Kajúcnik Imrecze dostal podmienku a peňažný trest 202-tisíc eur

Špecializovaný trestný súd v Pezinku schválil pre Františka Imreczeho dohodu o vine a treste. Bývalý prezident Finančnej správy tak za priznanie vyviazne zo svojich korupčných prípadov s päťročnou podmienkou a peňažným trestom 202-tisíc eur. V prípade jeho nezaplatenia s náhradným trojročným trestom väzenia. Rozhodnutie je právoplatné.

09.02.2023 09:34 , aktualizované: 12:35
debata (277)
VIDEO: Imrecze po vypočutí verdiktu: Mučili ho vo väzbe a má 200-tisíc na zaplatenie trestu?
Video

Dostal tiež šesťročný zákaz činnosti vo verejnej správe. Nemôže sa stretávať a kontaktovať osoby, ktoré figurujú v stíhaných skutkoch. Raz ročne sa musí v skúšobnej dobe zúčastniť na hlavnom pojednávaní alebo verejnom zasadnutí vedenom ŠTS pre korupčné trestné činy. Nariadený má aj probačný a mediačný dohľad.

Samosudkyňa Pamela Záleská priblížila, že schválená trestná sadzba je na spodnej hranici. „Súd zohľadnil aj uloženie ďalších trestov,“ podotkla. Zdôraznila, že uložený peňažný trest je štvornásobkom nenáležitej odmeny, ktorú si Imrecze ponechal. Zároveň poukázala na to, že exšéf finančnej správy objasňuje závažnú trestnú činnosť.

Peňažný trest vo výške 202 000 eur označil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ondrej Repa za najvyšší v histórii SR.

VIDEO: Prokurátor Repa je s dohodou spokojný
Video

„Suma je vždy individuálne určená v trestnom konaní. Trestný zákon umožňuje uložiť peňažný trest od 160 do 331.000 eur. Nemusí to byť vždy okrúhla suma,“ priblížil prokurátor. Vo vzťahu k spáchaným skutkom a rozsahu trestnej činnosti považuje uložený peňažný trest za primeraný.

„S orgánmi činnými v trestnom konaní som začal spolupracovať preto, lebo som to považoval za morálne, hodnotovo správne pre seba a celú spoločnosť. Dnešná dohoda o vine a treste je vyústením záverov môjho konania a rozhodnutia spolupracovať,“ reagoval Imrecze na schválenú dohodu. Odmietol, že by spolupracoval pod nátlakom.

Imrecze vystupuje ako spolupracujúci obvinený vo viacerých prípadoch. Schválená dohoda sa týka kauzy mediálne známej ako Mýtnik. Vinný je z opakovaného zločinu prijímania úplatku formou organizátorstva. Po tom, ako v roku 2018 rezignoval na post šéfa finančnej správy, mal požiadať podnikateľa Michala Suchobu o odmenu pre vybraných zamestnancov finančnej správy za podporu implementácie projektov od spoločnosti Allexis.

VIDEO: Príchod Františka Imreczeho na súd
Video

Pojednávanie sa začalo s miernym oneskorením. Ráno o siedmej bola totiž súdu doručená žiadosť Miroslava Výboha o neschválenie Imreczeho dohody. Jeho právnici v ňom argumentujú aj rozhodnutím českého ústavného súdu. Ten vlani konštatoval v prípade podobnom tomu Imreczeho, že došlo k porušeniu práva na obhajobu.

Samosudkyňa Pamela Záleská sa však týmto návrhom odmietla zaoberať. Odôvodnila to tým, že Výboh nie je stranou tohto konania.

Prokurátor Ondrej Repa preto následne prečítal návrh dohody o vine a treste. Za tri korupčné skutky prokurátor Imreczemu navrhoval trojročný podmienečný trest s päťročnou skúšobnou dobou a peňažný trest vo výške 202-tisíc eur.

Sudkyňa však vyjadrila pochybnosti. Okrem zákazu stretávania sa s bývalými spolupáchateľmi žiadala aj zákaz elektronickej a inej komunikácie. S výškou trestu problém nemala. Tiež žiadala, aby sa Imrecze zúčastnil na pojednávaní trestného činu korupcie ako aj vzdelávacieho programu proti korupcii.

Na pojednávaní bol Imrecze aj osobne. Pred rozhodnutím nechcel svoje očakávania komentovať.

