Kauza Judáš: Na súde s bývalým šéfom odposluchov Rehákom vypovedal Makó

Výsluchom kajúcnika, bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a ďalších dvoch svedkov dnes na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici pokračuje hlavné pojednávanie v kauze Judáš s bývalým riaditeľom úradu zvláštnych policajných činností Jozefom Rehákom.

30.01.2023 14:10
Ľudovít Makó Foto: ,
Ľudovít Makó na snímke z apríla 2022.
debata

Obžalovaný je zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a dvoch skutkov prijímania úplatku. Jozef Rehák ešte na začiatku procesu v januári minulého roku uviedol, že sa cíti byť nevinný.

Svedok Makó sa vyjadril len k časti tretieho skutku obžalovaného. Ako vo výpovedi uviedol, bývalý príslušník SIS František Böhm mu viackrát spomenul, že za nejaké krytie a informácie súvisiace s odpočúvaním jeho a jeho príbuzných bol dohodnutý s bývalým policajným funkcionárom Norbertom Pakšim, že mu posielal nejaké financie. Sumy sa pohybovali od 10– až 15-tisíc eur do 40– až 45-tisíc eur. Podľa Böhma to malo byť na mesačnej báze. „Nikdy sme sa nebavili, že by mal on peniaze alebo ich časť distribuovať pre obžalovaného Reháka, a neviem sa k tomu ani vyjadriť, či z toho mal on dostávať,“ doplnil svedok s tým, že prúdenie peňazí malo byť v rokoch 2017 až 2020. Makó podľa jeho slov o ostatných skutkoch obžaloby nič nevie.

Ďalší svedok Marek Desset, ktorý bol priateľom Böhma a spolu podnikali s pohonnými hmotami, uviedol, že tento mu hovoril, že nejaké obnosy peňazí odovzdáva Pakšimu. „Povedal mi, že peniaze dáva za informácie ohľadom odposluchov mobilných telefónov,“ doplnil svedok a dodal, že pri tomto padlo iba meno Milana Lučanského, ale nikdy nepadlo meno obžalovaného Reháka.

Obhajca obžalovaného ešte pred začatím vypočúvania svedkov vzniesol námietku zaujatosti voči samosudcovi Jánovi Giertlimu, v ktorej sa odvoláva na sms komunikáciu vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a správu Slovenskej informačnej služby (SIS). Z komunikácie má vyplývať, že orgány činné v trestnom konaní majú vplyv na konkrétnych sudcov, medzi inými aj na sudcu Giertliho, ktorý koná v tejto veci. Sms komunikáciu aj správu SIS mal obhajca získať od nejakej pani, ktorá prišla k nemu do advokátskej kancelárie. Sudca o námietke nekonal, lebo nebola vznesená bezodkladne a doplnil, že sms komunikácia bola známa už v roku 2020 a správu SIS v utajenom režime neprevezme do spisu.

Na poslednom pojednávacom dni v novembri 2022 vypovedali ako svedkovia bývalý šéf národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernard Slobodník, bývalý námestník riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Boris Beňa a bývalý viceprezident finančnej správy Daniel Čech. Priamo k skutkom sa prví dvaja nevedeli vyjadriť a Čech k druhému skutku uviedol, že prijal za informácie o daňových subjektoch úplatky od Milana Lučanského, vtedy pôsobiaceho ako prvý viceprezident PZ. Ten mu však neprezradil meno, pre koho boli tie informácie. Čech podobne ako Beňa uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, ktorú schválil súd.

Podľa obžaloby Jozef Rehák v rokoch 2000 až 2011 pôsobil pod prezývkou „Dodo" pre zločineckú skupinu sýkorovcov, pre ktorú mal za finančnú odplatu zisťovať informácie z prostredia polície. Takisto je obžalovaný z korupčných skutkov, do ktorých boli zapojení aj ďalší policajní funkcionári. Na súde už v procese s Rehákom. vypočuli napríklad odsúdených členov sýkorovcov Martina Biháriho a Róberta Lališa. Zatiaľ čo prvý menovaný obžalovaného usvedčoval, druhý odmietol, že by sRehákom spolupracoval. Ako svedok sa pred súd v tejto kauze postavil aj ďalší sýkorovec, odsúdený Jurij Fejer známy ako „Malý Rus“, ktorý uviedol, že obžalovaného osobne nepoznal, ale pozná ho pod prezývkou „Dodo“ a vie, že bol na výplatnej páske skupiny sýkorovcov.

Bývalého riaditeľa úradu zvláštnych policajných činností obvinili v rámci kauzy Judáš. Pôvodne bol od decembra 2020 stíhaný väzobne, v apríli 2021 ho však prepustili na slobodu. Najvyšší súd totiž dozorovému prokurátorovi vyčítal nekonanie pri žiadosti obvineného o prepustenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #sýkorovci #SIS #Ľudovít Makó #akcia Judáš #Jozef Rehák #kauza Judáš