Slovenskí záchranári našli v troskách aj živých ľudí. Pracujú pri hlbokých mrazoch

Slovenský tím záchranárov v Turecku pracuje aj dnes v plnom nasadení. Podarilo sa im v troskách po zemetrasení nájsť aj živých ľudí, pričom robia všetko pre to, aby zničenému územiu a ľuďom pomohli. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

09.02.2023 11:28
Turecko / Zemetrasenie / Pátranie / Záchrana / Foto: ,
Rodinní príslušníci sa zohrievajú pri ohni pred zničeným domom, zatiaľ čo záchranné tímy pátrajú po ľuďoch v tureckom meste Elbistan 8. februára 2023
debata (5)

Ako ďalej uviedla, po nočnom vybudovaní základného tábora záchranársky tím pokračoval v nočnej pátracej akcii v sutinách budov. „Hasičom a horským záchranárom sťažuje pátraciu činnosť pretrvávajúce mrazivé počasie, teplota v noci klesla pod –8 stupňov Celzia," doplnil Eliášová s tým, že pri vyhľadávaní osôb musia postupovať opatrne, pretože aj naďalej je tu riziko dodatočných otrasov.

Statika okolitých budov je narušená, pričom hrozí riziko ich zrútenia. „Spolupracujú so záchranármi, s ktorými sa poznajú aj z cvičení Horskej záchrannej služby z Bulharska a Slovinska. Každý tím má v oblasti Hatay vytýčenú oblasť, ktorú prehľadáva," vysvetlila hovorkyňa.

„Pri pátraní musíme postupovať systematicky, tak, aby sme si boli istí, že žiadne z miest neostanú bez kontroly. Popritom sme kontaktovaní ľuďmi, ktorí sa nás zúfalo snažia privolať k troskám budov, pod ktorými sú možno ich blízki,“ povedal veliteľ zásahu MUSAR tímu v Turecku Igor Žiak.

Pracovníci civilnej obrany a obyvatelia...
Pracovníci civilnej obrany prehľadávajú ruiny...
+19Pracovníci civilnej obrany a obyvatelia...

Rezort vnútra tiež informoval, že posádka požiadala o policajný doprovod, aby komunikovali s príbuznými prípadných obeti alebo nezvestných. Tím sa tak môže naplno venovať pátraniu a záchrane.

„Pokračujeme vo vyhľadávaní ľudí pod troskami, nádej na pomoc živým sa skracuje, nakoľko je to tretí deň od zemetrasenia. Naši kolegovia, hasiči, spolupracovali spolu s maďarským modulom na vytiahnutí živých ľudí, ktorých sa podarilo spod trosiek zachrániť,“ povedal Žiak.

Slovensko vyslalo do zemetrasením postihnutého Turecka 15 záchranárov vyškolených na vyhľadávanie osôb v troskách. Súčasťou vyslaného tímu sú aj piati príslušníci Horskej záchrannej služby s tromi psami.

Sýria, Turecko, zemetrasenie Čítajte viac Počet mŕtvych po zemetrasení v Turecku a Sýrii prekročil 20-tisíc, medzi obeťami je aj Češka
5 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Turecko