Kríza je zažehnaná. Lekári hromadne stiahli výpovede a nastúpili do práce

Po stredajšom podpise memoranda o zlepšení systému zdravotníctva medzi vládou a Lekárskym odborovým združením (LOZ) lekári v nemocniciach hromadne stiahli svoje výpovede. Podpísanie memoranda medzi vládou a LOZ, ako aj schválenie potrebnej legislatívy, vítajú viacerí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti.

01.12.2022 11:47 , aktualizované: 16:27
debata (2)

Hovorkyňa žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová potvrdila, že lekári z nemocníc v Žilinskom kraji stiahli svoje výpovede. „Vďaka tomu sme aj naďalej schopní od polnoci 1. decembra 2022 poskytovať zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu a nemocnice na území Žilinského kraja tak budú fungovať v normálnom režime, vrátane plánovaných výkonov a ostatnej zdravotnej starostlivosti," uviedla.

Fakultná nemocnica J. A. Reimana v Prešove Čítajte viac V Univerzitnej nemocnici Bratislava stiahli výpovede takmer všetci lekári

Stiahnutie výpovedí lekármi pre agentúru SITA potvrdila aj hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Banská Bystrica Jana Petríková. „Včera štatutár nemocnice a všetci lekári, ktorí podali výpovede, podpísali Dohody o zmene pracovnej zmluvy, ktoré sú prílohou Memoranda medzi vládou SR a LOZ, a v rámci ktorých lekári odvolali výpovede a zamestnávateľ s týmto odvolaním výpovede súhlasil. Dnes lekári riadne nastúpili do práce, prevádzka nemocnice nie je z dôvodu výpovedí nijakým spôsobom obmedzená," povedala.

Aj Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) v Košiciach, kde pôvodne podalo výpovede 226 z 907 lekárov, funguje v štandardnom režime a pre pacientov sa nič nemení. „Až na dvoch kolegov všetci lekári stiahli svoje výpovede, rovnako aj zdravotné sestry Neurochirurgickej kliniky. Tým, že UNLP nepristúpila k rušeniu plánovaných operácií, nemocnica pokračuje bez zmien v organizácii práce a poskytujeme nielen akútnu zdravotnú starostlivosť, ale aj plánované operácie," uviedol pre agentúru SITA riaditeľ UNLP Košice Ľuboslav Beňa. Všetky kliniky, oddelenia a ambulancie podľa neho fungujú aj naďalej v štandardnom režime.

LOZ, TK, lekári, výpovede, vyjednávanie, Čítajte viac Parlament odvracia hromadné výpovede lekárov. Matovič pohŕda LOZ a nazýva ich teroristami

Aj všetci lekári Detskej fakultnej nemocnice (DFN) Košice stiahli svoje výpovede. Pre TASR to uviedol jej riaditeľ Andrej Koman s tým, že nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu.

Z košických nemocníc bola situácia najvážnejšia práve v DFN, kde výpovede podala približne polovica lekárov. Ak by ich nestiahli, nemocnica by nedokázala zabezpečiť efektívnu zdravotnú starostlivosť pre detského pacienta.

Polician: Akcia skončila úspešne

Podobne aj všetkých 144 lekárov Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove stiahlo v stredu 30. novembra svoje výpovede a nastúpilo do práce. Potvrdil to predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) pri FNsP v Prešove Michal Polician. „Akcia skončila úspešne, lekári sa vrátili na svoje pracovné pozície. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti v prešovskej nemocnici je plne zabezpečené, aj keď už bol vypracovaný krízový režim. Sme pripravení poskytovať naďalej zdravotnú starostlivosť už v plnom rozsahu ako predtým," uviedol Polician.

Nemocnica bude opätovne poskytovať plnú zdravotnú starostlivosť od soboty 3. decembra. Uviedol to riaditeľ prešovskej nemocnice Ľubomír Šarník, ktorý v stredu informoval o obmedzení zdravotnej starostlivosti v nemocnici pôvodne až do pondelka 5. decembra. „Dnes a zajtra FNsP poskytuje neodkladnú zdravotnú starostlivosť a vopred naplánovanú onkologickú a biologickú liečbu. Od soboty 3. decembra poskytuje FNsP úplnú zdravotnú starostlivosť," uviedol vo štvrtok 1. decembra Šarník.

Fakultná nemocnica J. A. Reimana v Prešove Čítajte viac Nemocnice zhltnú ďalších 258 miliónov eur. Vláda odklepla oddlženie

Ako ďalej dodal, zrušili sa iba výkony, ktoré bolo možné vzhľadom na zdravotný stav pacienta preložiť. „Ostatné výkony, ktoré sa nedajú odložiť, sa naďalej vykonávajú," doplnil Šarník, podľa ktorého oddnes začnú plánovať nové termíny výkonov, ktoré odložili.

V Trenčíne stiahlo výpovede 104 lekárov

Vo Fakultnej nemocnici Trenčín stiahli k 30. novembru výpovede všetci lekári, informovala hovorkyňa nemocnice Martina Holecová.

„Nemocnica funguje v nezmenenom režime vrátane plánovanej operatívy. Zdravotná starostlivosť o našich pacientov je zabezpečená v plnom rozsahu," doplnila Holecová.

Výpovede vo FN Trenčín podalo 104 lekárov. Zdravotnícke zariadenie začalo v novembri oslovovať pacientov s informáciou o možnom preklade operácií, prípadne zrušení termínu, ak lekári odídu. Po stiahnutí výpovedí plánovaná operatíva pokračuje.

Nemocnica Poprad Čítajte viac Súkromní lekári: Ambulantný sektor je potrebné dofinancovať

Svoje výpovede stiahli aj lekári zo súkromnej siete nemocníc ProCare a Svet zdravia. Nemocnice tak pokračujú v poskytovaní akútnej aj plánovanej zdravotnej starostlivosti bez obmedzení, informoval hovorca siete Tomáš Kráľ.

„Personálna situácia je v rámci nemocníc Svet zdravia stabilizovaná. V 17 nemocniciach spadajúcich do skupiny ProCare a Svet Zdravia sme zaznamenali celkovo 26 výpovedí v súvislosti s aktivitami Lekárskeho odborového združenia. K včerajšiemu dňu ani jeden lekár na svojej výpovedi v súvislosti s aktivitami LOZ nezotrval a všetci pokračujú v pracovnom pomere ďalej,“ priblížil hovorca.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekári #hromadné výpovede