Haščákova obhajoba podala sťažnosť proti obvineniu v kauze Gorila

Obhajoba finančníka Jaroslava Haščáka podala sťažnosť proti obvineniu súvisiaceho s kauzou Gorila v deň jeho doručenia 1. decembra. Dôvody sťažnosti doplní dodatočne, potvrdil právny zástupca obvineného Martin Škubla.

06.12.2022 08:21
Jaroslav Haščák Foto:
Jaroslav Haščák.
debata (2)

„Bez ohľadu na obsah spisu však už teraz vieme, že budeme okrem iného namietať nesprávnosť výrokov týkajúcich sa Jaroslava H., rozpor týchto výrokov s odôvodnením obvinenia, ako aj porušenia ustanovení o konaní, ktoré obvineniu predchádzalo, majúce vplyv na nesprávnosť výrokov obvinenia,“ priblížil Škubla s tým, že vyšetrovateľka nereagovala na ich žiadosť o nazretie do spisu.

sud, kuciak, hascak Čítajte viac Fiktívne transakcie a veľké provízie. Čo o Haščákovom obvinení prezrádza Gorila

Tvrdí, že obvinenie Haščáka pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti je nezákonné a nie je dostatočne odôvodnené.

„Nejde však len o nedostatočnosť dôkazov, ale aj o absenciu základných tvrdení, bez ktorých nemožno nielenže dokázať, ale ani len tvrdiť, že boli spáchané tie trestné činy, ktoré sa uvádzajú vo výroku obvinenia,“ zdôraznil Škubla.

Penta, NAKA, Haščák Čítajte viac Podarí sa polícii pri Haščákovi a Gorile tentokrát vyhnúť hanbe? Milióny eur od štátu už raz žiadal

Vyšetrovateľka je podľa jeho slov zaujatá a jej konanie hraničí so zneužitím právomoci verejného činiteľa. „Osoba, ktorá obvinenie 23. novembra vznášala, sa tohto trestného činu zrejme nedopustila iba preto, že mala v tom čase prerušený výkon funkcie policajta, ergo nedisponovala právomocou vyšetrovateľky. Dňa 23. novembra totiž právne nebola policajtkou,“ podotkol.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila začala trestné stíhanie a obvinila finančníka zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a aj z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Celkovo obvinili sedem osôb.

Najznámejší obvinení v kauze Gorila

Jaroslav Haščák
  • Jaroslav Haščák, spoluzakladateľ finančnej skupiny Penta a jeden z najbohatších Slovákov. Penta okrem obchodovania s cennými papiermi hrá významnú úlohu aj na realitnom trhu a najmä v zdravotníctve. Vlastní sieť nemocníc, zdravotnú poisťovňu a sieť lekární. Vlani v lete svoj podiel v Pente previedol do takzvaného zvereneckého fondu.
Jirko Malchárek
  • Jirko Malchárek, bývalý automobilový pretekár sa v roku 1998 stal poslancom Národnej rady. Od roku 2005 podpredseda vlády Mikuláša Dzurindu a exminister hospodárstva. Keď bol v roku 2005 vylúčený zo strany ANO, založil novú neúspešnú stranu Nádej. Venuje sa predaju automobilov.
Anna Bubeníková
  • Anna Bubeníková, počas oboch vlád Mikuláša Dzurindu bola predsedníčkou Výkonného výboru Fondu národného majetku, kde sa vrátila aj za vlády Ivety Radičovej. Funkciu opustila až po zverejnení spisu Gorila v roku 2012. Neskôr mala pôsobiť v Grécku ako poradkyňa pri privatizácii. Údajne vlastní menší podiel v úspešnej developerskej skupine Corwin.
Polícia pred sídlom finančnej skupiny Penta v...
Jaroslav Haščák v sídle Penty v bratislavskom...
+10NAKA zasahovala v sídle Penty v Bratislave....
VIDEO: Zásah NAKA v sídle Penty v decembri 2020
Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila #Jaroslav Haščák