Sulík sa spojil s Pellegrinim a ide sa pokúsiť povaliť Hegerovu vládu

Opozičná SaS podala do Národnej rady návrh na vyslovenie nedôvery vláde, spolu s nezaradenými poslancami z Hlasu vyzbierala potrebných 30 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze.

01.12.2022 11:34 , aktualizované: 11:50
sas, heger Foto: ,
Opozičná SaS odovzdala vo štvrtok 1. decembra 2022 do podateľne parlamentu návrh na odvolanie vlády premiéra Eduarda Hegera.
debata (118)

VIDEO: SaS chce povaliť vládu, Richard Sulík vidí tri scenáre, ak sa jej to podarí.

Video

Informovali o tom predstavitelia SaS na štvrtkovej tlačovej konferencii. Šéf liberálov Richard Sulík vyhlásil, že vláda nedokáže riešiť problémy ľudí a že prestala bojovať proti mafii a korupcii. „Toto trápenie musíme čo najskôr skončiť. Vyzbierali sme podpisy, oslovili sme poslancov strany Hlas, ktorí k našim 20 hlasom pridali ďalších desať,“ vyhlásil Sulík.

VIDEO: Sulíkova snaha povaliť vládu rozhorčila predstaviteľov OĽaNO. Takto mu to vytmavili.

Video

„Koalícia dávno prestal bojovať proti mafii a proti korupcii. Toto vidí každý. Ak by sme teraz neurobili nič, v riadnych voľbách, o 15 mesiacov, sa práve Robert Fico (Smer) vráti tak, že možno tie voľby vyhrá, lebo jeho najväčším podporovateľom je Igor Matovič (OĽANO). Toto je fakt, preto musíme niečo spraviť," povedal Sulík. Či už predčasné voľby, úradnícka vláda alebo iná nová koalícia 76 poslancov bude podľa jeho slov lepšie riešenia než súčasná vláda.

heger, mikulec Čítajte viac Mikulec prežil ôsmy pokus o jeho odvolanie. Nedôveru mu však vyslovilo až 71 poslancov

Pripomenul, že SaS chcela byť po odchode z koalície konštruktívnou opozíciou, podporovala vládne návrhy a chcela dať vláde Eduarda Hegera (OĽANO) šancu. „Žiaľ, táto vláda stratila dôvod na existenciu, táto vláda škodí celému Slovensku. Čo akcia, to fiasko,“ podotkol. Hovorí o hanbe a rozdeľovaní spoločnosti. Poukázal na to, že koalícia neodkázala zmeniť paragraf 363 Trestného poriadku, na ohrozenie čerpania financií z plánu obnovy, problémy pri rokovaní vlády s lekármi či na nezvládnutú migračnú krízu.

Sulík deklaroval, že 20 poslancov z klubu SaS bude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Tvrdí, že s nikým zatiaľ nerokovali o tom, kto ako zahlasuje. „Uvidíme, kto sa ako vyfarbí,“ dodal Sulík.

Podľa rokovacieho poriadku je predseda parlamentu povinný mimoriadnu schôdzu zvolať do siedmich dní od podania návrhu.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolávanie vlády Eduarda Hegera