Po 80 rokoch prichádzajú na Slovensko nemecké tanky. Leopardy sa osvedčili v Afganistane či Sýrii

Už o niekoľko dní posilní slovenské ozbrojené sily prvý tank nemeckej výroby Leopard 2. Dodávkou 15 moderných bojových tankov sa výrazne zvýši obranyschopnosť štátu. Zároveň tak Slovensko naplní svoj hlavný záväzok voči NATO - vybudovanie ťažkej mechanizovanej brigády, ktorá je určená na teritoriálnu obranu krajiny a vychádza z geopolitického postavenia Slovenska na východnom krídle NATO. Nové tanky poputujú rovno na našu východnú hranicu.

06.12.2022 16:17
Leopard 2A4 Foto:
Leopard 2A4 v používaní Holandska.
debata (216)

VIDEO: Slovenská armáda dostane Leopardy.

Video

Leopard 2A4 je najrozšírenejšou verziou rodiny tankov Leopard 2. Tank priebežne vyvíjala od 70. rokov 20. storočia nemecká spoločnosť Krauss-Maffei Wegmann a medzi rokmi 1985 a 1992 vzniklo až osem jeho verzií. Vo výzbroji slovenskej armády tieto stroje doplnia a v budúcnosti nahradia staré sovietske tanky T-72, ktorých má Slovensko v súčasnosti aj tak len 30. Okolité krajiny pritom disponujú násobne väčším počtom tejto bojovej techniky.

Hlavný nemecký bojový tank Leopard 2 sa v priebehu rokov osvedčil aj v bojových operáciách v Kosove, Afganistane či v Sýrii proti islamským teroristom z Daeš. Po roku 2000, keď sa Nemecko začalo svojich veľkých zásob tankov zbavovať predajom, používa Leopardy v rôznych verziách mnoho štátov NATO, ako aj viaceré ďalšie armády po celom svete.

„Leopard 2 je jeden z najlepších tankov na svete. Je to moderný tank a aj keď 2A4 oproti novším verziám zaostáva v elektronických systémoch, je to stále veľmi vysoký štandard, o generáciu lepší než tie, ktoré máme. Ich obstaraním sa nám podaril veľmi dobrý ťah,“ zdôraznil generál vo výslužbe a bývalý najvyššie postavený Slovák v štruktúrach NATO Pavel Macko.

Technika v službách Ozbrojených síl SR

Vojenská technika v službách Ozbrojených síl SR a ukrajinskej armády

Fotogaléria
Leopard 2A4 v používaní Holandska....
Vo výzbroji slovenskej armády Leopardy doplnia...
+8Bojové vozidlo pechoty BVP-1 je obojživelné...

Prvý z 15-člennej „svorky leopardov“ bude na Slovensko dovezený už o niekoľko dní. „Tanky Leopard 2A4 prinesú vyššiu kvalitu za podmienky zavedenia ďalších zmien do výcviku, ale aj doktrinálneho nasadenia v prípade vojenských operácií. Tanky ešte neboli dodané. Platí, ako sme avizovali, že prvý kus bude dodaný ešte tento rok,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Germany Russia Ukraine War Čítajte viac Nemeckí vojenskí mechanici sú už v Michalovciach. Aké zbrane pre Ukrajinu budú opravovať?

Násobne výhodnejšie

Po prvom tanku budú v priebehu roka 2023 prichádzať postupne každý mesiac jeden až dva kusy. Bojové tanky Leopard získalo Slovensko od Nemecka, výmenou za pomoc Ukrajine. Slovensko jej dodalo 30 starých skladových bojových vozidiel pechoty BVP-1 vyrobených na základe sovietskej konštrukcie pred viac ako 50 rokmi.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v tejto súvislosti poznamenal, že hodnota techniky z Nemecka dosahuje „oveľa viac ako 100 miliónov eur“, kým hodnota slovenskej pomoci Ukrajine je na úrovni zhruba pätiny tejto sumy. Jej hodnota tak vychádza zhruba na 6,5 milióna eur, kým hodnota jedného BVP je desaťkrát nižšia – 0,6 milióna eur.

Volodymyr Zelenskyj, Vladimir Putin Čítajte viac Absurdná Putinova propaganda. Treba denacifikovať Ukrajinu či skôr Rusko?

Nové tanky poputujú do Trebišova. „Tanky Leopard budú po dodaní zaradené do zostavy 14. tankového práporu pozemných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky,“ spresnila hovorkyňa rezortu obrany. Trebišovský 14. tankový prápor je bojovým prvkom brigády predurčeným na vedenie ofenzívnych, defenzívnych aktivít proti obrnenému nepriateľovi a je spôsobilý podporovať hlavné druhy stabilizačných aktivít.

„Tank je stále efektívny bojový prostriedok a na bojisku má aj dnes význam a dôležitosť. Dostali sme sa do éry, že žiadna jednotlivá zbraň nemá sama osebe zázračné schopnosti. Armáda bude stále fungovať len vtedy, keď má kombináciu viacerých systémov. Tanky boli kedysi dominantou bojiska a dnes sú stále primárnym terčom. Tank má stále mobilitu, dostatočnú odolnosť proti ručným a pechotným zbraniam, ako aj dosť veľkú palebnú silu,“ priblížil Macko.

Po generálnej oprave

Výmenou za nemecké tanky získala Ukrajina od Slovenska 30 bojových vozidiel pechoty (BVP-1). Ako informoval Naď ešte 29. novembra, Ukrajina si už svoje nové vozidlá prevzala. Zatiaľ pri týchto vozidlách neboli zaznamenané žiadne straty.

