežil ôsmy pokus o jeho odvolanie. Nedôveru mu však vyslovilo až 71 poslancov

Žiadne prekvapenie. Aj tak sa dá nazvať už ôsmy pokus o odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca z postu šéfa rezortu vnútra. Za jeho odvolanie však hlasovalo len 71 poslancov, potrebných bolo 76 hlasov. Nie je vylúčené, že opozícia bude iniciovať aj ďalší pokus.

01.12.2022 11:00 , aktualizované: 13:00
heger, mikulec Foto: ,
Premiér Eduard Heger gratuluje ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi k zotrvaniu v jeho funkcii.
debata (20)

Za návrh na vyslovenie nedôvery Mikulcovi hlasovali okrem poslancov Smeru a väčšiny opozičných nezaradených poslancov aj viacerí poslanci SaS a Sme rodina. Z klubu SaS sa zároveň niekoľkí zdržali, odídenec z klubu SaS Martin Klus hlasoval proti. Z klubu Sme rodina odvolávanie podporili Martin Borguľa, Adriana Pčolinská, Peter Pčolinský a Romana Tabák. Návrh nepodporili poslanci OĽANO či poslanci Za ľudí Juraj Šeliga a Jana Žitňanská, ako aj Ján Mičovský (nezaradený).

Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová už minulý týždeň pre Pravdu potvrdila, že liberáli budú mať počas hlasovania zelenú kartu. Aj keď individuálne postoje nekomunikovali, ešte pred hlasovaním bolo isté, že Marian Viskupič, Richard Sulík a Juraj Krúpa zahlasujú na Mikulcovo odvolanie.

VIDEO Mikulec čelil už ôsmemu pokusu o odvolávanie

Video

Premiér Eduard Heger po odvolávaní uviedol, že skutočný dôvod, pre ktorý opozícia pravidelne poľuje na Mikulca, je strach o svoju slobodu a beztrestnosť. Zdôraznil, že vláda robí konkrétne kroky na riešenie nelegálnej migrácie a pomáha chrániť vonkajšiu hranicu schengenu.

„Opoziční poslanci chceli odvolať Romana Mikulca za prácu, ktorú európski lídri oceňujú. K nelegálnej migrácii pristupujeme s plnou vážnosťou a prichádzame s konkrétnymi návrhmi," povedal premiér. Riešenie nevidí v obmedzení pohybu cez schengenské hranice. Zdôraznil, že problém nelegálnej migrácie je celoeurópsky. „Namiesto teatrálnej výstavby plota na hraniciach a strašenia moslimskými komunitami a mešitami, ako to robili Fico s Kaliňákom, my robíme konkrétne kroky pre ochranu hraníc,“ podotkol.

Fico ukazuje prstom na Sulíka

Fico zopakoval, že Mikulec je podozrivý z korupcie i z iných trestných činov, nezvláda funkciu a je v nej len preto, že ho potrebuje líder OĽANO Igor Matovič. Mikulec podľa jeho slov ostal vo funkcii iba preto, lebo ho podržali poslanci SaS. Priamo je za to podľa neho zodpovedný predseda SaS Richard Sulík s jeho „vajatavou“ politikou. Ak by návrh na odvolanie podporili zvyšní poslanci SaS, ktorí boli prítomní, bol by podľa Fica dostatok hlasov na jeho odvolanie. Myslí si, že SaS sa len hrá na opozičnú stranu.

Napriek tomu, že Mikulec ostáva ministrom vnútra, za jeho odvolanie bolo až 71 poslancov, proti len 47. Nedôvera voči ministrovi medzi poslancami rastie. Zdržalo sa 23 poslancov a dvaja z celkovo 143 prítomných nehlasovali.

Mikulec čelil ôsmemu pokusu o odvolávanie

Minister vnútra musel znovu obhajovať svoje pôsobenie na rezorte vnútra

Fotogaléria
Roman Mikulec čelil 15. novembra ôsmemu pokusu...
Roman Mikulec čelil 15. novembra ôsmemu pokusu...
+8Roman Mikulec čelil 15. novembra ôsmemu pokusu...

