Poslanci budú o páde vlády hlasovať rovnako ako o rozpočte 13. decembra

Mimoriadna schôdza Národnej rady k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde sa začne vo štvrtok (8. 12.) o 14.00 h. Informoval o tom predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) v piatok po zasadnutí poslaneckého grémia. Hlasovať o návrhu by sa po jeho prerokovaní mohlo v utorok 13. decembra o 11.00 h. V rovnaký deň budú poslanci hlasovať aj o návrhu zákona o štátnom rozpočte na budúci rok. Pôvodne o ňom mali hlasovať v piatok 9. decembra.

02.12.2022 09:52 , aktualizované: 14:51
debata (6)

Na utorok 6. decembra zároveň presunuli poslanci hlasovanie o vládnych novelách zákona o dani z príjmov, o dani z pridanej hodnoty (DPH), ale aj o poslaneckej novele zákona, ktorá hovorí o možnosti získať finančný príspevok za úhradu tovarov a služieb.

Návrh na vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera (OĽANO) podala opozičná SaS. Argumentuje, že kabinet nedokáže riešiť problémy ľudí a že prestal bojovať proti mafii a korupcii. Pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze dodali podpisy aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

Eduard Heger, Richard Sulík Čítajte viac Sulík zavelil, vláda je na spadnutie. Začína sa boj o hlasy poslancov: OĽaNO hovorí o zmluve s diablom

Poslanci piatkové rokovanie ukončili rokovaním o návrhu novely Ústavy SR, ktorý by mal zakotviť tzv. právo na použitie hotovosti. Návrh podali nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnej Republike.

Plénum bude v schôdzi pokračovať v pondelok 5. decembra od 13.00 h. Hoci pondelky zvyčajne nebývajú rokovacie dni, poslanci si túto zmenu odsúhlasili. V pondelok však nebudú hlasovať o prerokovaných bodoch programu. Najbližšie hlasovanie ich tak čaká v utorok.

Poslanci v piatok napríklad odobrili výročnú správu o členstve SR v EÚ za rok 2021. Predniesol ju minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

Peter Pellegrini, Ide o pravdu Čítajte viac Pellegrini v Ide o pravdu: Hlasovanie o páde vlády bude test. Ukáže sa, kto je provládny

Minister Káčer vo svojej správe uviedol, že aj Slovensko prispieva k tomu, aká je a čo mu prinesie Európska únia. Nemalo by preto zabúdať, že európska politika je vlastne jeho domácou politikou, uviedol. „Uvedomujeme si, že mnohé globálne výzvy nedokážeme riešiť samostatne a potrebujeme hľadať spoločné európske riešenia. Práve v neľahkom roku 2021 Európska únia opäť dokázala svoj význam a v čase pandémie ochorenia COVID-19 si zastala svoje miesto,“ konštatoval minister Káčer, ktorý súčasne pripomenul, že Únia úspešne zabezpečila výrobu a distribúciu dostatočného množstva bezpečných a účinných očkovacích látok a vytvorila nový úrad s cieľom operatívne reagovať na núdzové zdravotné situácie v budúcnosti.

„Demokracia, rovnosť a právny štát sú základné hodnoty, ktoré členov Únie spájajú,“ doplnil Káčer s tým, že aj Slovensko prispieva k tomu, aká Európska únia je a čo nám v budúcnosti prinesie. Minister tiež v tejto súvislosti vyzdvihol mimoriadny európsky fond obnovy s názvom „Next Generation EU“ vo výške 750 miliárd eur a priblížil, že Slovensko vďaka nemu bude môcť medzi rokmi 2021 – 2023 čerpať približne šesť miliárd eur. Výročná správa o členstve Slovenskej republiky v EÚ každoročne vytvára priestor na diskusiu o európskych témach a vyhodnotenie udalostí predchádzajúcich mesiacov. Zároveň ponúka možnosť otvoriť otázky spojené s ďalším smerovaním slovenského členstva v Únii.

Odmietli návrhy SaS

Poslanci v piatok tiež odmietli novelu zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Do parlamentu ju predložil poslanec SaS Peter Cmorej.

Autor chcel novelou upraviť oblasť vedenia účtov pre jednotlivé domy a otázku výkonu hlasovacieho práva elektronickým hlasovaním bez podmienky trvania pandémie COVID-19.

Návrhom mienil novelizovať aj zákon o ochrane nefajčiarov. Zmena mala spočívať v zakotvení zákazu fajčenia v spoločných priestoroch bytových domov.

Do druhého čítania parlament neposunul ani návrh novely zákona o potravinách od poslankyne za stranu SaS Jarmily Halgašovej. Navrhovala spresniť bezodplatný prevod tak, aby bolo nepochybné, že povinnosť sa týka len prevádzkarní prevádzkovateľa s predajnou plochou väčšou ako 400 metrov štvorcových a potravín, ktoré sú umiestnené na trhu v tejto prevádzkarni. Zrušiť sa mala povinnosť pre prevádzkovateľov potravinárskych podnikov monitorovať inú formu na vyjadrenie alebo prezentáciu označenia výživovej hodnoty potravín, ako aj niektoré povinnosti vo vzťahu k skladovaniu a k preprave potravín.

Poslanci tiež odobrili viaceré správy výborov. Medzi nimi správy osobitných kontrolných výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) a Vojenského spravodajstva (VS) o stave použitia informačno-technických prostriedkov (ITP) za prvý polrok 2022.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #Národná rada SR