Spomedzi Slovenskom dodanej techniky podľa nezávislého blogu Oryx, ktorý dokumentuje materiálne straty vojenskej techniky z verejne dostupných dát, bola dosiaľ na Ukrajine zničená len jedna samohybná húfnica Zuzana 2.

Húfnica Zuzana Čítajte viac Zničili nám Rusi prvú húfnicu Zuzanu? Unikli zábery, ministerstvo reaguje

Tanky Leopard 2A4, ktoré posilnia Ozbrojené sily Slovenskej republiky, budú po generálke. „Sú vo veľmi dobrom stave a ešte prejdú komplexnou generálnou opravou zo strany Nemecka. Vieme, čo dostaneme, a sme za to veľmi vďační,“ priblížil v lete minister obrany.

Nemci navyše dodajú Leopardy spolu s náhradnými dielmi, muníciou, ako aj s výcvikom. „Vybrané posádky absolvovali kurz v Nemecku a následne po dodaní tankov budú školiť ostatných príslušníkov tankovej roty 14. tankového práporu,“ priblížila hovorkyňa Kovaľ Kakaščíková.

„Tieto tanky výrazne posilnia náš tankový prápor, čím naplníme ďalšiu podmienku na výstavbu ťažkej mechanizovanej brigády v rámci cieľov spôsobilostí NATO. Výrazným spôsobom teda posilníme bojaschopnosť ťažkej mechanizovanej brigády a obranyschopnosť Slovenskej republiky. Zároveň sa postupne zbavujeme závislosti od Ruska tým, že sa zbavujeme starej sovietskej techniky,“ zdôraznil Naď na konci novembra. Takéto riešenie označil za výhodné pre všetky zúčastnené strany.

Ťažká mechanizovaná brigáda

Vybudovanie ťažkej mechanizovanej brigády schválili ministri obrany členských štátov NATO ako najväčšiu prioritu ozbrojených síl v roku 2017. Slovensko však svoje záväzky voči NATO dlhodobo nespĺňa. Ozbrojené sily poskytujú len 80 percent jednotiek požadovaných alianciou, a aj tie v podpriemernej kvalite vyhodnotenej na úrovni 39 percent.

Priorita obstarávania ťažkej mechanizovanej brigády vychádza z geopolitického postavenia na východnom krídle NATO. Slovensko potrebuje ako základ ozbrojených síl ťažké jednotky na teritoriálnu obranu. Vojenský zmysel tejto brigády spočíva v zabránení prevzatia kontroly nad územím nepriateľom. Slovenské ozbrojené sily majú, resp. budú mať zabezpečené schopnosti ničenia jednotiek nepriateľa napríklad pomocou protitankových rakiet priamo na vozidlách mechanizovaných jednotiek, delostrelectvom a vzdušnými silami. Po zničení nepriateľských bojových jednotiek budú mať jednotky mechanizovanej brigády za úlohu získať späť kontrolu nad územím, ktoré dovtedy ovládal nepriateľ.

Ťažká mechanizovaná brigáda pozostáva z viacerých bojových práporov a ďalších jednotiek bojovej podpory a bojového zabezpečenia. Podľa plánov generálneho štábu z roku 2018 ju má tvoriť vyše 160 pásových bojových vozidiel, zhruba 90 viacúčelových taktických vozidiel 4 × 4, viac ako 30 bojových obrnených vozidiel, 24 húfnic Zuzana 2, 50 nových bojových tankov a zhruba 400 ďalších vozidiel určených na logistickú a technickú podporu.

Len v máji urobilo Nemecko podobnú výmenu aj s Česku republikou. Tá dostala rovnakú dodávku ako Slovensko výmenou za tanky T-72, ktorých minimálne 40 kusov Česko už v apríli poslalo na Ukrajinu. Obe strany zároveň začali rokovať o možnosti obstarať pre Armádu ČR v ďalších rokoch až 50 tankov najmodernejšej verzie 2A7+.

Okrem Čechov už používa Leopardy spomedzi našich najbližších susedov aj Maďarsko – 12 kusov verzie 2A4 a 44 kusov verzie 2A7+, Poľsko – 142 kusov tankov 2A4 a 105 kusov verzie 2A5, ako aj Rakúsko, ktoré disponuje 114 kusmi tankov vo verzii 2A4.

Húfnica Zuzana 2 Čítajte viac Aj slovenskú Zuzanu už Kyjev zaradil do svojho vojnového zoznamu "svätcov"

Nemecká vojenská technika na Ukrajine

  • 114 samohybných húfnic 155 mm PzH 2000s
  • 5 samohybných obrnených salvových raketometov 227 mm M270 MARS MLRS
  • 30 samohybných protilietadlových systémov Gepards
  • 18 samohybných húfnic 155 mm RCH-155s
  • 50 obrnených transportérov Dingos
  • 4 raketové systémy vzduch-vzduch IRIS-T SLM Systems
  • 43 bezpilotných pozorovacích a prieskumných lietadiel
  • 8 pozemných radarov
  • 1 protibatériový radarový systém Cobra

(Zdroj: www.oryxspioenkop.com)

Húfnica Zuzana Čítajte viac Ukrajina dostala siedmu húfnicu Zuzana. Čoskoro bude mať podľa Naďa aj ôsmu

© Autorské práva vyhradené

216 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #ministerstvo obrany #Jaroslav Naď #Ozbrojené sily SR #vojna na Ukrajine #Pavel Macko #tank leopard #tank T-72