Nie som prilepený na stoličke

Mikulec bol pripravený aj na to, že mu poslanci vo štvrtok 1. decembra vyjadria pri hlasovaní nedôveru. Priznal to po stredajšom rokovaní vlády. „Som pripravený na všetky možnosti, tak ako všetky odvolávania predtým, nie som prilepený k stoličke ministra,“ povedal Mikulec. Potvrdil, že v prípade odvolania by sa vrátil k poslaneckému mandátu.

NRSR rokovanie parlament Čítajte viac Pod Mikulcom sa trasie zem: Poslanci SaS vytiahli zelenú kartu. Viskupič aj Krúpa budú za jeho odvolanie

Mikulec čelil siedmim pokusom o odvolanie

  • jún 2021 (kajúcnici) – za 53/proti 72
  • júl 2021 (korupcia, Santusová) – za 52/proti 69
  • august 2021 (zneužívanie právomoci verejného činiteľa) – vzaté späť
  • 3. september 2021 (zrušenie obvinenia exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského) – vzaté späť
  • 17. september 2021 (dôvody ostávajú) – chýba hlasovanie
  • február 2022 (obvinenie elitných vyšetrovateľov NAKA, ktorí si podľa nahrávky mali údajne vymýšľať trestnú činnosť) – za 50 (aj Sme rodina – A. Pčolinská a P. Pčolinský)/proti 62 (aj SaS)
  • marec 2022 (ukrajinskí utečenci), za 46/proti 51
  • apríl 2022 (zasahovanie ministra vnútra do prebiehajúcich živých trestných konaní) – za 53/proti 58
  • september 2022 (Nemocnicu sv. Michala má strážiť firma, v ktorej do roku 2020 figuroval Mikulcov brat) – za 58/proti 48
  • november 2022 – migračná situácia na hraniciach

Lov na Mikulca

O Mikulcovi sa malo pôvodne hlasovať už v polovici novembra, plénum však nebolo opakovane uznášaniaschopné, predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) preto hlasovanie presunul na 1. decembra. Niet pochýb o tom, že minister Mikulec je najčastejšie odvolávaným ministrom v histórii Slovenska. Z desiatich pokusov zatiaľ šéf vnútra čelil ôsmim odvolávaniam, dve vzali späť. Všetky pokusy inicioval Smer s podporou nezaradených poslancov okolo Tomáša Tarabu, ale aj Hlasu a Republiky. Šéf Smeru Robert Fico očakával, kedy bude jeho politický lov úspešný.

VIDEO Poslanci Smeru vyčítajú ministrovi vnútra Mikulcovi absolútne zlyhanie pri migrácii

Video

Opozícia tentoraz uviedla ako dôvod nezvládnutú situáciu na hraniciach. V pohraničných mestách sa kvôli tomu podľa slov Fica „povaľujú stovky nelegálnych migrantov“. Populistické výkriky a vytĺkanie politického kapitálu z témy migrácie nie sú pri Smere či extrémistoch, ale ani pri Hlase ničím novým. Oveľa prekvapujúcejší bol však postoj koalície pri septembrovom odvolávaní. Počas prvej obhajoby presvedčil 72 poslancov z celkovo 135 prítomných.

To sa však postupom času menilo. Pri poslednom pokuse o zosadenie Mikulca hlasovalo prvýkrát viac poslancov za jeho odvolanie než proti nemu. Dôvodom je čoraz viac pochybností na strane hnutia Sme rodina, ale aj na strane liberálov, ktorí už nie sú súčasťou koalície. Kollárovci sa zdržiavali pri hlasovaní už od začiatku, no vo februári boli za dvaja a v septembri až štyria z nich boli za. Aj keď išlo o porušenie koaličnej zmluvy, Sme rodina sa to znova prepieklo.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #odvolávanie #Roman Mikulec