Na súde bol aj právny tím Miroslava Výboha, ktorého tiež Imrecze usvedčuje z korupcie. Chcel sa súdu pýtať, ako sa prokuratúra vysporiadala so škodou, ktorú Imrecze spôsobil ako aj na ďalšie výhody, ktoré za spoluprácu s políciou a usvedčovanie ďalších obvinených získal.

VIDEO: Ondrej Urban, obhajca Miroslava Výboha, hovorí o tom, prečo sa zúčastňuje na súde s Imreczem.
Video

Imreczeho cesta od obvinenia ku dohode s prokurátorom

  • Exprezident Finančnej správy František Imrecze bol obvinený z viacerých trestných činoch v troch konaniach, ktoré vyplynuli z policajnej akcie Mýtnik.
  • Od 29. januára 2021, kedy bol zadržaný, čelil spolu s ďalšími siedmimi ľuďmi obvineniu za machinácie pri verejnom obstarávaní, prijímania úplatku a podplácania. Medzi obvinenými boli aj podnikatelia Jozef Brhel a Michal Suchoba. Ako organizovaná skupina mali podľa vyšetrovateľov medzi rokmi 2013 až 2018 spoločne manipulovať tendre na dodanie softvérových riešení pre Finančnú správu tak, aby ich vyhrala Allexis. Štátu mali spôsobiť škodu viac ako 65 miliónov eur.
  • Od svojho zadržania bol Imrecze do júla vyšetrovaný vo väzbe. Začal však s políciou spolupracovať a vypovedať o prípadoch korupcie na najvyšších miestach v politike. Aj na základe jeho výpovedí neskôr obvinili expremiéra Roberta Fica a niekdajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka zo založenia zločineckej skupiny. Vypovedal o vynášaní utajovaných daňových informácií z Finančnej správy iným zločineckým skupinám napojeným na stranu Smer a svedčí aj o úplatku pre lídra strany Hlas Petra Pellegriniho.

VIDEO: Imrecze: Necítim sa byť hlavou zločineckej skupiny.

Video
Imrecze: Necítim sa byť hlavou zločineckej skupiny
  • Z výpovedí viacerých obvinených vyplynulo 16. júna 2021 obvinenie aj z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmov z trestnej činnosti, prijímania úplatku a účasti na machinácii pri verejnom obstarávaní. Z analýzy výpisov z účtov polícia zistila, že zhruba 20 miliónov z trestnej činnosti sa skupina šiestich obvinených následne snažila zlegalizovať rôznymi prevodmi cez rad firiem z Českej republiky, Malty a Cypru.
  • Už po Imreczeho prepustení z väzby bolo 4. augusta 2021 proti nemu začaté trestné stíhanie za prijímania úplatku. Spolu ním boli obvinení aj Michal Suchoba a známy podnikateľ Miroslav Výboh. Podľa polície sa rozdávali úplatky za pomoc pri zavedení projektu elektronickej registračnej pokladnice e-kasa. Vrámci trojice policajných akcií Mýtnik NAKA pôvodne obvinila až 21 osôb, pričom 10 z nich sa priznalo. Napokon vo februári 2022 podal prokurátor obžalobu na šesť osôb z celkovo piatich skutkov.
  • Bývalá prezidentka Finančnej správy Lenka Wittenbergerová je už od 22. júna na základe dohody o vine a treste za prijatie úplatku právoplatne odsúdená na dvojročný podmienečný trest s päťročným odkladom a peňažný trest 50-tisíc eur. Na trojročný podmienečný trest s päťročným odkladom a 20-tisícový peňažný trest bola 11. apríla 2022 tiež prostredníctvom dohody právoplatne odsúdená aj niekdajšia konateľka firmy Allexis Jana Rovčaninová.
  • Tieto prípady začal 10. októbra 2022 pojednávať Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici spolu. Obžalobe okrem Jozefa Brhela a jeho syna Jozefa Brhela mladšieho čelia aj bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc, bývalý predstaviteľ finančnej správy Milan Grega, podnikateľ Miroslav Slahučka a právnik Martin Bahleda. Suchoba aj Imrecze v prípade vystupujú ako kľúčoví svedkovia.
imrecze, Čítajte viac Imrecze si našiel pod autom GPS lokátor. Svedčí proti špičkám Smeru a oligarchom

© Autorské práva vyhradené

277 debata chyba
Viac na túto tému: #František Imrecze #kajúcnik