Kollár: September prejde určite, nie je však vylúčený ani iný termín volieb

Lehota, do ktorej má Národná rada prijať rozhodnutie o konaní predčasných volieb, bude dodržaná. Nepochybuje o tom predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Tvrdí, že septembrový termín prejde určite, nie je však vylúčená zhoda ani na skoršom dátume.

27.01.2023 12:15 , aktualizované: 13:16
kollár Foto: ,
Boris Kollár počas hlasovania o zmene Ústavy na skrátenie volebného obdobia.
debata (13)
VIDEO: 92 za. Takto si poslanci umožnili skrátIť volebné obdobie
Video

„Je to na poslednú chvíľu, ale politika je umenie možného,“ priznal v piatok v súvislosti s kritikou prezidentky, že si koalícia necháva riešenie opäť na poslednú chvíľu. Posunutie rozhodnutia na utorok odôvodnil garanciou prítomnosti potrebného počtu poslancov pre prijatie uznesenia. „Ak máme mať 90 poslancov, potrebujeme ich mať v Bratislave a keďže sme vedeli, že niektorí by tu neboli z dôvodu ochorenia alebo zahraničnej pracovnej cesty, nevedeli by sme ich dať dokopy,“ odvodnil, prečo sa nebude hlasovať skôr.

Brigita Schmögnerová, foto do ankety Čítajte viac Budúcej politickej moci nie je čo závidieť

Upozornil, že medzi stranami bývalej štvorkoalície je zhoda na septembrovom termíne. „Ak nikto z koalície nezmení názor do utorka, voľby budú 30. septembra,“ vyhlásil. Opätovne deklaroval, že hnutie Sme rodina nevidí problém ani v skoršom termíne volieb, ak sa pre nájde dostatočná podpora. „Dodáme hlasy aj pre tieto návrhy,“ potvrdil Kollár.

Premiér verí, že poslanci dodržia slovo

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) v piatok zopakoval, že dohoda na termíne predčasných volieb medzi stranami bývalej štvorkoalície je na 30. septembri. „Verím, že tých 90 poslancov, ktorí deklarovali podporu tomuto návrhu, svoje slovo dodrží," povedal.

Upozornil, že finálne rozhodnutie je tak či tak v rukách poslancov Národnej rady SR, rešpektuje v tejto súvislosti i to, že sa hlasovať bude až v utorok. Zároveň však priznáva, že oddialenie hlasovania po ukončenej rozprave k bodu nepovažuje za šťastné. „Ak poslanci dorokovali, mohli to odhlasovať hneď. Nie je to dobrá vizitka ani parlamentu, ani koalície,“ uviedol.

Parlament v stredu schválil zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude možné uznesením, na ktorého schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov. Vo štvrtok viedli poslanci diskusiu, v hre je viacero termínov. Hlasovať o nich budú v utorok o 17.00 h.

boris kollár Čítajte viac Chaos a osočovanie. Debata o dátume volieb bola výživná, argumenty však chýbali
13 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasné voľby 2023